Se lansează „Adolescent în ficțiune”, un proiect Față/Verso dedicat literaturii pentru adolescenți

0

Joi, 23 iunie 2022, se lansează noul proiect Față/Verso, intitulat „Adolescent în ficțiune”. De această dată, echipa podcastului cu cititori binedispuși și-a îndreptat atenția spre literatura pentru adolescenți și cititorii ei, alegând diferite teme de discuție, dezbătute într-o serie de episoade de podcast și texte scrise. Invitații proiectului sunt adolescenți din diferite orașe din țară și adulți care au un cuvânt de spus despre tema propusă spre dialog.

Proiectul Față/Verso, care beneficiază de sprijinul AFCN și este dezvoltat în parteneriat cu Librăriile Cărturești, Muzeul Național al Literaturii Române și Institutul Polonez din București, adaugă obișnuitului format audio o componentă scrisă: din cititori, adolescenții invitați la lectură și discuții se transformă ei înșiși în autori. Fiecare dintre ei va scrie, la rândul său, un text sub îndrumarea scriitoarei Adina Popescu. Atât episoadele de podcast, cât și textele rezultate în cadrul proiectului, vor fi disponibile pe www.fata-verso.ro.

Adolescent în ficțiune” va fi lansat în cadrul unui eveniment special vineri, 24 iunie, între orele 17.00 și 20.00, în aripa dedicată adolescenților a Librăriei Cărturești din Băneasa Shopping City. Gazdele podcastului, Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat, se vor bucura să stea de vorbă – firește, la microfon – cu cei care vor vizita spațiul nou deschis din Cărturești, invitându-i să facă parte dintr-un episod special, realizat cu acest prilej.

Tema care inaugurează proiectul este Istoria și aduce în discuție două titluri: „Jurnalul Annei Frank”, apărut la Editura Humanitas în traducerea lui Gheorghe Nicolaescu, și „Haiku siberian” de Jurga Vilé, roman grafic ilustrat de Lina Itagaki, în traducerea Alinei Nucă, publicat la Editura Frontiera. Ioana Apostol (17 ani, București) și Maria Gavrilă (14 ani, București) discută cum se vede istoria într-o carte și cum e să te pui în pantofii protagoniștilor, iar Alina Hora, consilier școlar la Școala Centrală din București, lămurește relația dintre cititori și subiecte uneori anevoioase.

Următoarele episoade, însoțite de textele scrise de adolescenții invitați, vor fi lansate din două în două săptămâni, în zilele de joi.

Lansat în 2019, podcastul Față/Verso a avut până în prezent cinci sezoane, bucurându-se de peste 10.000 de descărcări de pe platformele de profil. „Adolescent în ficțiune” va putea fi ascultat pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts, Google Podcasts, Stitcher, Soundcloud etc., pe site-ul Cărturești, precum și pe canalele proiectului, unde puteți găsi informații despre publicarea episoadelor și a textelor, despre invitați și multe altele.

Echipa sezonului „Adolescent în ficțiune”:

Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat – gazdele și realizatorii emisiunii

Tudorița Șoldănescu – manager de proiect

Paula Varga – responsabil de promovare și comunicare

Andrei Nechifor – editor de sunet

Website: https://fata-verso.ro

Facebook: https://www.facebook.com/fatza.verso

Organizator: FAȚĂ/VERSO, prin ZETO PROJECT SRL

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Parteneri: Librăriile Cărturești, Institutul Polonez din București, Muzeul Național al Literaturii Române

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.