Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima Casă din Baloți de Paie

0

Privește în stânga. Privește în dreapta. Vei vedea pereți, uși și ferestre. Ești într-o casă. Desigur că ești într-o casă, toată lumea este într-o casă, mai devreme sau mai tărziu în timpul unei zile…

Casa este o nevoie fundamentală a omului. Ne petrecem cel puțin o treime din viață în ea. Și tocmai din acest motiv plătim greu pentru a o avea: aproape jumătate din muncă, aproape jumătate din viață, o trăim pentru a ne afla într-o casă.

Noi, echipa Asociației Eco Habitat, credem că există un mod mai bun de a trăi, în care nu trebuie să trăim pe „jumătate”. Un mod în care putem să ne ridicăm deasupra nevoilor de bază și să ne exprimăm și să ne punem în valoare pe deplin potențialul.

O soluție inovatoare

O casă clasică este costisitoare atât din punct de vedere al construirii cât și al costurilor de întreținere. O casă clasică este neprietenoasă atât cu mediul înconjurător căt și cu oamenii care locuiesc în aceasta. O casă clasică pur și simplu nu este sustenabilă.

Alternativa cu care venim este una des intâlnită în SUA și Germania: case din baloți de paie.

O casă din baloți de paie folosește tehnologii low-cost, sunt rezistente la seismicitate și folosesc materiale naturale locale. Paiele folosite oferă confort termic și izolează fonic. Tencuiala pe bază de argilă oferă rezistentă la foc și un ambient sănătos.

Care sunt avantajele financiare? Costuri cu 75% mai mici la căldură, prețul de construire fiind același.

Un proiect social

Preocuparea  noastră fiind una de natură umană am ales să realizăm un precedent în România sub forma unei case care să demonstreze impactul maxim pe care o asemenea locuință poate să îl aibă în viața oamenilor.

Familia Petre trăiește în satul Cârligu Mare, comuna Glodeanu Siliştea, județul Buzău. Aceasta este un exemplu tipic pentru familiile sărace de la România: agricultură de subzistență, fără apă potabilă, loc de muncă instabil adeseori cu plată în natură, banii câștigați în timpul anului sunt cheltuiți toți pe încălzirea din timpul iernii.

Pentru familia Petre acum viața înseamnă o cameră de 4mp. Dar noi putem să schimbăm asta!

De ce și cum poți să ajuți

În primul rând nu ești prima persoană. Am fost susținuți și ajutați pâna acum de parohia comunei, de zeci de voluntari veniți atât din România cât și din restul Europei, de firme de materiale de construcții, de experți în domeniu veniți din Franța și Germania, și chiar mediatizați de mai multe publicații importante.

Am construit până acum o treime din casă și mai avem nevoie de 15.000€ pentu finalizarea completă a acesteia.

Dacă dorești să susții financiar proiectul cel mai ușor este să donezi online 5-10€ accesând link-ul http://mpy.ro/fd3vbt. Pentru alte metode de a dona te rog să accesezi pagina noastră de Donații.

În final, dacă încă te întrebi de ce să ajuți atunci răspunsul nostru este acesta:

Pentru că fiecare om are nevoie de o casă.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.