Mioriţa a murit, era doar un simplu mit. Cetăţenii au puterea, resemnarea este pentru politicieni.

0

Sursa: George Epurescu, Presedinte Asociatia Romania Fara Ei

Mioriţa a murit, era doar un simplu mit. Cetăţenii au puterea, resemnarea este pentru politicieni.

Liderii politici, la trecut, au anunţat că proiectul de lege prin care exploatarea cu cianură de la Roşia Montană ar primi undă verde de la autorităţi va fi respins în Parlament.

Cetăţenii au înţeles că au o voce, că au voinţă, că au putere!

După ce preşedintele Traian Băsescu, principalul susţinător al proiectului minier, a făcut un pas înapoi şi a sperat ca opoziţia să preia toată responsabilitatea, implicit să devină penală prin lege şi să piardă şi ultima brumă de susţinere din partea cetăţenilor, liderul PNL, Crin Antonescu, şi-a exprimat o poziţie fermă, declarând că proiectul trebuie retras de către Guvern. Premierul Victor Ponta a pus capăt suspansului, anunţând că dezbaterea din Parlament a fost anulată, liderii politici s-au exprimat, legea va fi respinsă.  

Lupta s-a dat în stradă. Aici s-a decis. Politicienii au simţit sute de mii de ochi pe ei şi s-au supus. Parlamentarii au sărit să stingă focul la mămăligă.

Cetăţenii, fie ei hipsteri, bunici, copii, rămân de veghe. Rezoluţia politicienilor este una promptă dar superficială. Am câştigat o bătălie dar războiul continuă. Sedinţa din Parlament se va muta şi în birourile companiei pentru a găsi noi metode de demararea a proiectului. De data aceasta au subestimat solidaritatea şi capacitatea de mobilizare a oamenilor.

Decizia politică vine şi pentru a preveni articularea tot mai clară a voinţei multitudinii de oameni.  Sunt probleme care au fost temporar subsumate cauzei de maximă urgenţă SALVAREA ROŞIEI  MONTANE.

Strada rămâne vie pentru alte cauze, pentru interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, pentru un sistem social mai just, pentru sisteme publice de sănătate şi educaţie bine puse la punct, dar, mai ales, pentru că am înţeles şi nimeni nu ne mai poate păcăli sau da deoparte: CLASA POLITICĂ e  COMPROMISĂ, clasa politică e perimată. Avem nevoie de oameni noi, dintre noi, care să lase discursul pentru fapte.

Zeci de mii de oameni au iesit in peste 50 de oraşe din întreaga lume şi proiectul minier pare tot mai departe de demarare. Bravo lor si roşienilor care au început si ţinut rezistenţa timp de peste 10 ani.

Astăzi, 9 septembrie, se va ieşi din nou în stradă! Metoda cianurării trebuie interzisă, locul Roşiei Montane e în UNESCO iar autorii legii trebuie demişi.

Chemăm alături cetăţenii şi pentru a ne apăra  şi pentru a opri otrăvirea apei, aerului şi pământului prin pornirea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist prin fracturare hidraulică!

UNIŢI SALVĂM ROŞIA MONTANĂ! REFUZ, REZIST GAZELOR DE ŞIST!

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.