Liliacul anului 2019 în România: liliacul cu urechi mari

0

Pe baza votului public organizat la începutul anului de către Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor – CCCL prin portalul www.lilieci.ro, titlul Liliacul anului 2019 revine liliacului cu urechi mari (Myotis bechsteinii), o specie care apreciază foarte mult pădurile seculare.

Faptul că liliecii sunt foarte benefici pentru omenire, deja îl știm cu toții. Sau dacă nu știți încă, atunci neapărat trebuie să aflați (cuvinte cheie: țânțari, ciocolată, tequila). Dar de ce sunt liliecii protejați? De ce au nevoie de protecție legală? Și mai ales, dacă există această protecție legală, de ce mai este nevoie și de contribuția noastră? Prin competiția Liliacul Anului, organizația din Cluj încearcă să aducă în atenția publicului răspunsurile la aceste întrebări.

Acest obicei al unei competiții naționale există în mai multe țări europene, desemnarea unui câștigător având la bază importanța speciei respective pentru mediul nostru sau pentru cercetarea liliecilor. De exemplu, BatLife Europe a desemnat liliacul mic cu potcoavă ca specia anului 2018 în Europa. În România, liliacul anului 2017 a fost liliacul urecheat brun, iar în 2018 acest titlu a trecut la liliacul cu potcoavă al lui Méhely.

Liliacul anului 2019 în România preferă pădurile seculare, dar și alte păduri de foioase mature și valoroase. Această preferință se referă atât la folosirea arborilor scorburoși de către colonii ca și adăpost, cât și la căutarea surselor de hrană în acest habitat. Prezența speciei indică calitatea exceptională a habitatelor / pădurilor folosite.

Myotis bechsteinii este o specie de talie medie din genul Myotis, având proporțional cele mai mari urechi (de peste 2 cm) din genul respectiv. Dar, în comparație cu liliecii urecheați (da, aceia cu urechi cu adevărat uriașe), urechile speciei sunt de mărime mai modestă.

Liliacul cu urechi mari este amenințat de fragmentarea și reducerea habitatelor folosite, inclusiv de tăierea arborilor scorburoși. Astfel, pentru o conservare reală și durabilă în cazul speciei, se recomandă îmbunătățirea protecției pădurilor de foioase mature, seculare, precum și păstrarea arborilor scorburoși. Menținerea lemnului mort în pădure favorizează diversitatea de insecte, dar poate oferi și adăpost pentru exemplarele speciei.

Aflați mai multe despre Liliacul Anului 2019 și despre liliecii României în general, aici: https://lilieci.ro/stiri-si-noutati/liliacul-cu-urechi-mari-liliacul-anului-2019-in-romania/

Despre Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor

Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (CCCL) este o asociație non-profit, fondată în 2017 de către mai mulți chiropterologi și pasionați de protecția naturii din România. Scopul CCCL este cercetarea și conservarea faunei de lilieci (Chiroptera) din România, precum și a habitatelor și adăposturilor folosite de lilieci, în vederea protecției naturii în general, și a asigurării unui mediu mai sănătos pentru toți.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.