Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Toamna începe cu activități non-formale pentru liceeni în programul Grow

1

Elevii din clasa a X-a se pot înscrie toamna aceasta în Grow – programul educațional inovativ desfășurat pe parcursul celor 4 ani de liceu la nivel național, singurul ce aduce studenți internaționali alături de liceeni în cadrul a 3 ediții pe an. Organizat de AIESEC și Școala de Valori, programul Grow a ajuns deja la a 6-a ediție.

Liceenii se pot înscrie pentru ediția Grow 1.0 din 2011 pe www.growedu.ro începând cu data de 19 septembrie, dar nu mai târziu de 28 octombrie. Participanții vor fi selectați pe baza motivației de a participa la program și în funcție de competențele de utilizare a limbii engleze. Pot participa elevi din 14 orașe: Brașov, București, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Pitești, , Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.  În fiecare oraș, echipa de organizatori locali stă la dispoziția elevilor interesați să se alăture Grow sau să-și continue aventura începută în această primăvară.

Cu o abordare specifică pentru fiecare an de liceu în parte, Grow oferă 4 ani de dezvoltare complementară prin educație non-formală. Pentru  participanții la ediția pentru clasa a X-a, organizatorii Grow propun câte 10 întâlniri sub forma unor ateliere de lucru interactive pe perioada a 6 săptămâni, susținute în limba engleză. Toate activitățile Grow se desfășoară într-un mediu tineresc care promovează interculturalitatea, voluntariatul și diversitatea.

În cadrul Grow participanții își vor dezvoltă aptitudini utile indiferent de calea aleasă după finalizarea studiilor, o atitudine care-i va sprijini în atingerea obiectivelor personale și își vor consolida încrederea în sine prin provocări practice.

Pentru toamna aceasta, temele explorate în Grow sunt:

  1. Proactivity skills (Proactivitate) –  „Cum să acționezi chiar acum! „
  2. Presentation skills (Abilități de prezentare)- „Acesta sunt EU” – „Cum să te prezinți în fața unei mulțimi”
  3. Public Speaking (Abilități de prezentare în public) –  „Cum să realizezi un discurs convingător”
  4. Personal Awareness (Conștiința de sine) – ” Cine sunt eu?” – participanții vor beneficia de suport în a se descoperi pe sine și potențialul lor
  5. Personal effectiveness I (Eficiență personală I) – „Cum să îți organizezi timpul și spațiul”
  6. Personal effectiveness II (Eficiență personală II) „Cum să organizezi și să filtrezi doar informația utilă”
  7. Project management skills (Abilități de management al proiectelor) –  „Cum să conduci un proiect” – participanții vor fi ghidați de la idee, la planificare, acțiune și rezultate
  8. Romanian values (Valori românești)„Care e influența moștenirii culturale și cum se încadrează în ansamblul țărilor UE”

În cadrul ediției Grow 0.9, peste 900 de participanți de clasa a 9-a și-au descoperit punctele tari și slabe, au descoperit munca în echipă, ce înseamnă managementul de proiect și au înțeles specificul valorilor românești.  ”Îmi amintesc când eram eu adolescentă și mergeam pentru prima oară în Germania. Această experiență m-a determinat să mă gândesc la cine sunt, care sunt punctele mele tari și valorile mele. Acum e timpul să le arăt și altor oameni această experiență. M-am alăturat Grow pentru a le arăta adolescenților români o perspectivă internațională și pentru a-i ajuta să descopere cine sunt și ce ar putea deveni în viitor. ”  Marta Jarzabek, Polonia

 

Despre interacțiunea cu studenții internaționali, Codruța, elevă în Lugoj își amintește: ”Facilitatorii internaționali au fost grozavi. Știau cum să vorbească cu noi, cum să ne înțeleagă și bineînțeles au fost prietenoși și cu niște oameni buni. În proiectul Grow am învățat multe lucruri despre noi, despre ce putem face, ce ne place cu adevărat, ce valori avem, ce înseamnă munca în echipă și multe alte lucruri importante care ne vor schimba viitorul.”

Inițiativa educațională pilotată în 2010 este o experiență creată de pasiunea tinerilor și expertiza specialiștilor în educație, cu scopul de a ajuta reprezentanții unei generații să-și dezvolte abilități, atitudini și cunoștințe, împreună cu studenți străini veniți în România ca voluntari prin intermediul programului de schimb internațional al organizației AIESEC. Până acum în cadrul Grow au participat 2800 de elevi din 100 de licee care au fost pregătiți de 110 studenți internaționali.

Grow 1.0 se bucură de sprijinul BRD – Groupe Societe Generale, Parlamentul European, Xerox, Qual Media, Catalyst, Tymbark, Zentiva, Senior Interactive precum și de suportul partenerilor media: Adevărul, Știință și Tehnică, Media Image, White Image, Toți Pentru Unu, Studentie.ro, Calificativ.ro.

 

Despre autor

avatar

AIESEC este cea mai mare organizație internațională, condusă de către studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ superior. Avem ca scop dezvoltarea abilităților de leadership ale tinerilor, pentru ca ei să aducă un plus de valoare în societate. În momentul de față, AIESEC este prezent în peste 124 țări și teritorii.