Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

INTERVIU Andrei Ștefan, ambasador GivingTuesday: „Ar trebui să ne implicăm mai des în comunitate și să vedem cu ce putem participa”

0

Interviu Andrei Ștefan, ambasador GivingTuesday @ România Pozitivă

Care este cea mai plăcută amintire a ta despre generozitate? Care e definiția ta personală a cuvântului generozitate?

Andrei Ștefan: Una dintre cele mai frumoase amintiri de-ale mele, fie că e legată de generozitate sau nu, e de acum 6 ani când am reușit să fac, împreună cu câțiva prieteni, un concert caritabil pentru o fată bolnavă de leucemie. Pe atunci, Cami avea doar 18 ani, iar medicii nu îi mai dădeau mult timp. În urma spectacolului „Viață pentru Cami”, dar și a altor evenimente pe care le-am făcut ulterior, am reușit să strângem suma necesară operației. Cami a mers la Roma, iar după intervenție a primit rezultatul mult așteptat: remisie totală a cancerului. Mă bucur enorm să o văd acum pe Cami cum zâmbește în poze și că se bucură de viață, pentru mine aceasta este cea mai frumoasă răsplată. Pentru mine, generozitatea este iubire față de aproape. Este la îndemâna oricui și poate lua diferite forme. Trebuie doar să nu întoarcem privirea atunci când cineva are nevoie de ajutor și să-i întindem o mână – e atât de simplu!

Ai fost implicat în multe proiecte caritabile în trecut și există multe cauze ce au nevoie de susținere. Cum alegi proiectele în care te implici?

Andrei Ștefan: Mai degrabă m-au ales proiectele pe mine, așa îmi place să cred. Ceva, acolo Sus, s-a aranjat în așa fel încât să pot auzi de ele, să am timpul și resursele necesare pentru a putea să mă implic, iar apoi totul s-a legat frumos, lucrurile au venit de la sine. Da, există multe cauze pentru care merită să lupți și probabil niciodată nu le voi putea rezolva pe toate, deși mi-aș dori, așa că le iau pe rând, pas cu pas. Și sper să îi inspir și pe alții să facă același lucru pentru că orice ajutor, oricât de mic, chiar face diferența.

Cum răspund oamenii la astfel de inițiative, îți este greu să îi convingi să se implice?

Andrei Ștefan: Din fericire, am avut norocul să am oameni buni și frumoși alături, care m-au sprijinit de fiecare dată când le-am cerut ajutorul. Mereu am reușit să ducem la bun sfârșit un proiect, apoi apărea următorul și primeam iar ajutor. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat alături de mine de-a lungul timpului, singur n-aș fi reușit. Și, în fond, asta e partea frumoasă – puterea cuvântului „împreună”.

De ce ai acceptat propunerea de a fi ambasador Giving Tuesday? Care este inițiativa pe care o vei susține pe 3 decembrie?

Andrei Ștefan: Am fost onorat când mi s-a propus acest lucru, e minunat să pot fi unul dintre ambasadorii români aleși pentru a reprezenta Giving Tuesday anul acesta. Este o mișcare globală cu 150 de țări implicate, 400 de milioane de dolari strânși din donații și peste 14 miliarde de afișări în social media, iar asta doar anul trecut. În 2019, sperăm ca cifrele să fie mult mai mari, pe măsură ce ajutăm oamenii să înțeleagă că „a face bine” este primul pas pentru o lume mai bună. Cred că toată atenția de care ne bucurăm, ca persoane publice, trebuie canalizată mai ales în astfel de direcții, pentru a face cunoscută o poveste și a reuși să schimbi un destin…sau mai multe.

Anul acesta, pe 3 decembrie, de Giving Tuesday, voi continua să adun donații pentru casa pe care o construiesc pentru o mamă singură cu 6 copilași din satul Vedea (Giurgiu), alături de Eli Neicuț (inițiatoarea proiectului) și de ceilalți oameni minunați din echipă, fără de care nu am fi reușit să punem nici prima cărămidă.

Cine se poate alătura mișcării Giving Tuesday și cum poate face asta?

Andrei Ștefan: Cum spuneam, generozitatea este la îndemâna oricui. Orice formă de bunătate, orientată către cel ce are nevoie, este binevenită. Oricine se poate alătura mișcării Giving Tuesday, iar pe 3 decembrie poate #puneinimă alături de noi, de Ziua Internațională a Generozității.

Un sfat pentru cititorii România Pozitivă?

Andrei Ștefan: Cum nu doar de Valentine’s Day trebuie să-i arătăm celuilalt că îl iubim, cum nu doar de 8 Martie trebuie să oferim flori unei femei, la fel nu doar de Giving Tuesday trebuie să facem o faptă bună. Ar trebui să ne implicăm mai des în comunitate și să vedem cu ce putem participa. Haideți să fim mai atenți la nevoile celor din jur și, dacă cineva are nevoie de ajutor, să i-l oferim cu drag și fără rețineri!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.