Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Romania – prima din Europa in lupta impotriva culturii :(

0

Federatia Editorilor din Romania (FER), Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole (APOSR), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), reprezentand agenti economici ce activeaza in diverse domenii culturale ca producatori de carte, muzica, concerte si spectacole, atrag atentia asupra unui proiect de lege aflat in faza finala de aprobare, propunerea legislativa 583/2014. Prin acest proiect se urmareste instituirea unei adevarate „taxe pe cultura” in folosul unor asociatii de creatori, ce va duce la scumpirea produselor culturale si va fi resimtita si suportata de catre platitorul final, desigur cu impact negativ si asupra dezvoltarii economice si culturale a activitatilor din industria de carte, muzica, divertisment.

Proiectul de Lege 583/2014 a avut un traseu parlamentar scurt, fiind adoptat tacit de Senat si ajungand aproape de votul final la Camera Deputatilor, moment in care a intrat intamplator in atentia reprezentantilor industriilor creative. Astfel, saptamana trecuta, in cadrul Comisiei pentru cultura au avut loc dezbateri pe marginea acestui proiect, in cadrul carora reprezentantii UPFR, APOSR si FER s-au prezentat (fara a fi invitati oficial) si au participat activ, depunand memorii tehnice si reusind sa introduca pe agenda Comisiei de Cultura consultari cu partile afectate. Aceste consultari vor avea loc pe 16.02.2015 si au drept baza de discutie un Punct de vedere comun al reprezentantilor domeniului literar, muzical, folcloric si de divertisment fata de initiativa legislativa: Timbrul Cultural, in actuala forma si sub actuala destinatie, ca si in cazul noului Proiect de lege si amendamentele propuse, prezinta multiple deficiente conceptuale si structurale.

Unul dintre membrii Comisiei pentru cultura care a inteles efectele ample ale aplicarii acestei taxe de timbru asupra culturii din Romania, a fost deputatul Mihai Sturzu, care sustine eliminarea timbrului cultural, deoarece reprezinta o suprataxa pe care fiecare dintre cetatenii Romaniei o resimte si care va ingradi accesul publicului la produsele de cultura.

Ambiguitatea cadrului legal

Proiectul 583/2014 a fost elaborat fara a se tine seama de angajamentele Romaniei luate la nivel Uniunii Europene in cadrul strategiei „O reglementare inteligenta”, conform carora statelor membre li se recomanda ca orice proiect nou de lege sa fie insotit de o buna argumentare a oportunitatii actului respectiv, de un studiu de impact, care sa evalueze costurile pentru operatorii economici. Totodata, acesta ar fi trebuit sa fie elaborat ca urmare a unei consultari reale si eficiente a tuturor partilor interesate, inclusiv operatori economici si consumatori, lucru care evident nu s-a intamplat.

Destinatie incerta pentru o taxa nejustificata

Reprezentantii Aliantei Nationala a Uniunilor de Creatori din Romania (ANUC), sustinatorii initiativei, solicita anularea Legii 35/1994 si adoptarea in schimb a acestui nou proiect de lege, demersul fiind considerat o necesitate de catre membrii sai (Uniunea Scriitorilor din Romania, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Teatrala, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Cineastilor, Uniunea Arhitectilor), sub pretextului acordarii unui “ajutor nepretuit culturii romanesti”.

In realitate, aceasta „taxa pe cultura” are ca destinatie aceste „uniuni de creatori”, in esenta entitati private, care beneficiaza de venituri din urma activitatii economice a unor alte entitati private. Mai mult decat atat, Proiectul de lege prevede faptul ca aceste entitati dispun de veniturile din timbrul cultural dupa bunul plac, fara un scop precis si fara criterii transparente, si desigur fara a contribui la produsul sau serviciul din urma caruia beneficiaza de aceasta taxa.

Lovitura data culturii, suportata din buzunarul romanilor

Romania se confrunta de cativa ani cu un declin al pietei de carte si muzica, fie ea in forma fixata pe suport sau live/concertistic, iar o asfel de masura legislativa va agrava o situatie care si in prezent este departe de a fi una macar normala. Impunerea unei astfel „taxe pe cultura” se reflecta direct in pretul final al produsului ori serviciului de cultura – fie carte, CD, DVD sau concert – ceea ce va indeparta inevitabil o mare categorie de potentiali cititori/ascultatori/spectatori, in conditiile in care nivelul de acces al publicului la cultura in Romania este deja printre cele mai scazute din Uniunea Europeana.

Primii in Europa. In lupta Impotriva culturii

In nicio tara din Uniunea Europeana nu exista o astfel de taxa suplimentara, ceea ce inseamna ca doar cumparatorii romani vor fi suprataxati si evident, vor avea de suferit. Astfel, in ceea ce priveste spectacolele, aceasta “taxa pe cultura” creeaza un handicap competitiv major in fata altor organizatorilor de concerte din alte tari, fapt ce va conduce inevitabil la scaderea numarului de spectacole cu artisti internationali in Romania si mai mult decat atat, va afecta direct si eforturile de sprijinire a culturii romanesti prin organizarea de evenimente cu artisti autohtoni. in acelasi context, Romania a ramas singura tara din Uniunea Europeana unde se mai aplica holograme pe CD/DVD, noul proiect urmarind secondarea acestora cu timbrele culturale. La nivel international, doar Kenya mai aplica holograme pe suporturi audio/video.

Editorii de carte, producatorii de muzica si organizatorii de evenimente culturale si divertisment (concerte, festivaluri, etc) sprijina – nu doar la nivel declarativ, ci si prin propria activitate – cultura romaneasca si isi manifesta disponibilitatea de a deveni parteneri la initiativele de dezvoltare a culturii romanesti si a industriei creative, atata timp cat acestea exista intr-un cadru legal bine stabilit, eficient, fezabil si transparent.

Despre APOSR: APOSR (Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole din Romania) a luat fiinta in anul 2010 si reprezinta principalii agenti economici organizatori de evenimente si distribuitori de bilete de spectacole din Romania.

Despre FER: Federatia Editorilor din Romania (FER), membru al Federatiei Europene a Editorilor (FEP-FEE), s-a constituit in anul 2009, avand in compunere cele mai mari organizatii din domeniu: Asociatia Editorilor din Romania (AER) si Uniunea Editorilor din Romania (UER), care cuprind cele mai puternice case editoriale si firme de distributie din tara noastra.

Despre UPFR: Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) este prima asociatie profesionala nonprofit din Romania a producatorilor de muzica, infiintata in anul 1996, cu scopul de a apara si promova interesele profesionale, culturale si morale ale membrilor sai in baza mandatului acordat de acestia pentru gestionarea drepturilor lor conexe si implicarea in activitatea de antipiraterie. A fost avizata sa functioneze ca organism de gestiune colectiva in baza Deciziei nr.5/1997 a Directorului General al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. UPFR este membru afiliat IFPI (International Federation of the Phonographic Industry). Afilierea la IFPI presupune un angajament ferm din partea UPFR de a respecta codul de conduita al organizatiei internationale, cod de conduita care stabileste criterii Inalte de transparenta in procesul de colectare si distribuire a sumelor datorate ca drepturi conexe.

Sursa: www.metalhead.ro/stiri/romania___prima_din_europa_in_lupta_impotriva_culturii-aid-131959-l-1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.