Proiectul „Școli curate 2.0” ajunge în județul Timiș

0

Cinci elevi din județul Timiș au participat împreună cu coordonatorul județean la prima etapă a proiectului Școli curate 2.0. Trainingul de formare a ambasadorilor pentru buna guvernare a școlilor și liceelor a avut loc la Predeal, în perioada 27 februarie-1 martie 2020.

Elevii au luat contact cu noțiuni privind organizarea sistemului de educație, activismul civic, blogging cetățenesc, echitate în educație și au aflat care sunt metodele și instrumentele prin care tinerii ambasadori să țină piept autorităților, informațiile fiind oferite de coordonatorii naționali ai proiectului: Cristian Ghingheș și Alexandru Manda.

De asemenea, toți participanții proiectului au avut ocazia să o întâlnească pe Renate Weber, Avocatul Poporului, care le-a oferit informații utile legate de ideea proiectului, aceasta transmițând solidaritate și interes față de viitoarele demersuri ale elevilor, dar și sfaturi prețioase legate de sistemul juridic, importanța aplicării acestuia și nu numai, axându-se mai ales pe importanța implicării tinerilor în proiecte civice la nivel local.

Echipa județului Timiş este formată din elevii Alexandru Olaru, Sorana Cîrstinoiu, Natanael Iriciuc, Alexandra Trușcă şi coordonată de Andrada Mazilu, prof. înv. primar la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”.

Este minunat să vezi că sunt elevi care se implică și luptă pentru respectarea drepturilor lor, să vezi oameni care pun pret pe educație, care își doresc să îi responsabilizeze pe elevi în procesul lor de învăţare. Mă simt extrem de norocos că am avut șansa de a fi ales Ambasador al bunei guvernări!”, a declarat Natanael Iriciuc.

Îmi doresc ca prezenţa mea să schimbe ceva pentru școlile, liceele şi elevii din Timis. Consider că şcolile merită să fie finanţate corect de către autorităţile locale pentru a putea oferi elevilor tot ce au nevoie. În cele 4 zile de training de la Predeal am cunoscut nişte oameni minunați și am învățat foarte multe lucruri noi”, a precizat Alexandra Trușcă, preşedinte în cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor Timiş și parte din echipa de proiect.

Membrii echipei timişene au ajuns acasă încrezători și entuziasmați să înceapă demersurile necesare atingerii obiectivelor locale principale: mai buna dotare a şcolilor, accesibilizarea şcolii pentru elevii cu nevoi speciale şi îmbunătăţirea situaţiei transportului elevilor.

Proiectul, sub denumirea oficială “Responsabilitate socială pentru școli bine finanțate și guvernate la nivel local”, își propune la nivelul celor cinci județe implicate (Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea) ca până în luna iunie a anului 2021 să obțină:

  • Creșterea cu cel puțin 25% a numărului de localități care acordă burse școlare;

  • Creșterea cu cel puțin 20% a mediei bugetului alocat educației de către localitățile din fiecare județ;

  • Creșterea cu cel puțin 30% a numărului de școli care respectă obligațiile de transparență pe website;

  • Convingerea tuturor celor cinci inspectorate școlare județene să își îndeplinească obligațiile legale şi să monitorizeze alocarea resurselor financiare de către primării.

Școli Curate 2.0 este a doua ediție a inițiativei lansate de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, prin acest proiect se dorește modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară.

În cadrul acestui proiect vor fi încurajați elevii și părinții să fie activi în viața comunității școlare la nivel școlar și local, sesizând problemele existente și participând la găsirea celor mai eficiente soluții. Pe scurt, organizatorii mizează pe asocierea dintre elevi, părinți și profesori, care să pună presiune pe autorități astfel încât acestea să aloce fonduri adecvate pentru educație, pe școli să își publice transparent bugetele, iar pe inspectoratele școlare să intervină acolo unde este nevoie.

Pentru mai multe informații puteți accesa platforma www.scolicurate.ro sau pagina de Facebook “Școli curate“.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.