Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prevederi legale privind angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități

0

Sursa: comunicat de presa lansat de Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania

Prevederi legale privind angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități

Te gândești să angajezi o persoană cu dizabilitate, dar cauți mai multe informații referitoare la acest subiect? În primul rând, FELICITĂRI pentru idee, inițiativa îți va fi răsplatită legal prin facilitățile pe care le vei primi din partea statului, iar – pe termen lung – societatea în care trăiești îți va rămâne recunoscătoare pentru sprijinul la incluziunea socială a acestui grup vulnerabil.

Înainte de a semna actele, iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont.

Categoric! Gradul de handicap/dizabilitate nu are nicio legărură cu capacitatea de muncă. Absolut ORICE persoană cu handicap are dreptul la muncă și se poate angaja, fără însă a-și pierde indemnizația lunară.

Așa cum spune și legea 448/2006. art. 77, al. 1 – persoanele cu dizabilități (cu certificat de încadrare) se pot încadra în muncă, conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă.

scaun cu rotileTot din partea legii – Legea 448/2006. art. 78, al. 3, vine vestea că: orice angajator, fie el public sau privat, dar cu peste 50 de angajaţi – este obligat să angajeze în procent de 4% persoane cu dizabilităţi. În caz contrar, are de ales între două posibilităţi: ORI plăteşte în fiecare lună, pentru fiecare persoană cu dizabilitati  neangajată 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, ORI achiziţionează în fiecare lună, produse sau servicii de la o unitate protejată în valoarea sumei datorate statului. Da-da, așa spune

Știai/nu știai, dar există și cheltuieli deductibile de la calculul profitului impozabil generate de angajarea în muncă a unei persoane cu dizabilități. Care sunt acestea?  – cheltuielile efectuate pentru adaptarea locului de muncă, cele pentru achiziţionarea utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoană cu handicap, cele efectuate pentru transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă și cheltuielile efectuate pentru transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu. (Lg. 448/2006. art. 84, al. a. şi b.)

Veste și mai bună! Firma care nu e obligată prin legea 448/2006  să angajeze persoane cu handicap, și totuși angajează, va primi  timp de un an de zile o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani. (lg. 76 din 16 ianuarie 2002, modificată, art. 84, al. 2)

Iar dacă, în calitate de angajator, ”bați palma” pe durată nedeterminată cu un absolvent care este persoană cu dizabilitate, vei beneficia de scutire de la plata asigurărilor pentru somaj aferentă absolvenților angajați, plus – vei primi lunar, timp de 1,5 ani următoarele sume:

a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, (500 de lei actual) pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

b) o sumă egală cu de 1,2 (600 de lei actual) ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;

c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, (700 lei actual)  pentru absolvenţii de învăţământ superior (lg. 76 din 16 ianuarie 2002, modificată, art. 80)

Atentie! Dacă vrei să beneficiezi de aceste prevederi trebuie să menții raportul de muncă cu angajatul cel putin 3 ani de zile.

Una peste alte, să angajezi o persoană cu dizabilitate cu potențial o dovadă de maturitate profesională, lipsă de prejudecăți  și – o strategie de profit demnă de luat în calcul.

INSERT – ”Construirea unei rețele de reabilitare și integrare profesională pentru persoanele cu dizabilități din România, în vederea îmbunătățirii accesului acestora pe piața muncii”, cod proiect POSDRU 96/6.2/S/55474, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-20013, Axa prioritară 6 – ”Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.2 –  „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.