Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

POVESTE DESPRE AUTISM, EDITIA I, 2021: Toți copiii știu să zboare. Chiar și copiii cu autism

0

63 de copii au participat la prima ediție a concursului „Poveste despre autism”. Tema primei ediții – „Toți copiii știu să zboare. Chiar și copiii cu autism” –  a fost inspirată de cartea lui Horia Rizea, „În zbor barba nu crește”. La 13 ani, Horia a scris această carte despre sora lui, Kiti, diagnosticată cu autism.

Părinți și profesori s-au alăturat acțiunii de conștientizare a autismului în rândul copiilor, învâțându-i să prețuiască și să ajute pe colegii și prietenii lor cu autism.

Lucrările copiilor au fost expuse în curtea Bisericii Olari din București, cu ocazia zilei de 2 aprilie – ziua internațională a conștientizării autismului.

Orășelul cunoșterii și Casa experimentelor s-au alăturat proiectului, oferind darurile lor premianților acestei ediții.

Pentru mai multe detalii accesati pagina evenimentului.

În România, se estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deși doar jumătate sunt în evidența statului, dintre care 13.905 sunt copii*, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

2 aprilie a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 2008, ca Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, cu scopul de „a sublinia nevoia de a sprijini îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu tulburări de spectru autist, astfel încât acestea să poată avea o viață plină și semnificativă ca parte integrantă a societății”.

*Conform datelor culese în perioada ianuarie – iunie 2019 pentru realizarea ”Analizei naționale de etapă a situației abilitării / reabilitării persoanei cu tulburări din spectrul autist (copil și adult), în vederea elaborării Planului Național pentru Autism 2020 – 2024”.

Despre Asociatia Învingem Autismul:

Asociația Învingem Autismul este o organizație nonprofit, apolitică și fără scop religios ce a fost înființată în anul 2009.

Asociația are misiunea de a îmbunătăți viața persoanelor afectate de tulburări din spectrul autismului, urmărind toate palierele de dezvoltare: social, educațional și emoțional, prin servicii psihologice, integrare în societate, creșterea gradului de independență și facilitarea accesului la educație.

Viziunea noastră este ca România să devină o țară în care drepturile persoanelor cu dizabilități și ale familiilor lor să fie respectate, iar copiii cu autism să aibă acces la servicii de calitate care să crească șansele lor de integrare socială.  Dorim să le oferim șanse egale de afirmare și autodeterminare și să îi ajutăm să își construiască o viață cât mai independentă.

Asociația a suplimentat şedințele de terapie cu mii de ore gratuite, timp de 8 ani, pentru 80 de copii şi adolescenți cu autism, cu ajutorul donațiilor și sponsorizărilor. Anul acesta asociația susține parțial terapia pentru 20 de copii și integral terapia a 3 copii provenind din familii vulnerabile.

www.invingemautismul.ro

https://www.facebook.com/InvingemAutismul

Puteți deveni prieteni ai copiilor cu autism, sprinijind terapia lor, printr-un SMS cu textul AUTISM la 8844.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.