Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Raportul Civic Labs identifică peste 20 de blocaje din sistemul legislativ din România și propune 13 soluții gata să fie implementate imediat

0
  • 201 646 de reglementări legale, naționale și europene guvernează viața oricărui român;
  • 7 712 893 de declarații de avere nu sunt digitalizate în România, la momentul februarie 2020;
  • 13 350 939 lei valoarea subvenţiilor virate de Autoritatea Electorală Permanentă în contul partidelor politice, în prima decadă a lunii martie 2019;
  • 23 este numărul minim de platforme pe care un cetățean trebuie să le consulte pentru a putea urmări o propunere legislativă;
  • 1 din 4 adulți este parte a unui proces într-o cauză penală sau civilă, în fiecare an;
  • 13 soluții tehnologice puse gratuit la dispoziția ONG-urilor.

Accesul la legislație și Date deschise a fost primul segment de cercetare din aria extinsă a Transparenței pe care Civic Labs, proiect al organizației Code for Romania, abordat în anul de studiu 2019. Condiția minimă necesară ca un stat să fie funcțional în raport cu cetățenii săi este ca aceste două arii să funcționeze la standarde cât mai ridicate sau cel puțin normale.

Primul eveniment cu acces public din seria de șase destinate lansării raportului primului an de studiu Civic Labs, a avut loc marți 25 februarie 2020 și a concluzionat că tehnologia este un motor de schimbare socială, iar transparența legislativă și datele deschise sunt condițiile minime și necesare ca un stat de drept să fie complet funcțional în raport cu cetățenii săi. Totodată, cei prezenți au fost de acord că guvernarea participativă este esențială într-o democrație.

Evenimentul a avut ca subiect lansarea raportului „Domeniul Transparenței – Date deschise și Acces la legislație, An 1”, care a avut drept rezultat identificarea a peste 20 de blocaje, dar și definirea a 13 soluții digitale implementabile în cel mai scurt timp. De asemenea, Code for Romania a anunțat noul segment de cercetare Civic Labs din domeniul Transparenței pentru anul 2020-2021.

Evenimentul tip dezbatere a fost moderat de către Olivia Vereha (co-fondator Code for Romania și  coordonator al programului Civic Labs), alături de panelul de experți din domeniu precum Codru Vrabie (activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări, cu preocupări privind reformele anticorupție în justiție și administrație), Radu Puchiu (consultant politici publice și guvernare deschisă) și Alexandrina Dinga (Președinte al Asociației Civica din Iași).

“Dincolo de cartografierea blocajelor, am mers mai departe și am început să înțelegem care sunt soluțiile optime pentru a putea facilita deschiderea informațiilor de interes public pe cele două arii analizate, ale legislației și datelor deschise, pentru a putea transforma datele în informații pentru cetățeni și pentru a sprijini eforturile de accesibilizare. La final de prim an de studiu Civic Labs, pornim încrezători la drum cu convingerea că vom putea schimba în bine, cu sprijinul actorilor implicați, situațiile cu care ne confruntăm zi de zi în acest sector.” Olivia Vereha, co-fondator Code for Romania, coordonator al programului Civic Labs & UX Architect.

Consultă aici gratuit întreg raportul
Transparență // Date deschise & Acces la legislație
Civic Labs // AN 1

Despre raportul Civic Labs – Transparență

Civic Labs este programul care privește într-un mod nou nevoile reale ale societății și care atrage cu sine și un mod mai bun de a pune gratuit tehnologia la dispoziția ONG-urilor.

Concluziile primului an de studiu, 2019-2020, în domeniul Transparenței sunt rezultatul a mai bine de 45 de ore de interviuri și 140 de ore de incubare, derulate de experții Civic Labs prin care s-au identificat 22 de blocaje, dintre care 13 și-au găsit deja rezolvarea printr-o soluție tehnologică.

Banii din politică, Expert Consultation, Ce zice legeaData PortalEduLexLegea (pe bune) sau Zi de Zi sunt doar câteva dintre soluțiile incubate, prototipate și lansate gratuit spre a fi adoptate de către ONG-uri din portalul civiclabs.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.