Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Oamenii nu mai reușesc să-i asculte cu adevărat pe cei din jur. Cum ne ajută psihologii să devenim din nou atenți?

0

Într-o societate în care atenția ne este distrasă de mulți factori și stimuli, aceștia devenind cauze serioase ale neîntelegerilor dintre oameni, psihologii ne invită să ne antrenăm “urechea” ca să-i auzim pe ceilalți cu adevărat, printr-un model dezvoltat de un reputat psiholog german.

17xi4vk8mf01ojpg

Revoluționarul model de comunicare al celor “patru urechi”, dezvoltat de Schulz von Thun, va fi principalul subiect de dezbatere al workshopului organizat de Centrul de Studii si Dezvoltare a Persoanei, care va avea loc în perioada 24-27 septembrie 2015, în țara noastră. În cadrul evenimentului, psihoterapeuții centrați pe persoană îi vor antrena pe participanți să fie mai receptivi la discuțiile pe care le au cu cei din jur și să-i convingă, la rândul lor, pe cei cu care vorbesc, să le asculte mesajele. Această practică se va realiza prin cele patru nivele de comunicare ale modelului, și anume: conținutul problemei (“cum stau lucrurile”), comunicare despre sine (“eu sunt…”), comunicare despre relație (“noi suntem…”), solicitarea (“ce vreau de la tine…”). Procesului de grup  în psihoterapia centrată pe persoană îi sunt specifice cele trei condiții necesare schimbării unei persoane descrise de cel mai cunoscut umanist al lumii, Carl Rogers: acceptarea pozitivă necondiționată, congruența și empatia.

Workshop-ul va fi coordonat de o reputată echipă de formatori și psihoterapeuți români centrați pe persoană ai Centrului de Studii și Dezvoltare a Persoanei, printre care amintim: Georgeta Niculescu, Mihaela Bonațiu, Florența Foca, Laurențiu Dobrotă, Dragoș Geamănă.

“Modelul lui von Thun este o practică revoluționară la nivel mondial și ne-am dorit să îl aducem în atenția opiniei publice din România și chiar să-l implementăm la nivel comportamental. Oamenii au nevoie să fie ascultați, au nevoie să-și exprime sentimentele, iar cei din jur să fie receptivi la mesajele lor. În cadrul acestui workshop, nu numai că vom dezbate conceptul, ci-l vom și aplica în viața de zi cu zi, participanții vor putea operaționa cu el și în lumea reală. După ce l-am testat de câțiva ani, am constat că persoanele aflate într-o relație și-au deschis noi perspective și ferestre și modelul patru urechi i-a ajutat să construiască o relație mai solidă, bazată pe comunicare și respect”, declară psihoterapeutul Mihaela Bonaţiu, președintele Centrului de Studii și Dezvoltare a Persoanei.

Cei interesați se pot înscrie pe website-ul www.s-concept.ro sau pot contacta organizatorii la numerele de telefon: 0723.233.195 (Laurențiu Dobrotă) și 0722.609.530 (Dragoș Geamănă).

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.