Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Romanian Science Festival: Ce se întâmplă când știința este locul de întâlnire între pasiune și curiozitate? 

0
  • Prima zi de festival: 34 de mentori – 64 ateliere în 16 școli și licee în fața a peste 3500 de elevi

  • A doua zi de festival: 450 de voluntari, 12000 de participanți

  • Cel mai bătrân voluntar a avut 80 de ani

Prima ediție a Romanian Science Festival, cel mai mare eveniment de promovare a științei atât în rândul elevilor cât și în comunitate, s-a bucurat de un real succes. Pe lângă faptul că festivalul a adus știința mai aproape de elevi prin intermediul unor studenți și cercetători români din diaspora, Romanian Science Festival a demonstrat că știința poate uni oamenii și nu ține cont de diferențele dintre ei.

Desfășurat între 13-21 septembrie, festivalul a avut loc în trei orașe: Baia Mare, Pitești și Timișoara. Reușita evenimentelor se datorează și celor 34 de studenți și cercetători români afiliați la centre universitare de prestigiu din străinătate care au lucrat cu peste 450 de voluntari.

Festivalul a fost organizat în același format în toate cele trei oraşe. În prima zi de festival, cei 34 de „mentori” au susținut în total 64 ateliere în 16 școli și licee în fața a peste 3.500 de elevi. Studenții și cercetătorii români au prezentat parcursul lor în universitate și în carieră încercând să îi motiveze pe elevi și să îi inspire către disciplinele STEM care oferă o varietate de oportunități.

A doua zi de festival a fost dedicată unui târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 şi 103 ani a fost invitată să descopere știința prin experimente interactive. În total, un număr de 12.000 de participanți au făcut experimentele de la Romanian Science Festival în cele trei orașe în care s-a organizat.

Etosul evenimentului Romanian Science Festival este că știința unește pe toți . Astfel la Baia Mare au participat ca ucenici pe lângă voluntari un număr de 16 copii de etnie romă din comunitatea defavorizată de pe Pirită. În plus, noțiunea de ucenici a fost dezvoltată și la Pitești unde 10 copii de gimnaziu veniți din satele din județul Argeș au fost mentorați la rândul lor de experimentatorii de liceu. La Timișoara, un grup de 12 elevi ai Centrului  Școlar pentru Educație Incluzivă „Paul Popescu Neveanu” Timișoara , copii cu dizabilități neuro-psihice, aflați sâmbăta în internatul școlii fost aduși special la festival sub îndrumarea cadrelor didactice. De asemenea, pasiunea pentru știință nu ține cont de vârstă. Cel mai tânăr voluntar a avut 5 ani, iar cel mai bătrân a fost în vârstă de 80 de ani. Un alt aspect demn de luat în seamă este proporționalitatea de gen. Dacă în disciplinele STEM, proporționalitatea bărbați-femei este de obicei de 75% la 25%, la Romanian Science Festival participarea a fost mult mai echilibrată, aproximativ 50% atât băieți, cât și fete.

„Ne bucurăm de succesul pe care prima ediție l-a avut. Ne bucurăm că am găsit deschidere în rândul diasporei academice și mulți mentori au răspuns pozitiv invitației noastre. Deja am primit cereri de implicare pentru anul viitor din partea mai multor studenți și cercetători români. De asemenea, mulțumim pe această celor 450 de voluntarilor pentru implicare, celor 36 de parteneri locali pentru colaborare și celor 28 de sponsori pentru sprijin, doi dintre ei, Fundația Autonom și ESERO, fiind prezenți la toate trei evenimentele. După cum se vede, am găsit o deschidere foarte mare în instituțiile de învățământ și în comunitățile din fiecare oraș. Acest lucru ne dovedește că este nevoie de astfel de evenimente. Sperăm să revenim în cele trei orașe anul viitor, dar să vizităm și alte localități.” au declarat organizatorii.

 

Comitetul de organizare a Romanian Science Festival este compus din: Eliza Casapopol, Data Scientist în Olanda, Sandor Kruk, cercetător la Agenția Spațială Europeană, Ciprian Ploștinar, Director de cercetare, Universitatea Lund, Suedia și Oana Romocea, Membru al Bordului, Oxford for Romania.

 

www.romaniansciencefestival.ro

www.facebook.com/romaniansciencefestival

 

MENTORI:

1. Alexandra Bonta – Fizică & Astronomie, University of Manchester, UK

2. Daria Bunu – NTT Data Research & Development, Tokyo, Japan

3. Eliza Casapopol – Data Scientist, Amsterdam, Olanda

4. Emil Ceţiu – Computer Science, University of Bristol, UK

5. Titus Dascălu – Fizică, University of Oxford, UK

6. Lynda Dunlop – Ştiinţele educaţiei, University of York, UK

7. Florin Feier – Universal Alloy Corporation Europe, Reed College, USA

8. Ioan Fodorut – Neuroinformatică, ETH Zurich, Elveţia

9. Cristi Ignat – Astrofizică, University College London, UK

10. Andreea Iordache – Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti

11. Maya Iuga – Neuroştiinţă, University College London, UK

12. Sandor Kruk – Agenţia Spaţială Europeană, Olanda

13. Sebastian Leontică – Fizică, University of Oxford, UK

14. Vlad Măcelaru – Afaceri şi Management, Olanda

15. Monica Minea – Matematică, University of Oxford, UK

16. Vlad Mixich – Politici de sănătate, London School of Economics and Political Science, UK

17. Diana Mocanu – Matematică, University of Oxford, UK

18. Alexandra Mureşan – Medicină, UMF, Cluj Napoca, România

19. Andreea Oncescu – Inginerie, University of Oxford, UK

20. Alin Petz – Biologie, University of Warwick, UK

21. Ciprian Plostinar – Fizică, University of Oxford, UK & Director de cercetare, Lund University, Suedia

22. Ramona Raţiu – Neuroştiinţă, University of Cambridge, UK

23. Cristian Roman – Tutor, Biomedical engineering, University of Oxford, UK

24. Oana Romocea – Co-Fondator, Romanian Science Festival, România

25. Vlad Săcălean – Medicină, UMF, Cluj Napoca, România

26. Teodora Simion – Matematică & Computer Science, University of Oxford, UK

27. Alex Şolot – Computer Science, University of Cambridge, UK

28. Roland Stretea – Medicină, UMF, Cluj Napoca

29. Maria Suciu – Biotech Gemomics plc, Oxford, UK

30. Tudor Suciu – AI for Environment Risk, University of Cambridge, UK

31. Cristian Şoitu – Bioinginerie, University of Oxford, UK

32. Nadia Şorici – Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti

33. Roland Szatmari – Fizică, Universitat Wien, Austria

34. Norbert Zicher – Astrofizică, University of Oxford, UK

 

PARTENERI:

  • BAIA MARE – 11 PARTENERI: Asociaţia de Părinţi Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, ESERO România, ESA, Fundaţia Autonom, Muzeul de Mineralogie, Planetariul Baia Mare, Astroclubul SARM Sighet, Logiscool, Şcoala Internaţională Baia Mare, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureș

  • PITEŞTI – 5 PARTENERI: Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”, ESERO România, ESA, Fundaţia Autonom, Teach for Romania,

  • TIMIŞOARA – 20 PARTENERI: Asociaţia de Astronomie Culturală, BioCoderDojo, ClarK, Code 4 Romania, CoderDojo@CDLoga, CoderDojoTM, ESERO România, ESA, ExperimentariumTM, Facultatea de Chimie, Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, Fondul Ştiinţescu, Fundaţia Comunitară Timişoara, Fundaţia Româno-Americană, Fundaţia Autonom, Fundaţia Eta2U, Fundaţia Haţegan, Plan Zero, Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest

SPONSORI:

  • BAIA MARE – 11 SPONSORI: Autonom, AutoHelp, Bizo Express Food, Cetina, InsideMedia, Kaydara, Mai dulce, Ramira, Universal Alloy Corporation Europe, Vivo, WebVector

  • PITEŞTI – 8 SPONSORI: Autonom, BRD, Bijuteria Teilor, Cofetaria Toniky, Interact, Prima Market, Radical Zero, Sigma Technology

  • TIMIŞOARA – 9 SPONSORI: Autonom, Continental, Hamilton, Hella, Iulius Town & Iulius Gardens, Lasting, Lasting Software, Raiffeisen Bank, Sphinx IT

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.