Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Născut în România. 30 de ani de libertate! Un proiect special Radio România Cultural

0

Născut în România. 30 de ani de libertate

Un proiect special Radio România Cultural

În anul 2019 se împlinesc trei decenii de la evenimentul istoric cunoscut sub denumirea de Revoluția română din decembrie. Am intrat atunci în epoca democrației, a economiei de piață, a libertății.

Radio Romania Cultural își propune ca, sub egida emisiunii Născut în România, sâmbăta și duminica, de la ora 16.00, să sondeze, pe parcursul întregului an, opiniile unor artiști, intelectuali și personalități publice, pe diferite teme generate de existența națiunii sub zodia acestor 30 de ani de libertate.

In luna februarie, echipa, coordonată de Anamaria Spătaru, va discuta cu invitații Radio România Cultural despre libertatea câștigată la Revoluție într-un sens larg, prima dezbatere a seriei fiind realizată de Valentin Protopopescu, pe 2 februarie, când îl va avea ca invitat  pe istoricul Constantin Corneanu, pentru a stabili împreună cu acesta condițiile de posibilitate ale Revoluției române din decembrie. ”A fost sau n-a fost?” rămâne, și după 30 de ani, o actuală și importantă întrebare. Georgeta Drăghici va vorbi, pe 3 februarie, cu scriitorul Bogdan Ghiu despre ce a însemnat libertatea pentru el, pentru generația din care face parte, cea care în anii optzeci s-a lovit dur de cenzura și autocenzura impuse de regim, ce orizonturi i s-au deschis după 1990, cât de liber se consideră astăzi, ce înseamnă că „totul trebuie tradus”  în era media și a globalizării.

Pe 9 februarie, la microfonul Radio România Cultural vine muzicianul Paul Prisada, membru fondator al trupei de rock progresiv Accent de la Tulcea. Pe urmele sale s-au aflat, timp de 15 ani, 29 de turnători și 28 de ofițeri de Securitate. Vom afla povestea unui muzician care s-a confruntat din plin cu cenzura și aspecte din dosarul său de la securitate. Spirit critic şi revoluţionar, Dan Perjovschi, invitatul Luanei Pleșea de pe 10 februarie, şi-a căutat propriul limbaj, care să nu vorbească despre ceea ce voiau comuniştii. A devenit activist după 1990, când a şi ieşit pentru prima dată din ţară. Acum este un artist implicat, un promotor al libertatății de expresie.

Pe 16 februarie, antropologul Gheorghiță Geană, invitatul Roxanei Păsculescu, vine cu o analiză a felului în care românul a înțeles libertatea din punctul de vedere al mentalităților tradiționale, al obiceiurilor și tradițiilor, cum a evoluat conceptul de naționalism, ce s-a întâmplat cu limba română în noua epocă. Luana Pleșea îl are ca invitat pe 17 februarie pe Marian Staș, expert în educaţie şi susţinător al unei reforme profunde a sistemului, educația fiind considerată unul dintre domeniile ce nu au reușit să treacă cu succes prin cei 30 de ani de schimbări continue.

Pe 23 februarie,  Corina Negrea discută cu Călin Alexa, fizician consacrat acum, dar care în anii `90 era la început de carieră în locul istoric numit Platforma de la Magurele. Încă student la fizică în 1989, Călin Alexa a fost contemporan cu decăderea cercetării științifice în Romania, a fizicii și a Platformei în anii ’90  dar și cu renașterea acestora. Iar ultimul invitat al lunii are misiunea dificilă de a lămuri aspectele etice ale contextului în care ne găsim. Constantin Vică, interlocutorul Corinei Negrea de pe 24 februarie, a obținut titlul de doctor în filosofie, cu o teză despre tehnologia web și provocările sale de ordine cognitiv, moral și politic. Ariile sale de interes sunt plasate în etica informației și computerelor, filosofia informaticii, filosofie socială și politică, bioetică și critica proprietății intelectuale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.