Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sistemul de educație: ce merge, ce nu merge?

0

Invitația primită de la ‪#‎fundatiafriendsforfriends‬, de a oferi o bila albă si una neagră sistemului de educație din România, am transmis-o mai departe colaboratorilor din proiect. Vom prelua răspunsurile pe acest blog. Începem cu ce a scris Gabriela Deliu (foto), profesor de fizică la Colegiul de Științe ale Naturii “Emil Racoviță” din Brașov.

Sursa si mai multe informatii pe: http://ceae.ro/sistemul-de-educatie-ce-merge-ce-nu-merge/

deliu_blog

Vă voi povesti despre o mică discuție pe care am avut-o cu un puști din clasa a VI a, un copil tare isteț și vioi, blogger pasionat, care mi-a spus într-o zi: “e tare greu sa fii copil, pentru adulți e mult mai simplu, ei știu tot timpul ce trebuie sa facă, eu nu știu. În plus, în fiecare zi merg la școală și nu îmi place deloc! Când merg la școală mă plictisesc!” Andrei e unul dintre elevii noștri, care la nivelul lui de înțelegere își spune supărarea. Pentru că e devărat: copiii noștri, în marea lor majoritate, sunt dezorientați și plictisiți de o școală care nu le permite să (se) descopere, nu îi valorizează, nu le stârnește curiozitatea cunoașterii!

Bila neagră este legată de perpetuarea la clasă a unui mod de lucru depășit, care ucide în copil sau adolescent curiozitatea, bucuria cunoașterii. Vor fi mulți cei ce vor spune: “dar noi așa am învățat și uita-te la noi!….” Nu vreau sa fac comentarii pe marginea acestei afirmații, ci doar sa spun un lucru evident pentru noi toți: copiii noștri sunt victimele neputinței noastre de a pune în corelație vremurile cu școala.

Bila albă (una din bilele albe) este legată de existența unor proiecte care urmăresc schimbarea modului de predare. În 2013 am intrat în proiectul de reformare a predării fizicii inițiat de Cristian. Aplic la clasa metodele de predare promovate de proiect (nu spun ca e simplu, dar asta e o alta discutie), iar plictiseala, toropeala, mimarea atenției dispar de pe chipul copiilor, în locul lor apare forfota în clasă, apar întrebările copiilor, apare curiozitatea. Asta trăiesc și asta va spun ca se întâmplă.

ceae

Despre Centrul de Evaluare și Analize Educaționale

Dezvoltăm proiecte în sistemul public de educație, punând în prim plan educația centrată pe elev și pe dobândirea de competențe utile nu doar pentru viața adultă, ci și pentru învățarea pe toată durata vieții. Proiectele noastre realimentează interesul copiilor pentru științele naturii, arătându-le tuturor, inclusiv părinților, că studiul științelor nu este deloc destinat doar elevilor cu performanțe deosebite. Majoritatea elevilor cu care lucrează profesorii noștri reușesc să redescopere frumusețea universului în care trăiesc și să înțeleagă relevanța pentru viața de zi cu zi a temelor studiate la orele de științe exacte.

Aducem în spațiul public și supunem dezbaterii propuneri de politici coerente în domeniul educației, exemple de bune practici din state care au realizat deja reforme de succes ale învățământului public, studii de impact și analize realizate de organisme internaționale cu expertiză, precum OCDE sau Banca Mondială.

Sursa si mai multe informatii pe: http://ceae.ro/sistemul-de-educatie-ce-merge-ce-nu-merge/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.