VIDEO: Biblioteca vecinilor sau cum să-ți cunoști vecinii prin intermediul cărților

0

De la ideea de a duce cărțile acolo unde nu te aștepți să le găsești, inițiatorul campaniei Cărțile pe față, Victor Miron, a hotărât să recomande cărțile pe care le-a citit într-un alt mod inedit: a creat o mini-bibliotecă deasupra căsuțelor poștale din scara blocului, fiind un loc pe lângă care fiecare vecin trece zilnic. Toată această acțiune a numit-o „Biblioteca vecinilor”, iar acum sunt deja zeci de beneficiari ce se bucură de cărțile vecinilor lor, nu doar în Cluj, ci și în alte orașe precum București, Timișoara sau Focșani.

bvcolaj

Victor a făcut acest pas în momentul în care a realizat că stă de 2 ani în locuința sa, însă nu își cunoaște vecinii, motiv pentru care a căutat și bineînțeles, a găsit o modalitate care să determine vecinii să se cunoască între ei. „Cărțile sunt din biblioteca mea, majoritatea le-am citit deja și m-am gândit să le ofer și vecinilor așa cum ne împrumutăm o lingură de zahăr sau un plic de cafea, să ne împrumutăm și cărțile și poate prin intermediul lor să ajungem să ne cunoaștem mai bine”, spune el. Pentru a exemplifica și mai bine acest concept inițiatorii au realizat și acest clip video.

În cadrul unui reportaj, un alt tânăr spunea: „Ar fi interesant să găsești asta în fiecare scară de bloc. Probabil aș merge din scară-n scară să văd ce cărți aș putea să găsesc”, dar ce e și mai interesant e felul în care oamenii sunt dispuși să contribuie la creșterea bibliotecii din scara lor de bloc. Într-un caz din Cluj, un locatar simpatic a adus un birou special pentru Biblioteca vecinilor, în așa fel încât oamenii să aibă acces mai ușor la titlurile cărților, căsuțele poștale fiind prea sus.

Ce nu am precizat până acum e unica regulă ce însoțește orice bibliotecă din scările de bloc: dacă dorești să iei o carte, trebuie să lași alta la schimb.

Pentru cei care își prețuiesc cărțile extrem de mult încât nu ar dori să le piardă așezându-le pe casa scării, există o altă variantă de Biblioteca vecinilor: scrie pe o foaie câteva titluri de cărți pe care le-ai împrumuta vecinilor, lipește foaia pe căsuța ta poștală, ca orice vecin interesat să știe la ce apartament să te găsească. E și aceasta o metodă de succes pe care echipa Cărțile pe față o încurajează. Bineînțeles, dacă dorești să aplici ambele variante, ești binevenit! Trimite însă o poză pe pagina de Facebook a campaniei Cărțile pe față, pentru a ne putea bucura cu toți de frumusețea cărților „împrăștiate” în cel mai bun sens.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.