Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Patru școli au reprezentat România în programul internaţional Şcoli Europene pentru o Planetă Vie

0

Patru școli au reprezentat România în programul internaţional Şcoli Europene pentru o Planetă Vie 2012-2013

WWF şi Fundaţia ERSTE au găzduit în România evenimentul de încheiere a programului Şcoli Europene pentru o Planetă Vie

 Evenimentul de încheiere a programului internațional de educație dedicat mediului înconjurător Şcoli Europene pentru o Planetă Vie a avut loc în perioada 5-8 iunie la Moieciu de Sus, Braşov. România a fost reprezentată în acest program de 4 școli din județele Neamț, Iași, Cluj și Mureș. Împreună cu elevi şi profesori din alte 9 ţări, aceştia au implementat proiecte pentru conservarea mediului înconjurător, prin activităţi variate, de la construcţia unor grădini în incintele şcolilor, evenimente de stradă sau piese de teatru, până la expoziţii şi campanii prin care elevii învaţă de la elevi. “Prin programul Şcoli Europene pentru o Planetă Vie ne dorim în mod special să le arătăm elevilor posibilități de a se implica în cauze de mediu, de a-şi exprima opiniile în public şi de a-i motiva și pe ceilalţi să participe la activităţi”, a afirmat Cătălina Murariu, Coordonator Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă WWF-România. “Pentru noi, implicarea matură și în același timp entuziastă a elevilor este cea mai mare realizare a proiectului.”

logo wwf33 de echipe din 10 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria au răspuns apelului WWF de a lua atitudine pentru mediul înconjurător şi pentru viitorul Europei. Timp de 7 luni, copii şi tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani au realizat proiecte în  jurul temelor: „Dunărea – linia vie a Europei”, „Amprenta ecologică” și „Spirit cetățenesc activ”. Echipele s-au documentat, au discutat cu factori de decizie şi au organizat drumeţii, marșuri și campanii de informare. Ideile şi implementarea proiectelor au fost în totalitate în responsabilitatea tinerilor şi au depins numai de creativitatea lor, profesorii având doar rolul de suport.

La evenimentul final de la Moeciu, fiecare echipă din concurs a fost reprezentată de câte un profesor şi un elev, care au prezentat activităţile de protejare și conservare a naturii în cadrul unui „bazar de proiecte”. Școlile care au reprezentat România în cadrul programului și, implicit, la evenimentul final sunt:

Școala cu clasele I-VIII nr. 1, din Piatra Neamț, județ Neamț

Elevii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, coordonați de profesorul Gheorghiță Țifui, s-au concentrat asupra Amprentei ecologice în proiectul implementat. De-a lungul anului școlar, au promovat conceptul de Amprentă ecologică în rândul comunității și au derulat diverse activități de colectare selectivă și reciclare.

Școala cu clasele I-VIII Dimitrie Anghel, din Miroslava, județ Iași

Echipa „Zero deșeuri” (Zero waste) a fost alcătuită din elevi de 11-13 ani și coordonată de profesoara Nicoleta Potorac. Temele majore ale proiectului au fost Amprenta de carbon și reducerea deșeurilor din comunitate și din școală. Printre activități s-au numărat ateliere ținute de elevi pentru colegi, plantarea unei mini-livezi în curtea școlii, crearea unui punct de colectare selectivă a deșeurilor în curtea școlii și atragerea susținerii autorităților locale.

Liceul Apáczai Csere János, din Cluj Napoca, județ Cluj

Sub coordonarea profesorului Alpár Vörös, elevii clujeni cu vârste între 16 și 18 ani au militat pentru reducerea Amprentei ecologice a școlii și a membrilor comunității locale, începând cu familiile și prietenii lor. Printre activitățile întreprinse, s-au numărat organizarea a trei evenimente Earth Hour (Ora Pământului) în trei localități din județul Cluj, plasarea în școală a unor abțibilduri special create, cu mesaje de încurajare a  economisirii apei și a electricității, crearea unei colecții vestimentare din hârtie reciclată, numeroase activități de comunicare și plantarea a peste 300 de copaci.

Clubul copiilor Sighișoara, din Sighișoara, judeș Mureș

Echipa „Garda verde” din Sighișoara și-a concentrat eforturile asupra conservării patrimoniului cultural și natural, alegând să protejeze Rezervația Naturală „Codrii seculari Breite” și să reducă accesul mașinilor în cetate.

 

header schools for a living planet

În acest an s-a desfăşurat cea de-a cincea ediţie a programului Şcoli Europene pentru o Planetă Vie. De la prima ediţie a proiectului (2008), 4000 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani au pus în practică acţiuni de ecologie. În anul şcolar 2012/2013 startul iniţiativei a fost dat la Academia derulată în octombrie 2012, în Austria, timp de o săptămână. Prin workshop-uri şi activităţi în aer liber, experţii WWF le-au prezentat elevilor şi profesorilor temele proiectului şi instrumentele prin care acesta poate fi implementat.

Evoluţia proiectelor prezentate de-a  lungul celor 5 ediţii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului: schools.foralivingplanet.eu.  Aici, echipele din diversele şcoli participante la program au ţinut jurnale de proiect, au postat fotografii şi înregistrări video şi au avut oportunitatea să îşi împărtăşească experienţele.

Termenul limită pentru înscrieri în ediția a șasea (2013-2014) a programului Şcoli Europene pentru o Planetă Vie  este 9 iulie 2013.

 

Despre WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

 

Despre Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

www.erstestiftung.org

Group photo

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.