Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow/ Viitorul Memoriei, Mediaș 13 – 16 mai 2019

0

THE FUTURE OF MEMORY. EDUCATING ABOUT YESTERDAY FOR A BETTER TOMORROW

VIITORUL MEMORIEI. ÎNȚELEGÂND TRECUTUL PENTRU UN VIITOR MAI BUN

13 – 16 MAI / MEDIAȘ

Proiectul interdisciplinar, transnațional și „multi-oraș” care propune reactivarea memoriei Holocaustului în România, Cehia și Slovacia prin artă și media, anunță lansarea unei serii de evenimente organizate la Sighetu Marmației, Mediaș, Bratislava, Praga și Brno, si București.

Programul complet al evenimentelor care se vor desfășura la Mediaș este:

1. EVENIMENT DE DESCHIDERE – PREZENTAREA PROIECTULUI / 13 mai 2019, ora 9.00, Sinagoga din Mediaș (Strada Mihail Kogălniceanu 43)

2. ATELIERE EDUCAȚIONALE / 13 – 15 mai 2019

  • ATELIER DE FOTOGRAFIE ”Studii efemere”– Trainer Răzvan Anton/ Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth”

  • ATELIER VIZUAL PERFORMATIV ”Libertate și Memorie„ – Traineri: Lala Misosniky & Ana-Maria Irimia/ Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz”

  • ATELIER DE ARTĂ ȘI MEDIA „Performing Resistance„ – Trainer Olga Ștefan/ Liceul Teoretic ”Axente Sever”

3. EVENIMENT DE PREZENTARE A REZULTATELOR DIN ATELIERE, ÎN CELE TREI LICEE / 16 mai 2019

4. PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE / 16 mai 2019, ora 18.00, Casa de lângă Sinagogă Mediaș (Strada Mihail Kogălniceanu 43, Mediaș)

  • Avanpremieră națională – varianta scurtă (20 minute) a filmului documentar „Gesturi de rezistență”/ ”Gestures of Resistance” 2019, realizat de Olga Ştefan (România) cu aportul organizațiilor Post Bellum ops (Cehia) și Bratislava Policy Institute (Slovacia). Proiecția va fi urmată de o dezbatere publică.

În cadrul proiectului vom implementa noi ateliere de artă cu liceeni din Mediaș. Elevii au ocazia să creeze lucrări artistice ce vor avea ca laitmotiv conceptele de libertate, memorie a Holocaustului sau combatere a xenofobiei prin fotografie solară, video și performance. Rezultatele finale ale atelierelor vor fi prezentate tuturor elevilor și profesorilor din liceele implicate în proiect.

Avanpremieră a versiunii scurte (20min) „Gesturi de rezistență”/ ”Gestures of Resistance” 2019, (…) film documentar care relatează, între altele, o istorie puțin cunoscută din anii celui de Al Doilea Război Mondial despre organizația Tineretului sionist (Hașomer Hațair) din România, dar nu este exclusiv despre acest capitol. Filmul este produs în colaborare cu parteneri cehi și slovaci, care au contribuit și ei fiecare cu cîte trei interviuri. Partea din România este reprezentată de cinci personaje. Documentarul este împărțit în cinci capitole: Rezistența armată, rezistența prin artă, rezistența civică și politică, rezistența prin solidaritate, și, în final, concluzia la cele patru părți anterioare. În film vorbim cu foști partizani în rebeliunea națională slovacă, și cu supraviețuitori ai Auschwitz-ului sau ai Transnistriei. O să prezentăm lucrări artistice inedite făcute în diferite lagăre, și povești tot așa, complet necunoscute anterior. Și, ce e cel mai interesant, pentru mine în orice caz în acest documentar, este că aceste trei țări sînt legate de o poveste foarte frumoasă de familie, cu care, de fapt, începem filmul. Este vorba de o cehoaică din Zilina a cărei soră a luptat la Banska Bystrica în rîndurile partizanilor, a fost deportată apoi la Terezin, unde a făcut cunoștiintă cu un maghiar din Cluj, și după război s-au mutat amîndoi acolo, la Cluj.” (…). (interviu Olga Ștefan – Radio Europa Liberă Moldova). ”Gestures of Resistance” este produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA, în cadrul proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”, și ulterior va deveni parte integrantă a platformei Viitorul Memoriei lansată în 2016. Premiera mondială a filmului documentar va avea loc pe data de 24 mai 2019 la Bratislava, în cadrul Freedom Festival.

Scopul acestor evenimente este de a reactiva memoria locurilor și poveștile uitate ale comunităților cercetate, dar și de a le integra în actualul context european. 

Inițiator și curator: Olga Ștefan

Organizator: Asociația UMA ED ROMÂNIA/ www.umaed.ro

Parteneri internaționali: POST BELLUM o.p.s. (Cehia)/ www.postbellum.cz și Bratislava Policy Institute (Slovacia)/ www.bpi.sk

Parteneri naționali: Asociația Hosman Durabil – Sinagoga din Mediaș, Casa de lângă Sinagogă Mediaș, Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth”, Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz”, Liceul Teoretic ”Axente Sever”

Cofinanțator: Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni”.

Acest proiect a fost co-finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Conținutul proiectului reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine”

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.