Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Gala Premiilor Participării Publice, 17 aprilie 2019

0

Pe 17 aprilie 2019 sărbătorim cea de-a zecea ediţie a Galei Premiilor Participării Publice.

Acum 10 ani poveştile de participare publică pe care le premiam la Gală erau mai degrabă excepţii, iar încrederea în puterea cetăţenilor abia își făcea timid loc. Între timp, iniţiativele civice şi campaniile de advocacy s-au înmulţit, iar puterea civică din România a devenit din ce în ce mai vizibilă şi mai diversă.

Câteva exemple de poveşti civice de la Gală care ne îmbogăţesc memoria afectivă aici, la CeRe: doamna care l-a convins pe primar să repare podul către şcoală sau elevii din Constanţa şi Călăraşi care au obţinut manuale gratuite sau abonamente decontate pentru transportul public. Ne amintim cu multă admiraţie şi de organizaţiile neguvernamentale au vegheat ca milioane de euro din bugetul public să nu fie irosiţi sau de grupul de pescari care n-a lăsat ca râurile de munte să fie secate de microhidrocentrale. 

Participarea publică a devenit mai vizibilă prin activismul vocal din stradă şi protestele care au mobilizat zeci de mii de oameni, iar acest context a crescut şi mai mult dorinţa de implicare a oamenilor. Totodată iniţiativele mici, locale, au arătat din plin impactul şi importanţa acţiunii civice atunci când lucrurile nu merg bine în jur.

Trăim un context social şi politic în care relaţia de putere între cetăţeni şi administraţia publică este profund disproporţionată. Acum, poate mai cu putere ca niciodată este nevoie să arătăm că eforturile civice pe care toţi le facem vor aduce schimbarea pe termen lung. Deşi poate ne-a devenit dificil să vedem rezultatele acestor 10 ani de activism, ele există și au efecte clare pentru viețile noastre: o lege mai bună pentru sănătate, educaţie sau protecţie socială, un drum pietruit, surse publice de apă curate într-o comună – sunt foarte relevante pentru comunităţi.

Pune în calendar 17 aprilie și vei primi invitație să-i cunoşti pe oamenii Galei Premiilor Participării Publice.

Pentru că om cu om facem puterea

FB Gală aici
Web page Gală aici

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.