Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române (IBB) anunţă încheierea cu succes a proiectului de dezvoltare a infrastructurii proprii de cercetare în domeniul biologiei, ce include departamente complexe de ecologie, taxonomie, conservarea naturii, reconstrucţie ecologică, microbiologia extremofilelor, bioremediere, citobiologie vegetală şi animală.
Noua infrastructură face posibilă abordarea unor direcţii de cercetare în domenii de mare actualitate ştiinţifică, atât pe plan local cât şi internaţional – evaluarea cantitativă şi calitativă a biodiversităţii specifice, populaţionale, ecosistemice, monitorizarea bioindicatorilor, analiza evoluţiei spaţiale şi temporale a populaţiilor, a ecosistemelor naturale şi antropizate şi a complexelor socio-ecologice în vederea protecţiei mediului şi dezvoltării durabile. Cercetările europene sunt direcţionate spre evaluarea şi predicţia schimbărilor în domeniul biodiversităţii şi cunoaşterea dinamicii ecosistemelor, inclusiv a ecosistemelor marine, preocupările ştiinţifice ale institutului înscriindu-se în aceste topici. In acest context, cercetătorii IBB lucrează alături de colegii lor din diferite ţări pentru a reuşi conservarea şi refacerea mediului.
Proiectul Dibioclim are ca scop dezvoltarea capacităţii de cercetare, prin creşterea potenţialului ştiinţific şi tehnic, pentru conservarea şi managementul durabil al resurselor naturale şi al biodiversităţii, în acord cu Aria Europeană a Cercetării, în contextul schimbărilor climatice globale. Biodiversitatea reprezintă cea mai complexă interacţiune de pe pământ.
Evenimentul oficial de inaugurare a investiţiei precum şi prezentarea rezultatelor ştiinţifice obţinute sau aflate în diverse stadii de dezvoltare, va avea loc în Aula Academiei Române din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 125, Sectorul 1, în data de 11 decembrie 2012 ora 10 cu prilejul manifestărilor organizate de IBB în cadrul cărora se va desfaşura şi Conferinţa ştiinţifică internaţională “A New Approach of the Academic Research in Biology” ce va continua şi în data de 12 decembrie la sediul IBB din Splaiul Independenţei nr 296.
In cadul manifestărilor vor avea alocuţiuni reprezentanţi ai conducerii Academiei şi personalităţi din diverse sfere ale vieţii sociale şi culturale, susţinători ai proiectelor de cercetare şi dezvoltare din România.
——-
IBB a derulat începând cu 1 martie 2009 proiectul “Dezvoltarea infrastructurii Institutului de Biologie Bucureşti pentru întărirea capacităţii de investigare a biodiversităţii, în contextul schimbărilor climatice globale – DIBIOCLIM”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică.Valoarea totală contractată a proiectului este de 42.428.052 Lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 25.874.785 lei.