Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mai sunt 5 zile pana la alegerile parlamentare. Voteaza pentru educatia si sanatatea copiilor!

0

Prin intermediul platformei www.voteazapentrucopii.ro, peste 13.000 de scrisori cu propuneri de îmbunătățire a educației și sănătății copiilor au fost trimise candidaților la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016

București, 6 decembrie 2016:  Pentru a descuraja indiferența politică de la o legislatură parlamentară la alta față de sărăcia educațională și carențele grave ale sistemului medical, Salvați Copiii oferă, prin intermediul platformei online www.voteazapentrucopii.ro , o cale simplă și directă de informare despre cum înțeleg partidele politice să contribuie, prin politici și măsuri, la educația și sănătatea copiilor. Cercetările recente ale organizației Salvați Copiii arată că mai mult de jumătate dintre copii sunt în risc de sărăcie și excluziune socială (51%), cu consecințe grave pentru viitorul întregii societăți.

voteaza-pentru-copii-2

Pentru informarea alegătorilor și pentru ca, în acest an, competitorii electorali să nu se poată eschiva din a defini soluții la problemele structurale cu care se confruntă copilul în România, specialiștii Organizației Salvați Copiii România au analizat, din perspectiva drepturilor copilului în ceea ce privește educația și sănătatea, programele politice a cinci partide cotate cu șanse  de a obține mandate în Parlamentul României: Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul Social Democrat, Alianța Liberalilor și Democraților și Partidul Mișcarea Populară. Una dintre concluziile care rezultă în urma acestei analize este diferența vizibilă dintre partide cu privire la atenția acordată copiilor în programele lor politice, comună fiind doar preocuparea pentru aspectele economice.

Campania ”Votează pentru Copii” inițiată de Salvați Copiii cuprinde două modalități de implicare și de valorizare a votului politic în interesul copiilor:

  1. Semnarea în nume propriu a două scrisori adresate candidaților la scrutinul din decembrie prin care se cere partidelor să prioritizeze educația și sănătatea. Scrisorile conțin măsuri indispensabile pentru obținerea de schimbări concrete astfel încât educația gratuită și de calitate și asistența medicală adecvată să devină realități pentru toți copiii din România.
  2. Acordarea pe site a unui vot de susținere a campaniei, permițându-ne astfel continuarea implicării și după alegerile din decembrie, prin eforturi continui de monitorizare a transformării promisiunilor electorale în realități pentru copii.

Fiecare scrisoare semnată este importantă pentru noi. Pentru că efortul nostru acesta este, să constituim o platformă în care oamenii, adică beneficiarii reali ai politicilor privind copilul, să se implice. De aceea, după alegeri, Salvați Copiii va reaminti viitorului Parlament cererile transmise de cei care i-au votat și va monitoriza importanța pe care politicienii o acordă celor două componente majore, educația și sănătatea, în activitatea lor legislativă.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Copiii români – cel mai puțin protejați copii din Europa

282.000 de copii între 7 și 17 ani nu urmează nicio formă de educație, iar în anul școlar 2014-2015, 34.293 de copii au abandonat ciclul primar ori gimnazial, cu 8.400 mai mulți decât în anul precedent, părăsirea timpurie a școlii înregistrând cele mai mari cifre din Uniunea Europeană.

De asemenea, reducerea mortalității infantile este o preocupare majoră în lume, dar mai puțin în România, având în vedere că ocupăm în continuare, în Uniunea Europeană, cel mai prost loc la indicatorul de mortalitate infantilă, 8 copii dintr-o mie de nou-născuți mor în țara noastră înainte de a împlini 1 an, prin comparație cu media europeană, de două ori mai mică (3,7‰).

Platforma de informare și implicare civică www.voteazapentrucopii.ro

Luând în considerare aceste statistici alarmante, Salvați Copiii a lansat în 21 noiembrie 2016 această platformă cu scopul de a informa publicul asupra modului în care partidele au inclus în programele lor politice măsuri și politici de îmbunătățire a situației copiilor din punct de vedere al accesului la educație de calitate și la asistență medicală. Platforma include cele două scrisori care pot fi semnate individual de orice persoană interesată, infografice de prezentare a datelor statistice, soluții propuse care vizează în special măsuri pe termen mediu și lung, materiale cu date utile (publicații, cercetări, ghiduri ce pot sta și la baza viitoarelor politici din domeniul drepturilor copilului) și, nu în ultimul rând, știri din perspectiva alegerilor parlamentare.

Obligația de angajament a viitorilor deputați și senatori

Pentru deputații și senatorii care vor compune Parlamentul României, ținând seama de datele statistice din cele două domenii vitale pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, devine de neocolit obligația lor de a asigura creșterea progresivă și predictibilă a bugetelor pentru educație și sănătate, astfel încât, în 2020, să atingem 6% din PIB pentru educație (procent prevăzut de Legea educaționale naționale încă din 2011, însă niciodată aplicat) și 7% pentru sănătate, media la nivel european în acest domeniu. Ignorarea acestor ținte va conduce în mod cert la agravarea situației actuale și menținerea a mai mult de jumătate dintre copii în același dezastru educațional și medical.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.