Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Profesorii se unesc pentru a dovedi că „școala este mișto oriunde”

0

La mijlocul lunii ianuarie, 14 profesori, directori de școală și mediatori școlari din toată țara au participat la un training oferit de Fundația Terre des hommes, în cadrul proiectului său MIȘTO AVILEAN! („Bun venit”, în limba romani) finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Drepturi Egalitate și Cetățenie (2014-2020). Cursul susținut timp de trei zile a avut ca scop prevenirea eventualelor probleme de incluziune pe care elevii de etnie roma le pot întâmpina în școli din România, dar și din alte țări.

Traineri de prestigiu au răspuns invitației Fundației Terre des hommes și au susținut prelegeri: Cristian Pădure, doctor în lingvistica romani la Sorbona, Dezideriu Gergely, consultant european și expert în domeniul drepturilor omului, și Alina Dumitru, psihopedagog și coordonator training al Fundației Terre des hommes.

Cadre didactice din domenii foarte diverse (religie, matematică, română, engleză etc.) au aprofundat astfel elemente de identitatea romani contemporană, elemente legislative anti-discriminare la nivel național și european și metode de lucru adaptate pentru grupuri vulnerabile. De asemenea, ele au fost îndrumate să combată stereotipuri și prejudecăți, să promoveze o educație interculturală și să implice părinții în educație. Profesorii au participat la exerciții interactive și s-au „antrenat” pentru o abordare incluzivă în școală. De exemplu, unul dintre invitați a amintit faptul că datorează reușita sa în carieră unui profesor ce s-a arătat interesat de limba romani. Atât trainerii, cât și participanții au discutat diverse situații concrete în care s-au simțit discriminați sau în care au fost martori la discriminare.

La curs au participat cadre didactice din învățământul preșcolar, primar și gimnazial din 14 unități școlare, frecventate într-o proporție semnificativă de copii de etnie roma. În următoarea perioadă fiecare dintre ele va transmite elementele principale ale cursului către cel puțin 10 colegi, așa încât informațiile să ajungă la cât mai mulți profesori și, implicit, să sprijine accesul elevilor de etnie roma la educație școlară incluzivă și nediscriminatorie. Județele reprezentate în cadrul cursului au fost Argeș, Bacău, Bihor, Caraș Severin, Constanța, Dolj, Galați, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Vrancea. Participanții au fost selectați din 60 de candidaturi primite în urma unei campanii de promovare la nivel național.

Scopul proiectului MIȘTO AVILEAN! este de a asigura o educație continuă și nondiscriminatorie copiilor de etnie roma afectați de migrația internațională a părinților lor.

Un element esențial al proiectului este mecanismul de cooperare prin care profesorii sunt

încurajați să se înregistreze pe site-ul www.misto-avilean.eu/ro pentru a colabora cu școli din Franța și Spania și a facilita accesul elevilor de etnie roma la educație continuă și nondiscriminatorie.

Bogdan Romanică, manager de proiect, invită cadrele didactice și specialiști din Romania și din străinătate să se înregistreze pe pagina web a proiectului pentru a se conecta cu profesioniști în domeniul educației și a contribui la incluziunea școlară a elevilor de etnie roma în orice școală.

Proiectul MIȘTO AVILEAN! (în limba romani, Bun venit!) este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie (2014-2020) al Uniunii Europene. El este implementat de către Fundația Terre des hommes România în parteneriat cu: Fundația Terre des hommes Ungaria, Fundacion Secretariado Gitano din Spania și AFEJI din Franța.

Selecție din intervențiile invitaților și ale trainerilor

Kirsten Theuns, delegat național al Fundației Terre des hommes Romania, a subliniat că acest proiect inovator poate fi considerat un test important, deoarece el ar putea fi aplicat și extins pentru a ajuta toți copiii care suferă de pe urma migrației internaționale.

Marius Căldăraru, consilier în cadrul Ministerului Educației și Cercetării din România, a amintit că a răspuns cu plăcere invitației, deoarece migrația este una dintre problemele pe care și-a propus să le abordeze în activitatea sa.

Cristian Pădure, doctor în lingvstică Romani la Sorbona, a subliniat că este necesar ca în fiecare școală cu elevi de etnie roma să existe un mediator școlar sau cineva care să apere dreptul lor la educație. „Profesorul este principalul element în reușita unui copil de etnie roma (și nu numai)”, a spus el. „Suntem cadre didactice menite să influențăm destine”.

Dezideriu Gergely, consultant european, a vorbit participanților despre relevanța legislației europene și despre instituțiile care veghează la respectarea drepturilor omului. În plus, acesta a încurajat discuții cu privire la modul în care putem să conștientizăm și să controlăm prejudecățile și stereotipurile.

Alina Dumitru, trainer Terre des hommes, a pus accentul pe incluziune în educație și nu pe integrare. „Abordarea incluzivă este una individualizată, în care elevul își găsește locul în școală și în societate fără a fi nevoit să renunțe la identitatea lui culturală. Prin incluziune sunt favorizate diversitatea și interculturalitatea.”

Pentru mai multe detalii,

www.misto-avilean.eu www.misto-avilean.eu/ro

Despre Terre des hommes Romania

Fundația Terre des hommes, cea mai importantă organizație elvețiană din domeniul drepturilor copiilor, contribuie  în România de peste 25 de ani la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și reforma asistenței socialeMisiunea Terre des hommes este de a oferi ajutor copiilor aflați în situații de risc și de a schimba societatea în beneficiul generațiilor viitoare. Ariile de intervenție sunt protecția și promovarea drepturilor copiilor, sprijinul copiilor afectați de migrație și al celor care intră în contact cu justiția. Ne dorim să creștem reziliența copiilor și tinerilor și îi ajutăm să participe la luarea de decizii care îi privesc. Investim în educație, sănătate, servicii sociale și infrastructură pentru a îmbunătăți viața copiilor dezavantajați din România.

Mai multe despre noi pe site-urile:

https://www.tdh.ch/en/our-interventions/romania

www.tdh.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.