Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

OvidiuRo și Asociația Națională a Bibliotecilor și Bibliotecarilor din România își unesc eforturile pentru a susține fiecare copil în grădiniță

0

Începând cu luna iunie, ANBPR a semnat un acord de colaborare cu OvidiuRo prin care va pune la dispoziția asociației, în funcție de proiectele acestora, spațiul și tehnologia din bibliotecile publice. La ora actuală, aproximativ 2300 de biblioteci publice din țară sunt conectate la internet, au calculatoare, proiectoare și alte echipamente tehnice, pe lângă sălile modernizate de lectură sau conferințe.

Biblioteci publice_copii

Cele două proiecte principale OvidiuRo ce urmează să fie implementate cu susținerea ANBPR sunt:

  1. Atelierele de vară șotron – În acest an, sunt estimați 300 de profesori și 400 de elevi participanți, în perioada iulie-august. Prin diverse ateliere ce au loc cu profesorii sau împreună cu copiii, aceștia învață diverse lucruri despre ei, se pot dezvolta personal mai mult și, cel mai important, copiii din aceste comunități sunt pregătiți pentru grădiniță și activitățile cu ceilalți copii.
  1. Fiecare copil în grădiniță – În acest moment, două treimi din copiii vulnerabili de 3-5 ani din România nu sunt înscriși la grădiniță (spre comparație, 77% dintre cei din familii de mijloc frecventează grădinița). Problema este îndeosebi în mediul rural, iar prin parteneriatul cu ANBPR, OvidiuRO va avea infrastructura inclusiv în aceste zone pentru a găzdui întâlnirile dintre asociație, profesori și părinți și va putea, totodată, îndrepta copiii către bibliotecă, unde pot găsi un spațiu de joacă, de studiu și se vor putea implica în activități organizate de biblioteci.

Datorită procesului de modernizare prin care au trecut bibliotecile publice în ultimii ani, aceste au deveni o resursă îndeosebi din mediul rural, unde oferind un spațiu în care localnicii și în special copiii au acces la internet și diverse informații generale ce îi ajută în rezolvarea problemelor personale sau administrative, unde cei mici își pot face temele, pot veni pentru a petrece timp după ore, au acces la internet gratuit sau unde pot lua parte la diverse evenimente ce îi ajută la dezvoltarea atât personală, cât și a comunității locale.

Unul dintre proiectele dezvoltate în prezent de ANBPR este Agora culturală @ Biblioteca ta unde oamenii din județele Sibiu, Cluj, Brăila și București pot documenta povestea comunității lor prin tehnicile de digital storytelling și ajutorul bibliotecarilor pregătiți în acest sens. Proiectul aduce astfel o manieră creativă de a recupera și păstra memoria colectivă a etniilor și de a trasa un portret prezent al culorii comunității locale.

Despre ANBPR

ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național, și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative – solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru susținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.

Despre OvidiuRO și programul Fiecare Copil în Grădiniță

Din 2010, când OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei au lansat programul „Fiecare Copil în Grădiniţă”, care își propune să facă educaţia preşcolară o prioritate naţională şi să transforme programul „Fiecare Copil în Grădiniţă” într-un program naţional, accesibil tuturor copiilor săraci, până în 2020. În prezent, „Fiecare Copil în Grădiniţă” ajută 2.200 de copii din 45 de comunităţi din 11 judeţe – unde media de prezenţă a copiilor săraci s-a dublat de când a început programul. Programul încurajează părinţii săraci să-şi trimită copiii de 3-5 ani la grădiniţă, prin condiţionarea de prezenţa zilnică a acordării unui stimulent de 50 de lei pe lună, sub forma tichetelor sociale.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.