Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SenioriNET trage un semnal de alarmă cu privire la respectarea drepturilor vârstnicilor din România

0

Cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicului, SenioriNET- reţeaua furnizorilor de îngrijire la domiciliu, trage un semnal de alarmă privind accesul limitat al vârstnicilor din România la servicii medico-sociale și implicit la o viață demnă.

seniori net

Cele 52 de organizații neguvernamentale membre ale Reţelei SenioriNET, reunite la întâlnirea de lucru din București în perioada 28-30 Septembrie 2015, atrag atenția autorităţilor locale şi centrale asupra necesităţii de a susţine în mod concret și real serviciile adresate vârstnicilor. SenioriNet își exprima îngrijorarea privind transparența scăzută a autorităților centrale și multiplele modificari legislative propuse fără consultarea societății civile în anul 2015, precum Ordonanţa nr. 31/2015 sau Hotărârea nr. 481/2015 , care vor avea afecta în mod direct calitatea serviciilor oferite vârstnicilor și vor limita accesul acestora la servicii sociale și medicale.

SenioriNet susține respectarea drepurilor vârstnicului în România și consideră ca toți vârstnicii din România au dreptul la servicii medicale și sociale, indiferent de mediul lor de rezidență sau de resursele financiare de care dispun. În acest context propunem o serie de recomandări privind asigurarea cadrului necesar dezvoltării acestor servicii:

-Transpunerea în legislația natională privind achizițiile publice, a capitolului aferent serviicilor sociale din Directiva UE 24/2014;
– Stabilirea unui cost mediu pe beneficiar fundamentat pe costuri reale;
-Crearea unui departament sau formarea unei persoane din cadrul autorităţii publice locale care să ţină legătura cu ONG-urile furnizoare de servicii de îngrijire la domiciliu;
– Introducerea unor facilităţi în vederea promovării şi stimulării îngrijirii la domiciliu;
– Crearea unei baze de date comuna cu furnizori de servicii de îngrijiri la domiciliu (publici şi privaţi).

seniorinet1
Reţeaua SenioriNET este iniţiată de Confederaţia Caritas România în parteneriat cu Fundaţia Crucea Alb Galbenă, Asociaţia Habilitas, Asociaţia ADAM şi Asociaţia Four Change. In prezent, Reţeaua SenioriNET reuneşte 52 de ONG-uri furnizoare de servicii de îngrijiri la domiciliu. Reţeaua SenioriNET îşi propune sa crească accesul vârstnicilor din România la servicii de îngrijire la domiciliu prin dezvoltarea capacitaţii organizaţiilor neguvernamentale din sectorul social si susţinerea participării lor active in formularea politicilor publice.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.