Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Radu Beligan – Premiul pentru Întreaga Carieră

0

În 2014, Premiile Gopo îi aduc un omagiu maestrului teatrului și filmului românesc, Radu Beligan.

Acesta va primi Premiul pentru Întreagă Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 24 martie și care va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema și online pe www.premiilegopo.ro și www.procinema.ro.

Pasi spre luna

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Mitică Popescu, Iurie DarieIon BesoiuDraga Olteanu-MateiMarin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni (sat al cărui nume anagramat a dat numele actorului), județul Băcău, maestrul Radu Beligan este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru și televiziune din România, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 70 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din București (1961 – 1969) și director al Teatrului Național București (1969 – 1990) și discipol al actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi români (Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mihail Sebastian, etc.) și străini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punând astfel bazele unui repertoriu complex, deopotrivă clasic și modern.

Autor a trei cărți (Note de insomniac – 2001, Luni, Marți, Miercuri… – 1978 și Pretexte și subtexte – 1968) și fost profesor al Institutului de Teatru și Film (1950 – 1965), Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale”, Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare și Doctor Honoris Causa al Academiei George Enescu” din Iași.

Radu Beligan a debutat în cinema la vârsta de 25 de ani cu rolul Rică Venturiano din O scrisoare pierdută (r. Jean Georgescu, 1943), rol reluat, șase ani mai târziu, pe scena sălii Comedia a Treatrului Național. Colaborarea sa cu Jean Georgescu – unul dintre pionierii cinema-ului românesc – a continuat cu Visul unei nopți de iarnă (1946), Directorul nostru (1955) și Lanterna cu amintiri (1962). De-a lungul deceniilor, Radu Beligan și-a extins repertoriul cinematografic cu roluri în filmele unor Paul Călinescu (Răsună valea, 1949), Gheorghe Vitanidis (Șeful sectorului suflete, 1967), Dinu Cocea (Instanța amână pronunțarea, 1976 și Iancu Jianu, 1980), Radu Mihăileanu (Trahir, 1992) sau Lucian Pintilie (După-amiaza unui torționar, 2009).

De asemenea, Radu Beligan a colaborat de două ori și cu Ion Popescu Gopo, în onoarea căruia au fost numite Premiile și al cărui faimos omuleţ dă forma trofeelor evenimentului – cele două roluri din Pași spre lună (1964) și Galax, omul păpușă (1984) fiind, de altfel, singurele în registrul fantastic/SF din cariera actorului.

Membru de onoare al Academiei Române din 2004, Radu Beligan a fost inclus în decembrie 2013 în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Gala Premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications, Centrul Naţional al Cinematografiei, ArCub și Primăria Municipiului București.

Sponsori principali: Apa Nova București, BCR, Dacia, Orange

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, E-Boda, MAC

Parteneri: Empire, ODS, Eva – Design Românesc, Melkior, Style Revolution, Pullman

Partener media principal: Pro Cinema

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Servicii profesionale furnizate de: PricewaterhouseCoopers

Parteneri media: The One, Glamour, Adevarul, Dilema veche, Procinema.ro, Hotnews, Cinemarx, Filmreporter, Cinefan, Koolhunt.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.