Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tu știi ce propun candidații pentru copiii noștri?

0

Organizația Salvați Copiii, prin platforma www.voteazapentrucopii.ro,  își propune să ofere un instrument util românilor care vor merge la vot pe 11 decembrie

Copiii români sunt cel mai puțin protejați din Europa, peste jumătate fiind în risc de sărăcie și excluziune socială (51%), în timp ce un număr mult prea mare de nou-născuți, 8‰, mor înainte de a împlini un an, din cauze prevenibile sau tratabile.

foto-generala-salvati-copiii

Din aceste motive, pentru prima dată în România, prin intermediul platformei www.voteazapentrucopii.ro, Salvați Copiii îi invită pe toți cei care își vor exprima opțiunea la scrutinul din 11 decembrie 2016, să se informeze cu privire la interesul manifestat de partide față de drepturile copilului la educație de calitate și sănătate, precum și la felul în care fiecare înțelege să îi proteje activ pe copii, implicându-se pentru a-i determina pe candidați să ia în considerare, ca priorități aceste aspecte.

 

Decizia de a susține un candidat sau altul trebuie să țină seama de intențiile lui privind bunăstarea copilului și drepturile lui fundamentale:

”Oamenii politici nu ar trebui să uite, în niciun minut al activității lor, că au obligația morală și constituțională de a respecta un principiu fundamental al unui stat modern – interesul superior al copilului. Aceasta trebuie să fie de fapt busola omului politic responsabil! Celelalte obiective mari, securitatea, politica externă, bunăstarea economică sau promovarea culturală, depind în mod esențial de felul în care o societate înțelege să se raporteze la drepturile copilului.” – a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Platforma www.voteazapentrucopii.ro va monitoriza constant ponderea pe care politicile publice privind protejarea copilului în cele două componente majore, educația și sănătatea, o au în ofertele electorale ale competitorilor pentru alegerile legislative care vor avea loc în 11 decembrie. Miza asumată rămâne aceea a unei alegeri responsabile, pentru că numai astfel se pun în mișcare celelalte pârghii democratice: interpelarea reprezentanților în Parlament și persuadarea acestora să își respecte angajamentele electorale în ceea ce privește garantarea interesului superior al copilului.

Platforma www.voteazapentrucopii.ro

Campania de informare și implicare a cetățenilor, inițiată prin intermediul site-ului www.voteazapentrucopii.ro, propune două modalități de implicare pentru persoanele interesate să-și valorizeze votul politic în interesul copiilor:

  1. Semnarea, în nume propriu, a două scrisori adresate candidaților la scrutinul din decembrie, prin care se cere partidelor să prioritizeze educația și sănătatea. Scrisorile conțin măsuri indispensabile pentru obținerea de schimbări concrete, astfel încât educația gratuită și de calitate și asistența medicală adecvată să devină realități pentru toți copiii din România.
  2. Acordarea pe site a unui vot de susținere a propunerilor campaniei, permițându-ne astfel continuarea implicării și după alegerile din decembrie, prin eforturi continue de monitorizare și îndrumare a politicienilor spre respectarea promisiunilor alectorale.

Suplimentar, pentru informarea alegătorilor și pentru ca, în acest an, competitorii electorali să nu se poată eschiva din a defini soluții la problemele structurale cu care se confruntă copilul în România, am analizat, din perspectiva drepturilor copilului, programele politice a cinci partide cotate cu șanse de a obține mandate în Parlamentul României: Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul Social Democrat, Alianța Liberalilor și Democraților și Partidul Mișcarea Populară.

Una dintre concluziile care rezultă în urma acestei analize este diferența vizibilă dintre partide cu privire la atenția acordată copiilor în programele lor politice, comună fiind doar preocuparea pentru aspectele economice.

Probleme actuale: educația și sănătatea copiilor

Dacă ne referim la educație, aproape 400.000 de copii cu vârsta între 3 și 17 ani nu urmează nicio formă de educație, iar în fiecare an aproape 25.000 de copii abandonează ciclul primar ori gimnazial. Infrastructura și dotările unităților școlare înregistrează diferențe nepermise între mediul urban și cel rural, cu costuri suplimentare puse în sarcina părinților, iar salarizarea necorespunzătoare a cadrelor didactice reprezintă un real obstacol în atragerea de competențe.

Din aceste considerente, pentru politicieni devin urgente: a) creșterea progresivă și predictibilă a bugetului pentru educație, astfel încât, în anul 2020, să atingă 6% din produsul intern brut al anului respectiv; b) asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară, mai ales în cazul copiilor ce provin din comunităţi dezavantajate; c) îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional printr-un curriculum modern și o mai bună formare și selecție a cadrelor didactice; d) instituirea normativă a consultării periodice și a participării copiilor în procesul educațional.

Reducerea mortalității infantile este o preocupare majoră în lume, dar mai puțin în România, având în vedere că ocupăm în continuare, în Uniunea Europeană, cel mai prost loc la indicatorul de mortalitate infantilă. 8 copii dintr-o mie de nou-născuți mor în țara noastră înainte de a împlini un an, prin comparație cu media europeană, de două ori mai mică (3,7‰).

De asemenea, analiza indicatorilor referitori la serviciile de sănătate asigurate copiilor, prin rețeaua publică de sănătate, și elevilor, prin intermediul cabinetelor stomatologice și medicale școlare, arată că aceste servicii sunt cronic sub-dezvoltate în raport cu numărul copiilor.

Pentru rezolvarea acestor probleme, este nevoie de creșterea în următorii patru ani a bugetului cheltuit pentru sănătate (minimum 7%), asigurarea personalului medical în fiecare comunitate și extinderea rețelei de unități medicale (maternități, spitale de pediatrie) și cabinete medicale școlare.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.