Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O lingură de antreprenoriat

0

Cum vor deveni antreprenori tinerii romi din comunitatea Spanțov, pe baza unei tradiții transmise din tată-n fiu.

Nea Ion, ”oltean de la Craiova” după cum se prezintă, are 64 de ani și face linguri din lemn – ”pentru untură, bulion, dulceață, ce vrea omul să facă” – de la 14 ani.

”La mine în familie se fac linguri din tată-n fiu. Eu nu cred să mai las meseria asta, că nu le place. Am nepoți, dacă vor să-nvețe, să-nvețe, dacă nu – să fie sănătoși!”, spune Nea Ion, rudar din Spanțov, în timp ce „ia la tesla” o lingură nefinisată, pentru a-i face găvanul (adâncitura lingurii).

Mesterii_3

Fundația PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare) – câștigătoarea unei finanțări de până la 15.000 de euro cu proiectul ”Meșterii din Spanțov”, la ediția din 2013 a concursului de proiecte comunitare ”Idei din Țara lui Andrei”, organizat de Petrom – își propune ca nepoții lui Nea Ion sau alți tineri din comunitatea în care 40% din populație este alcătuită din romi să învețe meseria de rudar. Acesta este primul obiectiv al proiectului desfășurat de PACT prin Asociația de Dezvoltare Comunitară “Împreună pentru Viitor”. Urmează susținerea și transformarea proiectului într-o afacere socială în domeniul prelucrării manuale a lemnului de către cinci meșteșugari romi rudari din Spanțov, promovarea meșteșugului romilor rudari și consolidarea pieței de desfacere pentru produsele realizate.

Pe 1 martie am avut o întâlnire cu tinerii din comunitate și cu trei dintre meșteri, în care am discutat despre ce urmează să se întâmple, care poate să fie rolul fiecăruia în proiect, cum să se implice tinerii – unii în partea de realizare a obiectelor, alții în dezvoltarea brandului, promovare, decorarea obiectelor. Întâlnirea a avut loc în vechea clădire a școlii din satul Clinciu din Spanțov”, spune Irina Pop, manager proiecte în cadrul PACT.

Mesterii_1Două săptămâni mai târziu, pe 15 martie, a avut loc primul atelier, în curtea lui Nea Ion. ”Trei dintre meșterii care vor fi implicați în proiect, doi mai în vârstă și un ucenic, au realizat scaune și linguri demonstrând fiecare etapă, au prezentat uneltele cu care se lucrează”, povestește Irina Pop, care a participat la atelier alături de colega sa Mădălina Ene, designer-ul Ruxi Sacalis și specialista în patrimoniu Gențiana Albota. ”În partea a doua a atelierului, Gențiana a lucrat cu tinerii din comunitate pentru decorarea unor linguri produse de meșteri, în timp ce noi și Ruxi Sacalis am vorbit cu meșterii despre produse, unelte, materie primă.

Și pentru că a venit vorba despre unelte, trebuie spus că acestea nu sunt așa de ușor de găsit.

A apărut o dificultate cu achiziționarea uneltelor pentru meșteri, pentru că unele dintre ele nu există de cumpărat în magazine, iar meșterii le au de la părinții sau bunicii lor. Căutăm unelte la alți oameni bătrâni din sat care nu le mai folosesc și încercăm să le cumpărăm de la ei. Dacă nu găsim, s-ar putea să le comandăm la niște fierari specializați”, spune Irina Pop.

Vom merge la Spanțov cu un contabil specializat de la București, atras ca voluntar în proiect, pentru a discuta cu fetele de la asociația din Spanțov și cu contabila lor din Oltenița aspecte legate de tipuri de cheltuieli, generarea de venituri și altele”, explică Irina Pop.

Materia primă, uneltele sau design-ul nu garantează însă succesul proiectului dacă nu sunt completate de o activitate antreprenorială și financiară pe măsură.

Așadar, toate ingredientele pentru o afacere socială de succes sunt disponibile. Mai rămâne să fie amestecate în proporții potrivite, iar pentru aceasta meșterii din Spanțov au unealta potrivită: lingura de lemn.

„Meșterii din Spanțov” este unul dintre cele 21 de proiecte comunitare care au câștigat finanțare pentru implementare în competiția Idei din Țara lui Andrei, ediția 2013. Descoperă aici toate proiectele câștigătoare.

Mesterii_2

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.