Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PROIECTUL DE EDUCAȚIE EVRICA 2.0 în care 9.143 de elevi de liceu au beneficiat de un program de educaţie pentru sănătatea reproducerii și a sexualității

0

Tineri pentru Tineri finalizează astăzi proiectul „EVRICA 2.0 – Educație pentru Viață și Responsabilizare Individuală prin programe de Cetățenie Activă pentru tinerii din România”, prin intermediul căruia 9.143 de elevi de liceu au beneficiat de un program de educaţie pentru sănătatea reproducerii și a sexualității, ce utilizează o abordare bazată pe echitate și drepturile omului.

Proiectul Evrica 2.0 a vizat educația adolescenților și elevilor de liceu de la nivelul Municipiului București și al celor 14 județe în care Tineri pentru Tineri își desfășoară activitatea. În cadrul proiectului, 497 de elevi de liceu au fost pregătiţi ca educatori între egali pentru facilitarea programului „Educaţie pentru Viaţa de Familie” (program ce vizează creșterea capacității de adaptare la viață, și creșterea responsabilității individuale pentru elevii de liceu).

Procedura de derulare a programului educațional realizat în unitățile școlare presupune (și a presupus, încă din anii ’90, de la începutul activității Tineri pentru Tineri) informarea anterioară a părinților cu privire la program și la temele acestuia, precum și solicitarea acordului scris al acestora în ceea ce-i privește pe elevii sub 18 ani.

Temele abordate în cadrul celor 6 sesiuni de educație non-formală adresate liceenilor au fost: clarificarea valorilor și luarea deciziilor, anatomia și fiziologia sistemelor reproducătoare, concepție și contracepție, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, HIV/SIDA, și sarcină și parentalitate.

În cadrul programului Evrica 2.0, voluntarii Tineri pentru Tineri au accesat și adolescenții din mediul rural, prin cele 56 de caravane în cadrul cărora au fost distribuite materiale promoționale și s-au organizat activități pentru dezvoltarea comportamentelor responsabile în sănătatea reproducerii. Cu această ocazie, autoritățile locale cu atribuții în domeniile educației, sănătății și tineretului au fost implicate în discuții cu privire la susținerea și implementarea intervențiilor adaptate la nevoile tinerilor, din domeniile abordate de program.

Accesul universal la educație și servicii integrate în educația pentru sănătate, inclusiv în sănătatea reproducerii și sexualității este un deziderat universal ce face parte din Agenda 2030. Având în vedere numărul ridicat de sarcini și întreruperi de sarcină la cerere în rândul adolescentelor, România a primit încă din 2014 o serie de recomandări clare în ceea ce privește adoptarea unei strategii naţionale privind sănătatea şi drepturile sexuale şi ale reproducerii şi introducerea în mod obligatoriu în şcoli a unui program cuprinzător de educaţie sexuală din partea Comitetului ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale. Cu toate acestea, demersurile reale ale guvernelor ce s-au succedat până în prezent s-au limitat la realizarea Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, ca document de politici publice, neimplementat în această componentă prin măsuri concrete.

Parlamentul României dezbate astăzi Proiectul de Lege pentru „Inocenţa Copilăriei” privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui (PL-x nr. 89/2017 – lege organică – adoptat de Senat în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României, republicată).

Deși Tineri pentru Tineri este o organizație națională, cu peste 20 de ani de experiență în crearea, implementarea și dezvoltarea de programe educaționale și de prevenire în sănătate (cu concentrare în sănătatea reproducerii și a sexualității), și ajunge la o medie de 10.000 adolescenți pe an – deci cu o mare capacitate de implementare a programelor, accesul universal trebuie asigurat prin măsuri strategice și programe naționale, derulate de instituțiile guvernamentale. Organizația Tineri pentru Tineri consideră necesar ca Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale să își coordoneze eforturile și intervențiile, astfel încât să asigure în mod concret programele de educație, formare de comportamente responsabile și preventive de care are nevoie populația României.

Totodată, organizația își exprimă încrederea în parlamentarii prezenți la dezbaterea prilejuită de „Legea Inocenței” că nu vor susține această inițiativă legislativă de supra-reglementare a activităților derulate în unitățile școlare și că vor avea în vedere demersuri specifice care să contribuie cu adevărat la implementarea strategiilor adoptate pentru 2014 – 2020.

Despre Tineri pentru Tineri

Tineri pentru Tineri este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în 1991, care se ocupă cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România.

Proiectul EVRICA 2.0 – Educație pentru Viață și Responsabilizare Individuală prin programe de Cetățenie Activă pentru tinerii din România a avut o durată de 24 de luni și o valoare totală de 218.072 CHF, fiind co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Conținutul acestui comunicat de presă nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Guvernului Elveției. Responsabilitatea pentru conținutul prezentat aparține în totalitate organizației Tineri pentru Tineri.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.