Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lucrările de reconstrucție ecologică de la Mahmudia, pe ultima sută de metri

0

După 12 luni de la începerea propriu-zisă a lucrărilor de reconstrucție ecologică din incita Carasuhat, Consiliul local Mahmudia anunță că în această toamnă 924 ha de pășune degradată aflată în proprietate publică vor fi reconectate la circuitul natural al deltei. Proiectul „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării” este prima acțiune de reconstrucție ecologică din Delta Dunării implementat de către o comunitate locală.

(c) Cristian Mititelu Raileanu (1)

Proiectul „Reconstrucția ecologică a terenurilor aparținând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia, în cadrul incintei Carasuhat din Delta Dunării” este implementat de către Consiliul local Mahmudia în parteneriat cu WWF-România și Adminstrația Rezervației Delta Dunării. Este co- finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și se derulează în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, în baza contractului de finanțare nr. 128266/01.03.2012 semnat între ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice ca Autoritate de management POS Mediu și Consiliul Local al Comunei Mahmudia, în calitate de beneficiar al proiectului. Valoarea totală este de 12.711.624 lei, iar timpul de desfăşurare era pe o durată de 42 de luni în perioada 01.03.2012 – 30.08.2015 și a fost prelungită cu 3 luni până la data de 31 decembrie 2015.

Astăzi lucrările sunt realizate în procentaj de 80%, evoluția lor fiind una bună în contextul dat și se estimează finalizarea la finele lunii octombrie anul curent. În următoarea perioadă vor fi realizate lucrările cele mai sensibile, constând în montarea călugărilor și realizarea celor două breșe de legatură cu bratul Sfântu Ghoerghe și canalul Litcov. Urmează împădurirea unor zone rămase pentru refacerea habitatelor forestiere și monitorizarea efectului lucrărilor asupra habitatelor acvatice.

Parte a proiectului „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”, lucrările își propun refacerea complexului de japșe, bălți, gârle și canale care ofereau, înaintea desecării și îndiguirii din anii ΄80, hrană, adăpost și loc de reproducere pentru toate speciile de plante, păsări și pești caracteristice deltei, astăzi amenințate cu dispariția. Realizarea acestor lucrări vizează asigurarea condițiilor de refacere și conservare a 18 tipuri de habitate, ținând cont de nevoile socio-economice ale comunității locale.

“Proiectul de la Mahmudia își propune recuperarea zonelor umede pierdute odată cu desecarea din anii ’80, zone care ofereau gratis resurse naturale comunității de pe malul Dunării. Lucrările de reconstrucție sunt în așa fel gândite încât să ajute refacerea proceselor naturale și condițiilor de dezvoltare a unor habitate care susțin reproducerea naturală a peștelui, creșterea stufului, pădurilor și îmbunătățirea pajiștilor inundabile. Chiar dacă scopul principal al proiectului este îmbunătățirea biodiversității, în final această diversitate biologică este motivul pentru care localnicii și turiștii au pește în farfurie. Din aceste motive ar trebui protejată, iar eforturile pentru reconstruirea zonelor umede trebuie să continuie atât în Delta Dunării, cât și în amunte, în lunca Dunării Inferioare.” a declarat Cristian Tetelea, specialist lucrări de reconstrucție ecologică, WWF-România

.
Obiectivul principal al proiectului este de a adăuga o valoare naturală zonei prin asigurarea statutului favorabil de conservare a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Delta Dunării – zona pilot Carasuhat, contribuind astfel, în mod direct, la atingerea obiectivelor Axei Prioritare 4 POS Mediu.

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune/Fondul European de Dezvoltare Regională.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.