Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Patrula de Reciclare, editia V – Start catre al doilea milion

0

Patrula de Reciclare, start către al doilea million

”Noi am făcut un million. Dă și tu un telefon, nu arunca la tomberon !” Cu acest apel, 15.600 de copiii și tineri voluntari încep să mobilizeze românii la colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în cursa către un nou record. Echipe din peste 730 de grădinițe, școli și licee din toată țara încep cea de-a V-a ediție a programului Patrula de Reciclare cu țelul de a ridica recordul ecologic al Patrulei la 2.000.000 kg de DEEE!

unnamed (1)

ZPR Sibiu 2015_Catalina Draghici

Până în prezent, profesorii și elevii din Patrula de Reciclare au informat și convins mii de oameni să se debaraseze corect de aparatele electrice vechi sau stricate și au contribuit la colectarea a peste 1.300.000 de kg de astfel de deșeuri în România.

Și România trebuie să ajungă, foarte curând, una din acele țări europene în care fiecare cetățean colectează selectiv deșeurile, din reflex. ”Colectarea ar trebui să fie un gest normal, la fel ca spălatul pe dinți” spunea o profesoară a Patrulei. Obiceiuri bune și responsabile față de mediu se practică și acum, în România : în școlile, în familiile profesorilor și elevilor din Patrulă, în instituțiile și firmele care se declară cu mândrie ”Suporteri ai Patrulei de Reciclare” orice deșeu electric, de la o baterie minusculă la computere sau frigidere pleacă direct la reciclare. În toate aceste locuri, oamenii adună cu grijă becurile arse, bateriile uzate, aparatele electrice vechi sau stricate, mari sau mici.

”Nimic din toate acestea nu este aruncat la gunoi, cu nepăsare. Când se adună o cantitate mai mare de deșeuri, sună la TelVerde 0800 444 800 și gata ! Au scapat de ele legal și responsabil, ba, în plus, își și ajută copiii să câștige un premiu în competiția națională. Asta trebuie să devină un

obicei pentru orice român. Acesta e obiectivul agenților și dascălilor din Patrulă. Atunci când vor fi convins românii să trimită la reciclare 2.000.000 kg de deșeuri electrice, vor ști că sunt mai aproape de el” spune Alexandra Arnăutu, managerul de program.

”Încă de la prima ediție, cea mai înaltă așteptare a profesorilor și elevilor a fost continuitatea. Mulți erau reticenți, dezamăgiți de experiența unor alte inițiative care se opriseră înainte să obțină rezultate semnificative. Acum, după patru ani de program, cred că Patrula de Reciclare devine o ”tradiție” în educația de mediu în România” spune Andreea Idriceanu, manager de comunicare al Asociației RoRec.

Teodora Popescu, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 din Bistrița-Năsăud, cel mai premiat și mai ”experimentat” profesor coordonator al programului, o confirmă : ”Am participat la toate edițiile programului și am constatat că are un impact educativ benefic asupra elevilor.

Patrula de Reciclare le oferă copiilor un grad ridicat de implicare, îi provoacă și îi determină să acționeze responsabil față de mediul înconjurător. Schimbarea de mentalitate referitoare la reciclare nu se întâmplă dintr-o dată. Este nevoie de timp, de repetiție, de perseverență, de revenire în program, an după an.”

Principesa Maria la Sura Mica 2015

Noua ediție începe sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României. Copiii din București și din fiecare județ speră să se bucure de sprijinul cât mai multor Suporteri. Județele Sibiu, Argeș și Harghita dețin, deocamdată, trofeele naționale. În aceste județe, autoritățile, firmele și oamenii s-au dovedit receptivi și au predat la reciclare cantități mari de deșeuri electrice în beneficiul Patrulei locale.

Aflați aici care sunt Patrulele voastre și cum îi puteți ajuta pe copii să câștige un premiu, predând sau casând deșeuri electrice prin TelVerde sau formularul de comandă online.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.