Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Patru candidati la Parlament au dezbatut despre nevoile comunitatilor rome

0

Patru candidați la Parlament de la Partida Romilor, PNL, PSD și USR  au dezbătut despre nevoile comunităților roma.

Patru candidați la Parlamentul României au dezbătut modul în care partidele politice integrează în programele de guvernare nevoile comunităților rome la Forumul Candidaților organizat de partenerii zefiR. Florina Presadă (USR) și Ciprian Necula (PSD), Daniel Vasile (Partida Romilor) și Marius Vintilă (PNL) s-au întalnit în 22 noiembrie 2016 la Banca Mondială a României în cadrul forumului moderat de Tudor Mușat, jurnalist Digi24.

forumul-candidatilor-1

Dezbaterea a fost structurată pe patru teme: măsuri sociale, disensiuni sociale actuale, educația și calitatea acesteia și serviciile medico-sociale acordate populației defavorizate. Fiecare candidat și-a prezentat poziția și viziunea partidului cu privire la cele patru teme. La dezbatere au fost invitate toate partidele înscrise la alegerile parlamentare.

Cele mai importante concluzii pe tema măsurilor sociale

Florina Presadă (USR) susține existența măsurilor afirmative pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi finanțarea de la bugetul de stat a programului Școală după școală pentru comunitățile defavorizate. Pachetul anti-sărăcie prezentat de Guvernul Cioloș este un început bun, dar trebuie operaționalizat și monitorizat. Presadă recomandă operaționalizarea micro-granturilor menționate în pachet și identificarea de bune practici la nivel local și transpunerea lor în politici naționale. Printre măsurile concrete privind incluziunea romilor propuse de candidatul USR se numără: o nouă lege a locuirii cu rezolvarea situației așezărilor informale prin care autoritățile locale să fie obligate să realizeze planuri locale de locuire și modificarea legii privind deținerea unui act de identitate pentru a avea contract cu furnizorii de utilități..

Ciprian Necula (PSD) susține afirmarea identității culturale a cetățenilor romi, menționează că numai o abordare integrată poate funcționa în comunitățile sărace și propune crearea unui minister al incluziunii sociale desprins din Ministerul Muncii. Propunerile lui Necula cu privire la incluziunea romilor cuprind fondarea unui institut cultural rom, cu teatru și filarmonică pentru promovarea culturii rome. În domeniul social, propune sprijinirea persoanelor vulnerabile pentru a le aduce în clasa de mijloc, măsură existentă deja în programele de guvernare PSD.

 

Daniel Vasile (Partida Romilor) propune trei măsuri pentru incluziunea socială a romilor: alocarea de fonduri de la bugetul de stat (nu din fonduri europene sau alte surse) pentru programele de educație, introducerea unei legi a meșteșugarilor care va contribui la promovarea identității etnice și culturii rome și o lege pentru comemorarea holocaustului.

Marius Vintilă (PNL) consideră că în prezent măsurile sociale sunt luate din birou, fără un contact cu realitatea de pe teren. Partidele trebuie să interacționeze direct cu ONG-urile și comunitățile locale și soluțiile trebuie adaptate la situațiile particulare identificate astfel. Vintilă propune dezvoltarea unor programe economice de către autoritățile locale, bazate pe specificul local. Propunerile sociale vizează programele Școală după școală, introducerea unor tichete pentru educație (pentru rechizite sau îmbrăcăminte) și învățământ obligatoriu de la 4 ani, pentru că acum grădinița este opțională.

Cele mai importante concluzii pe tema disensiunilor sociale:

 • Discursul discriminator trebuie sancționat, iar subiectul trebuie abordat la orele de educație civică – USR.
 • Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării dă amenzi mici și ar trebui susținute campanii publice constante de educare pentru prevenirea rasismului și în special a anti-țigănismului– PSD.
 • Interacțiunea între grupuri diverse ar trebui încurajată în primele etape ale educației școlare, nu doar în sălile de clasă ci și prin acțiuni în afara acestora. – PNL.
 • Existența unor colaborări formalizate între mediatorii școlari și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și înființarea unui liceu rom – PR.
 • Toti participanții consideră ca educația pentru toleranță este soluția pe termen lung pentru reducerea discriminării romilor.

Cele mai importante concluzii pe tema educației:

 • Sunt necesare investiții în infrastructura școlară în școlile cu elevi romi care să fie egale cu investițiile în școlile cu populație majoritară și investiții în pregătirea profesorilor – PSD.
 • Oferirea de stimulente pentru profesori, nu doar de natură salarială, și identificarea de măsuri individualizate pentru situațiile specifice ale scolilor și ale comunităților.
 • Toți participanții susțin finanțarea programelor școală după școală și creșterea salariilor profesorilor, precum și alte măsuri de motivare. O altă măsura propusă de PSD și Partida Romilor și agreată de ceilalți participanți este înființarea unui liceu rom, la fel cum există licee pentru alte minorități etnice (maghiară, germană etc.).

 

Cele mai importante concluzii pe tema sănătate:

 • Încurajarea, prin diferite beneficii, a medicilor care deschid cabinete în mediul rural: prime de mobilitate, locuințe, dotarea cabinetelor – USR, PSD.
 • Susținerea de caravane ale medicilor pentru comunitățile izolate – USR, PSD, Partida Romilor.
 • Acordarea de burse medicale pentru medici romi pentru a se întoarce în comunitățile natale – PSD.
 • Caravanele mobile să fie dotate cu o echipă multidisciplinară – Partida Romilor.
 • Schimbarea legii mediatorului sanitar astfel încât să se reglementeze poziția lor în comunitate – Partida Romilor.

Toate partidele înscrise la alegerile parlamentare au fost invitate la dezbatere.

Forumul Candidaților a fost organizat în cadrul proiectului zefiR. Proiectul zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune este inițiativa unui consorțiu coordonat de Terre des Hommes și format din Amare Rromentza, Agenția Împreună, Fundația PACT, Fundația Pestalozzi, Habitat for Humanity România, SASTIPEN și Fundația NESsT România.

Prin zefiR, dorim să îmbunătățim, în mod integrat, accesul la educație, sănătate și locuire pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural și urban mic din 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt. Beneficiarii și ceilalți membri din cele 12 comunități sunt implicați direct în activități de dezvoltare comunitară în toate etapele de implementare, pornind de la analiza nevoilor comunității și până la evaluarea impactului. www.zefirincomunitate.ro

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă în valoare de 4.140.366 CHF.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.