Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansarea proiectului UIA SPIRE BAIA MARE: Decontaminarea terenurilor poluate și crearea unui hub de inovare în centrul municipiului Baia Mare

0

Municipiul Baia Mare intră în rândul orașelor europene inovative odată cu lansarea proiectului UIA SPIRE BAIA MARE. Este printre primele orașe europene care are curajul să demareze proceduri de decontaminare pentru solurile poluate cu metale grele folosind soluții bazate pe natură. În trecut au existat probleme reale legate de poluarea solului în diferite zone ale municipiului, iar proiectul își dorește să rezolve aceste probleme și să îi implice activ pe cetățeni în implementarea soluțiilor identificate, dar și în dezvoltarea orașului.

Joi, 9 aprilie, a avut loc o întâlnire online, în care partenerii proiectului au discutat pașii următori pentru implementarea obiectivelor UIA SPIRE BAIA MARE, dar și stadiul actual al proiectului.

Practic, în următorii trei ani, mai multe terenuri cu o suprafață totală de aproximativ opt hectare vor deveni ”laboratoare vii” (Living Labs). În proiect vor fi implicați cetățeni, antreprenori, experți și elevi care vor putea veni cu idei de inovare și care vor avea un spațiu special creat în centrul orașului, un Hub de inovare.

Partenerii proiectul vor ajuta la implementarea unui sistem virtual de recompense și plăți, numit iLEU, pentru încurajarea comportamentelor orientate spre inițiative eco-antreprenoriale ducând astfel la o dezvoltare durabilă în oraș și pentru susținerea implicării cetățenilor în proiect, dar și pentru obținerea unor beneficii și reduceri la nivel local, pe viitor. Se va utiliza platforma iGIS pentru colectarea datelor, platformă care va putea oferi previziuni despre durata decontaminării unui teren.

Prin proiectul UIA SPIRE se vor utiliza metodele non-invazive și soluții bazate pe natură pentru reducerea poluării cu metale grele. Totodată, proiectul are scopul de a sprijini noi economii bazate pe natură la nivel local, noi inițiative în comunitate și idei venite din partea tinerilor și eco-antreprenorilor.

La final, după rezultatele concrete ale proiectului partenerii vor dezvolta un Masterplan pentru Zona Metropolitană Baia Mare, care va viza recuperarea și regenerarea celor aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate.

Parteneriatul național este coordonat de Municipiul Baia Mare și este format din următorii parteneri naționali: Urbasofia, Indeco Soft, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Clusterul Green Energy.

Bugetul total al proiectului este 3.264.800,50 Euro, din care finanţarea nerambursabilă prin Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă este de 2,611,840.40 Euro, aferentă programului Urban Innovative Actions (UIA – Acţiuni Urbane Inovative).

Detalii găsiți la următoarele adrese:

https://www.facebook.com/UIASPIRE/

http://spire.city/

https://uia-initiative.eu/en/uia-cities/baia-mare

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.