Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Recrutare de profesori pentru proiectul „Key to mobility”

0

Societatea Romana pentru Educatie Permanenta recruteaza voluntari in randul profesorilor din liceele vocationale (scoli de arte si meserii) pentru implicare in cadrul unui proiect european.

societatea-pentru-educatie-permanentaProiectul Leonardo da Vinci, „Key to mobility”, coordonat de Internationaler Bund Verbund Wuerttemberg, Germania doreste sa instruiasca profesori in vederea sprijinirii tinerilor dezavantajati sa isi insuseasca competentele cheie necesare in economia globala, in special in contextul unei mobilitati crescute pe piata muncii.

Beneficiile profesorului voluntar:

Participarea la 3 cursuri internationale de formare in Stuttgart, Germania (februarie 2010), Lisabona, Portugalia (iunie 2010) si Olanda (noiembrie 2010). Toate cheltuielile vor fi decontate: transport avion, transport intern in Romania (pentru cei ce nu sunt din Bucuresti), transport intern tara de destinatie, diurna.

Obligatiile profesorului voluntar:

– Organizarea a 3 seminarii de multiplicare a cunostintelor acumulate la cursurile de formare cu 18-20 profesori din Romania (6-7 profesori la fiecare seminar).
– Organizarea de seminarii de formare cu tineri dezavantajati cu varste intre 16 si 25 de ani (fara calificare sau calificare scazuta, care au nevoie de integrare pe piata muncii). Vor trebui implicati 10-12 tineri. Aceste seminarii poti fi tinute atat de profesorii voluntari, cat si de cei care au participat ulterior la seminariile de multiplicare.

Profesorii interesati sunt rugati sa trimita la adresa de email office@srep.ro pana pe 15 Ianuarie 2010:
– o scrisoare de intentie (email) in care sa specifice daca au posibilitatea sa organizeze seminariile pentru profesori si pentru elevi in liceele in care lucreaza (in afara orelor de program);
– CV-ul;
– o scurta descriere a liceului la care lucreaza.

In luna noiembrie s-a lansat proiectul „Key to Mobility” (LdV-TOI) (Key competences as the key to achieving unhindered access to mobility for youth at risk), unde promotorul este Internationaler Bund Verbund Wuerttemberg, Germania, avand parteneri din Olanda, Belgia, Portugalia si Romania.
La inceputul lunii decembrie a fost primul meeting la Stuttgart, Germania, al partenerilor din proiect.

Asa cum este subliniat in analiza nevoilor, tanara generatie a Europei trebuie sa detina calitatile si competentele necesare pentru a face fata provocarilor economiei globale. Mobilitatea va deveni din ce in ce mai importanta. Tinerii dezavantajati, cu dificultati in invatare, care s-au deplasat (au migrat) dintr-un loc in altul si au intampinat dezavantaje sociale, trebuie sa faca fata obstacolelor si barierelor in ceea ce priveste mobilitatea. Trebuie sa isi insuseasca competentele cheie necesare mobilitatii prin training si educatie vocationala. Pe de alta parte, profesorii si trainerii care ar putea sa actioneze drept promoteri ai mobilitatii duc lipsa de cunostintele necesare si de stimulii care i-ar putea face sa actioneze astfel. Vor invata ei insisi despre mobilitate. Prin intermediul proiectului, profesorii vor trai propria experienta legata de mobilitate si vor dobandi cunostintele necesare pt a deveni „traineri de mobilitate” si pt a sustine si a invata studentii dezavantajati, adoptand metodele potrivite.

Dupa training profesorii vor fi capabili sa indemne studentii in a-si insusi noi indemanari si cunostinte, ii vor ajuta sa acceseze programe de mobilitate care sa creasca rata de angajare a studentilor dezavantajati, ducand la integrarea acestora pe piata muncii. In plus, experientele legate de mobilitate vor aduce studentilor noi competente cheie (prioritatea europeana 5).

Tinerii dezavantajati au nevoie de un sprijin deosebit pe parcursul trainingului vocational, asadar insusirea competentelor cheie pentru si prin mobilitate trebuie sa se faca in functie de nevoile fiecarui individ in parte. Prin folosirea acestui sprijin individualizat, a strategiei de training pt tineri dezavantajati si a trainingului special pt mobilitate in ceea ce priveste tinerii dezavantajati, proiectul urmareste sa asigure acestor tineri noi competente si indemanari cruciale pentru piata europeana a muncii.

Tinerii dezavantajati, care intampina dificultati in scoala si/sau probleme sociale, precum si tinerii emigranti au nevoie de sprijin special pentru un inceput de succes in cariera. Pentru ca Europa sa poata face fata provocarilor, are nevoie de forta de munca europeana calificata si mobila, care sa lucreze intr-o Europa in care barierele ce stau in calea mobilitatii au fost invinse. In ceea ce priveste tinerii dezavantajati, aceste bariere apar din cauza absentei unor competente cheie importante pentru mobilitate si pentru piata muncii.
Asadar, principalele obiective, scopuri ale proiectului sunt:
-sa asigure tinerilor dezavantajati competente vocationale cruciale pt integrarea pe piata muncii/si in traininguri viitoare
-dezvoltarea unui modul de practica pt profesori, tutori, tineri muncitori care sa ofere suport si sa pregateasca tinerii pt mobilitate in cadrul general al trainingului vocational prin transferul si adaptarea celor mai bune practici de la ESF
-imbunatatirea conditiilor pt mobilitate din partea inst educationale si nu numai
-explorarea posibilitatii de a certifica acest modul de training drept un modul aditional pt profesori

Consortiul de proiect este un parteneriat divers constituit din organizatii din Europa reprezentand diferite aspecte ale trainingului vocational si educational, avand un interes comun fata de tinerii dezavantajati. Consortiul intruchipeaza diferite nivele teritoriale si profesionale.

Rezultatul cheie al proiectului este modulul de training „Cheie pentru mobilitate”, constand in:
1)sprijin individualizat si strategie de training (masuri: stabilirea profilului si apreciere; contact cu piata muncii; training de calificare pe piata muncii prin dobandirea unor competente cheie)
2) calificarea de „trainer de mobilitate”
3) training de mobilitate pentru tinerii dezavantajati

Prin intermediul proiectului profesorii vor fi mai bine instruiti pentru a oferi studentilor dezavantajati sprijinul adecvat pe perioada trainingului, ajutandu-i sa isi dezvolte competentele cheie. Studentii dezavantajati vor castiga o mai buna intelegere a propriilor indemanari si competente. Dupa ce vor fi primit sprijinul specific, nivelul ridicat al competentelor cheie le va permite sa se integreze mai bine si mai usor pe piata muncii.

Societatea Romana pentru Educatie Permanenta

Persoana de contact:
Emilia Saulescu, Presedinte

E-mail: office@srep.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.