Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

LiderJust dă oficial startul workshop-urilor „RespectEDucation Academy”

0

Promovarea implicării sociale a tinerilor, creşterea gradului de cunoaştere a drepturilor cetăţenilor, a mecanismelor democraţiei şi statului de drept, educarea juridică și civică a tinerilor, precum și implementarea bunelor practici în justiţie, sunt direcțiile în funcție de care Asociația LiderJust își ghidează activitatea. Astfel încât, pentru a veni în sprijinul elevilor din liceele din România și a împlini misiunea de a insufla valori europene, au dat oficial startul workshop-urilor „RespectEDucation Academy”.

Workshop-urile RespectEDucation Academy au fost concepute în proiectul generației a 8-a „Leaders for Justice”, program  sub egida fundației Konrad Adenauer. Inițiatorii au plecat de la ideea de respect sub multiple sale valențe: respectul față de educație, respectul față de lege, respectul față de societate și, nu în ultimul rând, respectul față de noi înșine. „Credem în această valoare, respectul, și ne dorim ca tinerii din România să se ghideze în activitatea lor de zi cu zi în funcție de acest deziderat”.

Workshop-urile RespectEDucation Academy sunt practic activități de educație juridică și civică în cadrul cărora elevii vor fi puși în fața unor situații (spețe), fiind provocați să găsească diverse soluții. Lucrând în echipe, ei utilizează materialele pe care organizatorii le oferă. În același timp, sunt provocați să identifice situații reale cu care s-au confruntat în mod direct sau indirect în care au întâlnit încălcări ale legii, precum și alte situații în care ei s-au simțit nerespectați – la școală, acasă, în contactul cu diverse autorități, spitale, vecini, prieteni. Expunerea acestor împrejurări unde a apărut lipsa de respect se face atât prin intermediul discuțiilor libere, cât și prin completarea de către liceeni a unor chestionare ce au ca scop identificarea nevoilor lor concrete.

Pe parcursul atelierelor, facilitatorii furnizează răspunsuri juridice în funcție de temele supuse dezbaterilor, răspund curiozităților elevilor legate de aspectele practice din sistemul juridic conducând în final la cunoașterea și conștientizarea drepturilor și obligațiilor lor în societate.

Facilitatorii acestui proiect sunt membri ai comunității „Leaders for Justice”, specialiști în domeniu și absolvenți ai facultăților de drept, astfel încât elevii beneficiază de sprijin din partea unor tineri pregătiți să împărtășească din cunoștințele și experiența dobândite.

Printre obiectivele Workshop-urilor se numără:

  • creșterea gradului de conștientizare și cunoaștere a drepturilor și obligațiilor cetățenești;
  • împărtășirea unor aspecte de drept civil, penal, constituțional;
  • familiarizarea elevilor cu elemente legislative, juridice, instituționale;
  • dezvoltarea abilităților de comunicare și a gândirii critice;
  • sondarea nevoilor elevilor din grupul țintă.

Primele ateliere au avut deja loc în licee din București, Timișoara, Sibiu dar și din restul țării. Răspunsul venit atât din partea elevilor, cât și a profesorilor a fost unul extrem de pozitiv, astfel încât LiderJust își propune organizarea acestui tip de activități în cât mai multe instituții de învățământ din România, cu scopul final ca tinerii elevi să devină din ce în ce mai implicați în societate, mai curioși și conștienți cu privire la drepturile și obligațiile lor, astfel încât, pe viitor, să insufle mai departe aceste principii și valori.

„LiderJust” este o organizaţie non-profit, independentă şi apolitică, înfiinţată în anul 2011 şi are ca scop promovarea leadershipului şi iniţiativei în justiţie, promovarea statului de drept şi a valorilor democratice şi implementarea bunelor practici în domeniul educaţiei juridice şi democraţiei participative. Mai multe despre LiderJust, puteți găsi aici: www.liderjust.ro.

„Leaders for Justice” este un program de leadership pentru tineri juriști din România, organizat de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer. Programul se adresează juriștilor cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani, punând accent pe desprinderea abilităților și dezvoltarea cunoștințelor de leadership, o mai bună cunoaștere a profesiilor juridice și a sistemului de justiție în ansamblul lui, dar și identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor din sistemul de justiție și din societatea românească în general. Mai multe detalii despre program, puteți găsi aici: www.facebook.com/leadersforjustice

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.