Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

INTERVIU Andrei Stupu, ambasador Giving Tuesday: „definiția mea despre generozitate, să nu ai cel mai de preț lucru pe care ți-l dorești și să fii hotărât că dacă l-ai avea, primul lucru pe care ar trebui să îl faci ar fi să îl împarți cu ceilalți”

0

Interviu Giving Tuesday România Pozitivă

Care este cea mai plăcută amintire a ta despre generozitate? Care e definiția ta personală a cuvântului generozitate?

Este o amintire extrem de recentă, are doar 3 zile, dar va rămâne pentru mine definiția generozității. Povestea se construiește în jurul Asociației Dăruiește Aripi. Alina Pătrăhău, președinta organizației și o foarte bună prietenă mă invită alături de ea să vizitez secția de oncopediatrie din spitalul de urgență Constanța, după care îmi propune să facem o vizită la domiciliu pentru a înțelege mai bine de ce sunt extrem de importante tratamentele acasă pentru copii bolnavi de cancer, în locul vizitelor lungi și obositoare la spital. Credeam că voi vedea un copil de vârstă preșcolară, dar de fapt mergeam spre o adolescentă, diagnosticată la 13 ani cu osteosarcom. Acum are 15 ani și se luptă cu boala, iar vizita noastră este pentru supervizare și verificarea unor parametri medicali. Copiii foarte mici nu înțeleg încă sensul întâmplărilor, dar un adolescent își pune întrebări despre viață, despre motivațiile din spatele unor acțiuni, despre menirea pe care o au și despre valorile lor. Imaginați-vă că în momentul în care începi să îți găsești locul în lume și să îți construiești imaginea de sine, vine un verdict necruțător: ”Ai o formă gravă de cancer osos, afecțiunea oncologică cu cea mai scăzută rată de supraviețuire în România!” Este absolut terifiantă imaginea și oricât de mult ai căuta justificări, nu prea ai cum să le găsești. Ajungem în cămăruța supraîncălzită a Cristinei, iar ceea ce s-a întâmplat în interacțiunea cu dintre ea și asistentă este până acum cel mai pur exemplu de generozitate. Redau aici povestea:

-Trusa asta nouă e bucuria mea cea mai mare, spune asistenta medicală în timp ce scoate recipientul pentru colectarea sângelui Cristinei.

Cu degetul arătător deja plin de sânge, văzând cum picătură cu picătură se umple micul colector, Cristina își afundă privirea în trusă. Observând că privirea îi rămâne fixată acolo, asistenta o întreabă călduros:

– Vrei să îți dau ceva de acolo?

– Sănătate! Sănătate aveți în trusa asta? întreabă copilul devenit om mare, sătul de adolescența plină de chimioterapie și incertitudine.

Doamnei Lili îi tremură vocea, ochii i se înroșesc și, deși merge aproape zilnic acasă la cel puțin un copil diagnosticat cu cancer, forța întrebării Cristinei o înfioară:

– Of, draga mea, ți-aș da-o pe toată! Ți-aș da-o din toată inima!

Cristina zâmbește, un zâmbet trist, un zâmbet care anunță o amăgire, o speranță domolită, își ridică ochii și o privește fix pe asistentă:

– Dacă aș avea sănătate aș fugi la spital să o împart cu ceilalți copii, să ne facem măcar puțin mai bine fiecare.”

Vă las pe fiecare cu trăirea personală, eu am fost complet zguduit de răspuns. Asa este definiția mea despre generozitate, să nu ai cel mai de preț lucru pe care ți-l dorești și să fii hotărât că dacă l-ai avea, primul lucru pe care ar trebui să îl faci ar fi să îl împarți cu ceilalți. Minunat ce zace în umanitate!

Ai fost implicat în multe proiecte caritabile în trecut și există multe cauze ce au nevoie de susținere. Cum alegi proiectele în care te implici?

N-am timp să aleg, dacă printre proiectele profesionale vine cineva spre mine cu o solicitare de ajutor, spun ”prezent”. La fel i-am spus da și Alinei și vedeți ce lecție de viață mi-a fost dat să primesc. Și asta indiferent dacă vorbim despre educația sau despre sănătatea și stabilitatea emoțională a tinerilor.

Cum răspund oamenii la astfel de inițiative, îți este greu să îi convingi să se implice?

Oamenii au o sensibilitate evolutivă față de poveste. Și aici țin să menționez că poveste nu înseamnă ficțiune și nici ”îmbunătățirea realității” cum ar spune Trump. Povestea înseamnă prezentarea coerentă a intențiilor, istoriilor și trăirilor personale ale cuiva astfel încât să trezești empatia și înțelegerea în mintea celuilalt. Nu este greu sau ușor pentru că asta ar avea de-a face cu cantitatea sau forma implicării. Eu mă uit la efectivitatea acesteia, așa că de cele mai multe ori rezultatele sunt pozitive și reacțiile pe măsură.

De ce ai acceptat propunerea de a fi ambasador Giving Tuesday? Care este inițiativa pe care o vei susține pe 3 decembrie?

Cum aș fi putut să nu accept? Pe lângă faptul că e o onoare, e o mare responsabilitate și e felul în care pot să motivez comunitățile din care fac parte să aibă încredere în puterea binelui, în realitatea faptului că nu sunt singuri și că platforma Giving Tuesday le poate oferi o voce și oportunitatea prin care să comunice cauzele pe care le susțin. Eu merg acasă, în județul Bacău, pentru a lucra cu 100 de voluntari astfel încât să îi inspir și pregătesc pentru munca în activități educaționale adresate copiilor dezavantajați sau cu dizabilități. Aceștia activează în Asociația Libra, organizația față de care am o mare datorie morală pentru susținerea pe care mi-a oferit-o când eram mic.

Cine se poate alătura mișcării Giving Tuesday și cum poate face asta?

Oricine are de comunicat o cauză, o acțiune caritabilă, o inițiativă care să schimbe lucrurile în bine este invitat să se alăture sub imboldul #puneinimă. Orice este dispus să doneze timp, cunoaștere, bani acestor cauze este apoi invitat să se implice. Vă invit și pe site-ul Giving Tuesday, unde puteți vedea concret cum puteți contribui.

Un sfat pentru cititorii România Pozitivă?

Nu sunt adeptul sfaturilor. Fiecare știe ce trebuie să facă după ce află despre un lucru, atât timp cât cuvintele, acțiunile și speranțele cuiva au reușit să atingă o coardă sensibilă în interiorul persoanei respective. Pot să sper doar că vor #puneinimă pentru o cauză care rezonează cu ei, indiferent de domeniu și că vor simți să fie generoși nu doar de sărbători. MULȚUMESC!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.