Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice depășește pragul de 100.000 de donatori înscriși, Eroi Anonimi în povestea salvatoare de vieți 

0

Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice anunță depășirea pragului de 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice înregistrați. Este o cifră împresionantă care dă o nouă forță eforturilor Registrului pentru a salva vieți și care aduce speranță pentru pacienții cu boli grave de sânge. 

De la înființarea Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și până în prezent, 466 de pacienți români au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru un număr de 24 de pacienți, donatorii compatibili genetic au fost din România. Grație interconectării Registrului la structurile similare internaționale, în cei 10 ani de existență ai Registrului, 25 donatori români au fost compatibili și au contribuit la salvarea unor pacienți provenind din alte țări, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii.  

În 2023, 12 donatori români au trecut prin procedura de donare de celule stem hematopoietice, cea mai mare cifră anuală de când este Registrul funcțional.

Cei 100.000 de donatori înscriși ne încurajează să continuăm eforturile de a crește Registrul pentru că, numai în acest mod, putem contribui la salvarea vieților bolnavilor cu cancere de sânge. Suntem copleșiți de generozitatea și sprijinul venit din partea donatorilor care s-au alăturat misiunii noastre. Fiecare nou înscris este o șansă concretă pentru pacienți, dar și un vot de încredere în misiunea noastră. Mulțumim din inimă fiecărui donator. Numai astfel putem să aducem speranță, sănătate și bucurie în viețile celor cu boli onco-hematologice, care au nevoie de o a doua șansă. Împreună, suntem un exemplu viu al puterii umane și al compasiunii. Vă încurajăm să împărtășiți mesajul nostru umanitar cu prietenii și familia pentru a inspira și mai mulți oameni să ni se alăture”, a declarat dr. Traian Laurian Arghișan, Director general interimar, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În lume, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe. 

Rolul RNDVCSH este acela de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili printre rude. Majoritatea transplanturilor se fac de la donator provenind din afara familiei.

Creșterea numărului donatorilor înscriși în Registrul Național, din toate zonele țării, mărește șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe.

Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator potențial de celule stem hematopoietice pot fi găsite pe site-urile Registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe canalele sociale ale acestuia.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.