Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Șapte perspective uitate despre puterea jurnalismului

0

Educația e importantă, știm asta – atât de importantă încât uităm că nu ne-am mai făcut demult o listă de argumente. De ce e important, de pildă, să știm cum arată cu adevărat astăzi – în 2015 – sistemul preuniversitar de învățământ? De ce avem nevoie ca jurnaliștii să scrie mai mult despre profunzimile sistemului de educație și mai puțin despre clișeele care ne sună în urechi și nu ne sunt de folos decât pentru a ne confirma vechi convingeri?

Și, până la urmă, ce motive ar avea jurnaliștii din juriul Burselor Superscrieri/BRD pe tema educației publice să candideze cu propriile proiecte la un astfel de program – în cazul în care nu ar fi jurați?

Superscrieri burse educatie 2015 800x600

Pentru fiecare Domn Trandafir care schimbă ceva.

„Pentru că fiecare dintre noi l-a întâlnit, într-un fel sau altul, pe Domnul Trandafir, doar că sub alt nume, și a-i spune povestea e singura cale de a-i mulțumi; și pentru că reforma învățământului se va face, dacă se va face vreodată, cu oamenii și prin oamenii săi buni, câți mai sunt”.

Vlad Petreanu, jurnalist Europa FM

jurat Superscrieri

Pentru ca părinții să decidă corect viitorul copiilor lor.

„Cunosc mulți părinți dezorientați. Confuzia care reiese din mesajele pe care le dau oficialii și ceea ce văd ei în școli este majoră. Peste asta se aplică nivelul informațiilor venite din afară. Părinții citesc despre metode și performanțe din școli străine. Le-ar vrea și aici, dar în școala românească nici măcar diagnosticele nu sunt puse corect. Aș aplica la o bursă cu gândul că, dacă măcar unuia dintre acești părinți i-ar fi mai clar care este decizia corectă pentru copilul său după ce a citit un text scris de mine, atunci a meritat efortul”.

Teodor Tiță, jurnalist

jurat Superscrieri

Pentru că e un subiect tragic.

„[Bursele Superscrieri/BRD] mi-ar da timp să fac un subiect fffff important, dar care rar ajunge la știri pentru că nu e scandalos, deși e tragic”.

Vlad Mixich, jurnalist Hotnews

jurat Superscrieri

Pentru că educația e peste tot.

„Am început jurnalismul la o publicație studențească și toate subiectele aveau legătură cu domeniul educației. Mereu, când văd un subiect despre educația noastră în publicațiile mari, mă bucur și mă gândesc la abordări noi și interesante pentru, probabil, cel mai pretențios public. Cititorii de reportaje și investigații pe teme de educație întotdeauna sunt interesați și foarte critici, pentru că ori sunt părinți îngrijorați, ori copii cu emoții sau chiar profesori care cunosc perfect fenomenul”.

Liviu Iolu, jurnalist Adevărul

jurat Superscrieri

Pentru că astfel căpătăm o voce și noi, cei din afara sistemului.

„După 25 de ani de continuă reformă, sistemul educațional continuă sa aibă nevoie de prospețime, de idei noi. De fiecare dată ideile au fost apanajul, proprietatea celor din sistem. Ei au știut mereu ce trebuie făcut, deși educația înseamnă și elevi, și părinți, studenți, societate civilă, dar și idei din afară. Iar Bursele Superscrieri pot fi tocmai o astfel de oportunitate. De analiză din afară, detașată sau subiectivă. Bursele Superscrieri e locul prin care opinia, analiza, critica unui sistem din care toți suntem parte se poate face auzită. În fond, la fotbal și la școală toți ne pricepem. Unii mai mult sau mai puțin.  Depinde de cât de mult le-am frecventat/practicat”.

Dan Duca, jurnalist Realitatea.net

jurat Superscrieri

Pentru o ambiție personală de autor.

„Am să răspund ca Mallory, întrebat de ce încearcă să cucerească Everestul: pentru că există!”  Irina Păcurariu, jurnalist TVR

jurat Superscrieri

Pentru că nu e despre „cândva, ci despre „mâine”.

„Pentru că povestea adevărată a învățământului, știm asta cu toții, nu e nici în știrile despre olimpici, nici în cele despre profesori abuzivi – e undeva între. O bursă mi-ar da contextul să spun – dintr-un unghi ales de mine – această poveste. Când vorbesc de context nu mă refer la componenta financiară a bursei, care nu e nici ea deloc de neglijat – ci la faptul că aș pune în fine ideea pe hârtie, aș structura-o, mi-aș face un plan și m-aș pune pe treabă. Fiecare jurnalist are lista lui de «aș vrea să scriu despre cutare, dar n-am timp/bani acum, las’ că o să eu scriu cândva, când stelele se vor alinia». Bursa e catalizatorul perfect care face ca acel «cândva» să înceapă chiar mâine”.

Mona Dîrțu, jurnalist

mentor al echipelor de bursieri

Pentru cei care se regăsesc în măcar unul din aceste șapte motive de a scrie despre educație – și, firește, pentru cei care au propriile lor motive, la fel de valoroase -, iată și detaliile:

Bursele Superscrieri/BRD, o inițiativă a Fundației Friends For Friends în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale, oferă 6 burse în valoare de 2.000 de euro fiecare autorilor de non-ficțiune care vor să realizeze proiecte jurnalistice complexe pe tema învățământului preuniversitar de stat.

Data limită de depunere a propunerilor de proiecte e 7 iunie 2015. Scopul, criteriile și detaliile despre formularul de aplicație le găsiți aici.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.