Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Incluziunea socială începe de la grădiniță!

0

Educatoare din județul Satu Mare, premiate pentru oportunități egale date copiilor ce provin din medii defavorizate.

Asociația OvidiuRo și Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în colaborare cu Rotary Club Satu Mare, au premiat aseară, în cadrul primei ediții a Galei Educatoarelor Sătmărene, profesori de învățământ preșcolar din mediul urban și rural din județ care au avut un impact semnificativ în activitatea didactică anul acesta școlar. Alături de alte 5 categorii, Premiul pentru incluziune socială în comunitate defavorizată, propus de Asociația OvidiuRo, recunoaște meritele și îi încurajează pe acei profesori de învățământ preșcolar care cred în dreptul la educație timpurie de calitate al fiecărui copil și își asumă rolul de agent al schimbării pentru a le asigura oportunități egale copiilor. Două educatoare au primit aseară premiul – oameni care nu au renunțat și, oricât de greu este, au rămas să lucreze, pe termen lung, cu cei mai săraci copii, în grădinițe defavorizate.

Avem mare nevoie de educatoare care atrag și mențin în grădiniță copiii în situație de risc și care își adaptează curriculumul preșcolar la nevoile și particularitățile celor mici; un astfel de om poate face o diferență majoră atunci când vorbim de acces, de integrare și de calitatea educației pentru cei mai săraci copii. Știm cu toții cât de importanți sunt primii 5 ani de viață în dezvoltarea creierul copilului – când se învață abilitățile sociale și se dezvoltă inteligența cognitivă și cea emoțională. Iar când acasă, din cauza sărăciei, preșcolarii nu au cărți sau materiale educaționale, grădinița este singura lor șansă de a acumula informații și deprinderi care sunt esențiale la școală.” declară Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.

În cadrul Galei au fost premiate educatoare ce predau în mediul rural sau urban din județ, la alte 5 categorii: Premiul pentru relația educatoare-copil în mediul urban/rural; Premiul pentru profesionalism și impact în mediul urban/rural; Premiul pentru spirit antreprenorial; Premiul pentru întreaga carieră didactică; Premiul pentru debutanți.

Credem ca educatoarele au cel mai important rol în această misiune comună de a dezvolta potențialul fiecărui copil. Este o mare responsabilitate și un merit pe care trebuie să îl recunoaștem public cât mai des și mai răspicat – iar proiectul acesta este un prim pas important.” continuă Maria Gheorghiu.

Proiectul, aflat la prima ediție, își propune să aducă în prim-plan educația preșcolară, să recunoască rolul important pe care îl au educatoarele în formarea școlarilor de mai târziu și, totodată, să le încurajeze să își îmbunătățească activitatea profesională, prin raportarea la ceea ce copiii, părinții și societatea așteaptă de la ele. Evaluarea candidaților s-a făcut prin depunerea unui eseu argumentativ, prin referințe profesionale oferite candidatului de alte persoane relevante și printr-o vizită neanunțată, de evaluare, la grupă, pentru observarea directă a activității cu copiii. Din juriu au făcut parte reprezentanți ai ISJ Satu Mare, câte un reprezentant al educatorilor, al directorilor de școală și al părinților, precum și al Asociației OvidiuRo și al Rotary Club Satu Mare.

În proiect a putut fi propus/înscris orice educator calificat, care își desfășoară activitatea într-una dintre unitățile preșcolare de stat sau private din județul Satu Mare, în oricare dintre limbile de predare, care întrunește valorile promovate prin proiect. O educatoare a putut fi propusă pentru una sau mai multe categorii de premii. Propunerile au putut fi făcute de orice persoană care lucrează în domeniul educaţiei timpurii, de părinți, de reprezentanţi ai mass-media locale sau prin auto-propunere.

Despre Asociația OvidiuRo

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.

Eficacitatea programului-pilot Fiecare Copil în Grădiniță a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, în vigoare începând cu februarie 2016.

Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România. Focusul OvidiuRo este să ofere materiale educaționale de cea mai bună calitate, să formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse și să ajute comunitățile defavorizate să formeze noi grupe de grădiniță pentru ca niciun copil de vârstă preșcolară să nu fie respins din cauza „lipsei de spațiu”.

În 2017, prin dezvoltarea de Centre pentru Educație de Calitate și Literație  în zone defavorizate, OvidiuRo a sprijinit grădinițele din mediul rural să le ofere copiilor acces la un vocabular divers și la lumea fascinantă a cărților de ficțiune și non-ficțiune. Anul trecut, OvidiuRo a instruit 700 de profesori din învățământul preșcolar, focusul sesiunilor de formare fiind metodele de învățare centrate pe copil și cele pentru dezvoltarea literației.

OvidiuRo își propune ca în 2018 să formeze 1000 de profesori din medii defavorizate, să dezvolte Centre pentru literație în grădinițele rurale și să distribuie 15.000 de cărți pentru acasă copiilor din cele mai sărace comunități rurale din țară.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.