Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Personalitati de etnie rroma: valoare contra prejudecata

1

Exista prejudecati, dar (ce bine!) exista si personalitati care sa le darame. In cazul populatiei rrome, e clar – pe cat de impovarata de etichete si stigmatizari sociale este aceasta etnie, pe atat e de inzestrata cu valori si caractere ilustre. Dovezi concludente se pot regasi si pe plan national, si pe plan international, iar exemplele de buna practica propuse in acest articol sunt (atentie!), unu: marele actor si regizor CHARLIE CHAPLIN, doi: talentata actrita si cantareata RONA HARTNER.

Chiar asa, cel care a revolutionat cinematografia lumii prin genialitatea tehnicilor sale este de etnie rroma. Charlie Chaplin este cel mai mare comediant de film mut al secolului XX. Numele lui nu are nevoie de prea mare descriere, asa ca vom aminti doar ca Charlie Chaplin este castigatorul a doua Oscaruri onorifice. Viata lui de lucru in lumea divertismentului a durat peste 75 de ani. Printre filmele sale celebre, se enumera: The Great Dictator, Modern Times, The Gold Rush si City Lights. In 1999, Institutul American de Film l-a clasat pe Chaplin intre cele 10 cele mai mari legende de pe marele ecran din toate timpurile.

rona hartnerRona Hartner este de origine germana si etnie rroma, iar mai presus de aceste detalii, Rona eclipseaza prin talent, energie si performanta. S-a nascut in Bucuresti in anul 1973, iar la 23 de ani obtine rol principal si interpret al melodiilor in filmul Gadjo diloStrainul nebun, regizat de francezul Tony Gatlif. Prestatia extraordinara i-a adus premii precum cel pentru cea mai buna actrita, Leopardul de bronz, la Festivalul International de Film Locarno. A evoluat cu succes si in alte productii, multe la numar, realizate in special in Franta. Rona Hartner este cunoscuta si pe scena de teatru din Paris. In ceea ce priveste cariera muzicala, Rona a editat primul album muzical, Seule ŕ Paris, in 1999. A sustinut concerte cu taraful sau de muzicanti Serioja Orchestra si a mai editat Boum Ba Clash, un album cu melodii tiganesti transpuse in ritm modern. Cel mai recent album muzical se numeste Natura, lansat in 2011, Paris. Si de parca nu ar fi fost suficient, Rona Hartner este vorbitoare de 7 limbi: romana, germana, engleza, franceza, spaniola, italiana si rromani.

Sa fim sinceri, in fata unor asemenea nume, prejudecata se dovedeste vulnerabila, nu-i asa?

ArticolulPersonalitati de etnie rroma: valoare contra prejudecata” este redactat in cadrul proiectul “ADMIS pe piata muncii – Construirea unui model complex de integrare profesionala a persoanelor de etnie rroma din regiunile BI, NV, SE si SM, in vederea imbunatatirii accesului acestora pe piata muncii”, Cod proiect: POSDRU/165/6.2/S/143183.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Un comentariu

  1. avatar

    Stefan Banica, Jean Constantin, Elvis Presley, Ion Voicu, Joaquin Cortez, Angelo Debarre, Django Reinhardt sunt doar cateva nume ale unor personalitati rome!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.