Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parteneriat romano-norvegian pentru dezvoltarea voluntariatului seniorilor din Romania

0

Asociatia Habilitas, impreuna cu partenerul sau norvegian CBNRM Networking, deruleaza proiectul „Reteaua de Voluntari Seniori in actiune: Schimb de experienta Romania – Norvegia”. Prin acest proiect, cei doi parteneri isi doresc sa consolideze, pe de o parte, relatiile de colaborare romano-norvegiene, iar pe de alta parte isi propun sa contribuie, in continuare, la dezvoltarea voluntariatului la varsta a treia in Romania.

Voluntari Seniori din Bucuresti

Dupa ce au infiintat prima Retea a Voluntarilor Seniori la nivelul capitalei, prin intermediul unui alt proiect implementat impreuna, ca urmare a feedback-ului pozitiv primit de la membrii retelei, cei doi parteneri si-au propus sa identifice noi modalitati de a atrage mai multi seniori in activitati voluntare.
Un prim pas pentru realizarea acestui obiectiv a fost organizarea unei vizite de studiu a partenerului roman in Norvegia, tara cu o traditie indelungata in domeniul voluntariatului, in care sectorul neguvernamental se bazeaza cu precadere pe voluntari.

„Sa incercam sa aplicam intocmai modelul norvegian in Romania ar fi o greseala. In primul rand realitatea economica si sociala nu ne permite sa facem acest lucru. Pornind de la situatia din Romania, putem sa invatam de la partenerii nostri norvegieni urmarind obiective concrete, punctuale. O masura pe care putem sa o implementam este aceea a recrutarii voluntarilor seniori chiar din campul muncii, cu putin timp inainte de pensionare. De asemenea, norvegienii au incluse, in programa scolara, ore de educatie pentru voluntariat, incepand de la varsta de 14 ani. Aceasta este inca o masura punctuala pe care o putem prelua in scolile romanesti”, a declarat Rodica Caciula, Manager de proiect.

In timpul vizitei, partenerii romani au aflat ca varstnicii norvegieni se implica foarte mult in activitati voluntare din domenii precum sanatate sau stil de viata, dar si in activitati educative prin care ii invata pe imigranti limba norvegiana. De asemenea, seniorii voluntari se implica in organizarea unor activitati sportive periodice, la care ei insisi participa.

„Norvegienii pun foarte mult accent pe o viata si implicit o batranete activa, iar acesta este un comportament pe care incercam sa-l incurajam si in Romania. In ceea ce priveste Reteaua Voluntarilor Seniori din Bucuresti, ne dorim sa o dezvoltam si sa formam un nucleu de voluntari care sa coordoneze activitatea retelei. Asteptam solicitari de la Directiile de Asistenta Sociala si dorim sa incheiem colaborari cu Cluburile de Pensionari din Bucuresti. De asemenea, pornind de la modelul norvegian, ne propunem sa extindem serviciile de ingrijire la domiciliu, oferite in prezent de Asociatia Habilitas, prin implicarea voluntarilor seniori in aceasta activitate”, a declarat Aurelia Olaru, Coordonatorul Retelei de Voluntari Seniori din Bucuresti.

Proiectul „Reteaua de Voluntari Seniori in actiune: Schimb de experienta Romania – Norvegia” reprezinta o continuare a proiectului „Seniorii – Resurse in comunitate: Voluntariat la varsta a treia”, care a vizat cresterea participarii civice a persoanelor varstnice prin activitati de voluntariat. Proiectul este implementat de Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala in parteneriat cu CBNRM (Community-Based Natural Resource Management Network) Networking – Norvegia, si este realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala

Asociatia Habilitas – CRFP este o organizatie non-guvernamentala care isi propune ca misiune dezvoltarea de proiecte si programe in domeniul imbatranirii si al educatiei continue, dezvoltarea de servicii pentru persoanele varstnice din Romania si de activitati in domeniul economiei sociale, precum si imbunatatirea politicilor publice in domeniul social. Pentru a fi in continuare un factor real de schimbare si inovare in domeniul imbatranirii active si al imbunatatirii calitatii vietii seniorilor din Romania, colaboram cu alte ONG-uri la nivel national si european, cu asociatii care reprezinta drepturile persoanelor varstnice, cu autoritati publice locale si centrale. De asemenea, suntem acreditati de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) ca furnizor de programe de calificare in ocupatia de „ingrijitor batrani la domiciliu”, la sfarsitul cursului absolventul primind un certificat de calificare recunoscut la nivel european.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.