Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Literatură română, lecturi pariziene” pentru Noaptea Lecturii

0

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, toate bibliotecile și librăriile din Franța  sunt invitate să-și deschidă larg ușile pentru evenimentul național  francez „Nuit de la lecture” (Noaptea lecturii). Institutul Cultural  Român de la Paris a răspuns la rândul său invitației lansate de  Ministerul francez al culturii, prezentându-l pe scriitorul Lucian Dan  Teodorescu.

Evenimentul, care va avea loc la Médiathèque du Jardin des Arts, la  Saint Germain en Laye, este parte a programului « Literatura română,  lecturi pariziene » (« Littérature roumaine, lectures parisiennes »),  co-organizat de Institutul Cultural Român de la Paris împreună cu   instituțiile pariziene în care se predă limba română (Universitatea  Sorbonne Nouvelle – Paris 3, INALCO – Institutul Național de Limbi și  Civilizații Orientale). Componentă importantă a Sezonului  România-Franța, programul aduce în fața publicului mai multor biblioteci  pariziene scriitori români traduși în Franța, prezenți în biblioteci,  dar…de data aceasta în carne și oase. După ce la Paris a poposit clujeanca Florina Ilis, dar și dramaturgul franco-român Matei Vișniec,  este rândul ieșeanului Lucian Dan Teodorovici să răspundă de fapt  invitației ICR Paris de a vorbi publicului bibliotecilor Germaine  Tillion (Paris Trocadero) și Médiathèque des Arts din Saint Germain en  Laye despre  romanul său „L’Histoire de Bruno Matei” („Matei Brunul”,  tradus de Laure Hinckel și publicat de editura Gaia în 2013).
Scriitor polimorf, autor de nuvele, romane, scenarii, Lucian Dan  Teodorovici este din 2017 directorul Muzeul literaturii române din Iași  și organizatorul FILIT (Festivalul internațional de literatură și  traducere).

Extrase din acest roman, realist și simbolic în același timp, emoționant  și crud, vor fi prezentate de scriitor, dar si de studenții francezi  care urmează cursuri de limba română, în timpul celor două întâlniri din  Franța, ambele în zona pariziană.

Un prim eveniment va avea loc la biblioteca Germaine Tillion, de lângă  Trocadero, la Paris, sâmbată 19 ianuarie, la ora 14, precedând „Noaptea  lecturii”. Un al doilea va avea loc, în cadrul acestui eveniment  național francez, sâmbată 19 ianuarie, la ora 17h30, la Médiathèque du  jardin des Arts, la Saint Germain en Laye.
Institutul Cultural Român de la Paris, un pod între culturile română și  franceză
Incepând cu 1990, Institutul Cultural Român de la Paris contribuie la  cunoașterea culturii române în Franța, ca și la întărirea legăturilor  seculare care unesc cele două țări. ICR Paris organizează în sediul său  din arondismentul 7 expoziții, dezbateri, întâlniri literare sau  artistice, și propune cursuri de limba română pentru toate nivelurile.
Institutul oferă în același timp servicii de informare și documentare în domeniile istoric, lingvistic, societal și cultural.

Pentru mai multe informații :
https://nuitdelalecture.culture.gouv.fr/Programme#/pinpoints/23339841
https://www.icr.ro/paris/literatura-romana-lecturi-pariziene

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.