Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noi si ale noastre, in revista TATAIA

0

Printr-un automatism de gandire, cuvantul folclor este – pentru cei mai multi – asociat imediat cu muzica populara, portul popular, mesterii artizani, traditii pitoresti si obiceiuri de demult. Insa, dupa cum am fost corectata de curand, definitia lui nu restrange domeniul folclorului la trecut. Si in nici un caz la arhaic sau demodat.

(Conform wikipedia, Folclorul desemnează totalitatea creatiilor artistice ale unei culturi spirituale populare asociate unei etnii, sau unui grup de etnii.  Conform DEX, folclor – FOLCLÓR s.n. 1. Totalitatea creaţiilor artistice, literare, muzicale, plastice, etc., a obiceiurilor şi a tradiţiilor populare ale unei ţări sau ale unei regiuni. 2. Ştiinţă care se ocupă cu creaţiile artistice, obiceiurile şi tradiţiile populare. – Din fr., engl. folklore)

TATAIA. Suna invechit ca naiba, nu?  Acesta este numele unei reviste culturale, despre care eu, personal, habar n-aveam pana acum o saptamana. Asa cum habar n-aveam ce inseamna, de fapt, folclor

Daca in „declaratia de intentie“ din primul numar ar fi spus ca isi propune sa promoveze cultura „pop“ romaneasca, sigur nu ar fi declansat atatia „huh?!?“ cum a starnit prin folosirea cuvatului folclor.

Asa, in afara de suspansul creat, ne da si o lectie de autenticitate inca din prima clipa, repunand in drepturi varianta romaneasca a notiunii. Folclorul este realitatea si actualitatea profunda, constientizata si exteriorizata intr-o forma cu adresabilitate larga, aka „pop“, cu specific local. Si este despre ASTAZI, ACUM, AICI.

Despre lucrurile cele mai interesante si autentic romanesti, din arte si societate. Tensiunea contrastului dintre titlul revistei (forma populara a lui „bunicul“) si continutul si forma ultra actuale (grafica este cu totul remarcabila, sincer vorbind) serveste cu deplin succes pentru a atrage atentia asupra sa.

Acum, dupa ce am si citit cateva articole, pot spune ca TATAIA este, cred (spun cred, pentru ca nu exclud sa imi fi scapat si alte astfel de publicatii, din pacate) cel mai complex proiect de acest tip din Romania.

P.S. Incepe sa se observe din ce in ce mai manifest implicarea, responsabilizarea, intoarcerea , incet, incet, a energiilor si a atentiei spre interior, spre comunitate, spre NOI.

Oamenii parca incep sa isi doreasca sa fie adusi impreuna; cauta, chiar, oportunitatile generatoare de motivatii si responsabilitati comune. Iar initiativele care reusesc asa ceva hranesc si reconstruiesc identitatea romaneasca, dandu-ne (inapoi) ceva al nostru, frumos, in jurul caruia sa fim IMPREUNA, mai puternici.

Eu, personal, multumesc!

PS: Numarul 2 al revistei TATAIA se pregateste de lansare pe 10 noiembrie 2010.

(Articol scris de E. Mavrodin)

Despre autor

avatar

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.