Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Până în 8 decembrie, Fondul YouthBank de 40.000 lei este încă la dispoziția liceenilor din Alba care vor să se implice în comunitate

0

Fundația Comunitară a lansat recent cel mai mare fond de finanțare YouthBank din România în acest an, un fond cu o valoare de 40.000 lei, din care vor fi acordate granturi liceenilor cu inițiativă în comunitate din județul Alba.

Până la 8 decembrie 2018, ora 23.59, liceenii din județul Alba pot trimite pe adresa yb@fundatiacomunitaraalba.ro propunerile de proiecte pe care vor să le inițieze. Pentru a aplica la această rundă de finanțare a programului:

• liceenii trebuie să facă parte dintr-o echipă de minimum 5 persoane;

• proiectele propuse trebuie să se desfășoare în aria geografică a județului Alba;

• proiectele propuse trebuie să raspundă într-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunității și pot acoperi orice domeniu, de la orientare în carieră la sănătate, sport, educație, schimbarea mentalității, cultură, artă, mediu, social, voluntariat etc.;

• suma solicitată poate fi de minimum 3.000 lei și maximum 4.000 lei pentru un proiect;

• proiectele trebuie să poată fi implementate în perioada 1 februarie – 5 mai 2019.

Formularul de aplicare și ghidul de finanțare pot fi descărcate de pe link-ul:

https://drive.google.com/open?id=11ZlXoiTgPm8VivpTRktWegQhldQahUJU

Găzduit de Hotelul Parc, evenimentul de lansare a fost organizat și prezentat chiar de echipa voluntarilor YouthBank din cadrul fundației, formată din adolescenții care gestionează de fapt programul și mobilizează din comunitate resursele din care sunt apoi finanțate proiectele elevilor de liceu din Alba. A fost un moment important pentru cei 22 de voluntari YouthBank, tineri care se implică activ în dezvoltarea comunității, dar și a lor personală: Tudor Albu, Andrei Apolzan, Ionela Beldean, Claudiu Bîrluțiu, Manuela Boca, Tudor Cojan, Cristian Cărămidar, David Dăian, Cătălin Hulpe, Andreea Ispas, Daniel Jurj, Denisa Lascu, Bogdan Lișca, Andreea Manoilă, Isabel Oarga, Cristina Olar, Andreea Parastie, Teodora Petecuță, Paula Popa, Secășan Angel, Emanuela Șarlea și Mirela Vlaic, coordonați de Luminița Moldovan.

În cadrul programului, Fundația Comunitară are ca parteneri principali Municipiul Alba Iulia, ALOREF, Ancău Company și Apa CTTA, ca susținători Casa de Cultură a Studenților, Porterom și Deko Team, iar ca parteneri logistici Societatea de Transport Public, Tipo-Rex și Impact Design.

La eveniment au participat reprezentanți ai partenerilor programului, ai altor instituții publice, consilii ale elevilor, ONG-uri locale, profesori din colegii și mass-media. Toți vorbitorii – prof. Angela Moldovan (consilier local Alba Iulia), Gheorghe Berghian (director Casa de Cultură a Studenților), Dumitru Fulea (vicepreședinte al Consiliului Județean Alba) și Larisa Muntean (board-ul fundației) și-au exprimat aprecierea pentru programul YouthBank și echipa lui de voluntari.

“Investim încredere și resurse în tinerii noștri, astfel încât, în viitor, să procedeze și ei la fel cu generația tânără” – Luminița Moldovan, coordonator program.

“În momentul în care simți încrederea celorlalți, simți că ești ascultat, ești împins de o forță, de modul nemăsurabil în a-ți depăși limitele pe care uneori ți le impui” – Claudiu Bîrluțiu, clasa a XII-a, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia.

“Ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate” – Cristina Olar, clasa a XI-a, Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud.

“YouthBank este un mare plus pentru liceenii din ziua de azi din punct de vedere al tuturor lucrurilor frumoase și interesante pe care le înveți, precum lucrul în echipă sau comunicarea eficientă între oameni” – Denisa Lascu, clasa a IX-a, Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș.

“YouthBank este o modalitate de dezvoltare personală și un program unde în același timp mă pot implica pentru a aduce în prim-plan interesele comunității” – Bogdan Lișca, clasa a XI-a, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia.

“Pentru mine e mult mai mult decât un simplu program de voluntariat. Înseamnă o schimbare în viața mea, în modul cum îmi privesc comunitatea. Am cunoscut oameni minunați, am aflat ce comunitate minunată am. Pentru mine, YouthBank a devenit o parte din viața și sufletul meu” – Emanuela Șarlea, clasa a XI-a, Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia.

YouthBank Alba este cel mai longeviv program YB din România, ce funcționează neîntrerupt din anul 2009, fiind singurul program din țară care se adresează tuturor liceenilor dintr-un județ. Până în prezent, Fundația Comunitară a acordat 63 de granturi liceenilor, în valoare totală de aproape 150.000 lei, finanțând astfel inițiativele în comunitate a 380 de adolescenți, în proiecte care au avut cca. 27.000 de beneficiari.

La ultimele două Gale Anuale ale Voluntarilor din Alba, YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județ, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității, o confirmare în plus că Fundația Comunitară este o excelentă şcoală de dezvoltare personală pentru tineri. La nivel național, YouthBank a obținut premii importante la Gala Societății Civile și Gala Premiilor în Educație.

Demarat în anii ’90 în Irlanda de Nord, YouthBank înseamnă astăzi 137 de programe locale, care se desfășoară în 25 de țări de pe 4 continente, fiind unul din cele mai ample proiecte civice europene de capacitare a adolescenților, dezvoltând pe de o parte spiritul civic în rândul acestora, dezvoltându-le abilități esențiale pentru viață și concentrându-se, în principal, pe transmiterea de know-how şi experiență practică în planificarea şi implementarea proiectelor în comunitate.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.