PwC Consumer Pulse: Peste 50% dintre consumatori sunt preocupați de economisire și sunt atenți la prețuri

0

București, 24 iunie 2021 – Mai mult de jumătate dintre consumatori (54%) s-au concentrat pe economisire și au fost mai atenți la prețuri în ultimele nouă luni (56%), potrivit sondajului Global Consumer Insights Pulse realizat de PwC în luna iunie. Astfel, se observă că oamenii au rămas la fel de preocupați de siguranța financiară ca în octombrie anul trecut, chiar dacă, între timp, au demarat campaniile de vaccinare si economia dă semnale de revenire. Global Consumer Insights Pulse a mai fost realizat în octombrie 2020 și martie 2021.

Dacă în ediția anterioară a raportului, din martie anul acesta, remarcam o ușoară înviorare a interesului consumatorilor de a cheltui, acum vedem o tendință clară către economisire. Chiar dacă aceste obiceiuri vor persista, ne așteptăm ca dispoziția consumatorilor față de cheltuieli să se îmbunătățească pe măsură ce economiile recuperează pierderile din timpul pandemiei. Există, de asemenea, o tendință de economisire și în rândul generațiilor mai tinere, chiar dacă nu au experimentat până acum crize financiare. Totuși, constatăm de exemplu că mulți dintre respondenți (61%), în special din Europa și SUA, s-au arătat dornici să cheltuiască mai mult pentru a lua masa în oraș”, a declarat Mihai Anița, Partener și Lider al Serviciilor pentru Retail, PwC România.

Sondajul arată că structura cheltuielilor va rămâne aceeași în perioada următoare, mare parte mergând spre lucruri de bază, precum produsele alimentare și bunurile de uz casnic.

Consumatorii au arătat însă că, în următoarele șase luni, se așteaptă la o creștere a cheltuielilor pentru alimente (37%), mâncare la pachet (32%) și home entertainment (30%), la polul opus aflându-se echipamentele sportive (21%), evenimentele culturale și sportive (19%) și băuturile alcoolice (18%).

Unele dintre schimbările de comportament aduse de perioada pandemiei, fie că au avut loc forțat sau au fost voluntare, vor deveni obiceiuri permanente. Vedem că preferința pentru cumpărăturile online crește într-un ritm mai accelerat decât în perioada de lockdown, în special pentru produsele alimentare. În același timp, consumatorii se orientează mai mult către produse bio și locale. Companiile ar trebui să fie atente la aceste modificări și să se adapteze continuu”, a spus Ruxandra Târlescu, Partener PwC România.

Peste o treime dintre consumatori (36%) spun că au devenit mai optimiști cu privire la revenirea economiei decât erau la sfârșitul anului trecut, iar tinerii sunt cei mai optimiști în privința viitorului.

Trecerea la digital a accelerat și mai mult

Peste 50% dintre consumatorii globali chestionați spun că au devenit mai “digitali” în ultimele luni. Deși a crescut numărul celor care au revenit în magazinele fizice după ridicarea restricțiilor (46% în iunie, față de 42% în martie), cumpărăturile prin intermediul smartphone continuă să urce, câștigând două puncte procentuale față de cumpărăturile din magazin.

În topul motivelor pentru creșterea cumpărăturilor online, prețul a depășit calitatea și comoditatea, înregistrând marje mari la majoritatea categoriilor (modă, 47%, electronice, 42%, sănătate, 38%, electrocasnice, 40%). Excepție fac produsele alimentare, unde cele trei motive înregistrează procente apropiate, prețul fiind menționat de 35% dintre consumatori, comoditatea, de 33%, și calitatea, de 29%.

Mai sănătoși și orientați către produsele bio

Având în vedere izolarea în case pentru o perioadă atât de mare de timp, este surprinzător că mulți consumatori susțin că au devenit mai sănătoși în ultimele șase luni. Iar cei care lucrează de acasă spun că au o sănătate mai bună acum (55%), decât cei care lucrează de la birou (46%).

Procentul celor care doresc să călătorească în următoarele șase luni a crescut foarte ușor, de la 47% în martie 2021 la 50% în iunie.

De asemenea, mai mulți consumatori cumpără produse locale și peste jumătate dintre respondenți spun că se orientează mai mult către produsele ecologice. Din octombrie 2020 până acum, a existat o creștere cu 6 puncte procentuale a numărului de cumpărători care spun că au sprijinit companiile independente locale.

Sondajul Global Consumer Insights Pulse a cuprins un eșantion de 8.600 respondenți din 22 de țări și poate fi găsit aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 154 de țări cu mai mult de 284.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.