Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

In memoriam Raluca Ana Medeșan. Educația merge mai departe. Bursele ”@Profesorul digital – Raluca Ana Medeșan” și Școala de vară de la Sâncel.

0

Raluca Ana Medeșan a murit la doar 34 de ani, potrivit anunțului publicat de platforma Profesorul digital, proiectul pe care l-a co-fondat și în care erau oferite resurse pentru predarea digitală și pentru formarea și îmbunătățirea competențelor digitale ale profesorilor. Raluca Ana Medeșan era doctorand în Științele educației la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, scrie edupedu.ro

Educația merge mai departe

În memoria Ralucăi Ana Medesan, prietenă dragă, colegă, co-echipieră, conector de lumi și formator, noi, echipa Finnish Teacher Training Centre – la inițiativa colegilor noștri Elena Lotrean și Radu Szekely, dorim să îi continuăm activitatea și viziunea pe care a împărtășit-o cu atâta bucurie nu doar prin cuvinte, ci mai ales prin fapte: susținând cursuri pentru profesori și ore studenților de la Pedagogie, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a organizațiilor școlare, contribuind cu ideile sale creative la designul unor cursuri și mobilizând pe cei care, implicați profesional în domeniul educației, își pierd uneori entuziasmul, calea, energia…

Două proiecte s-au conturat din atașamentul pentru valorile și activitatea Ralucăi

  1. Bursa ”@Profesorul digital – Raluca Ana Medeșan” pentru profesori care doresc să inoveze digital activitatea lor de predare – învățare – evaluare. Din acest fond vor fi sprijiniți, anual, un număr de 3 profesori pentru a participa la activități de dezvoltare profesională în domeniului digitalizării în educație, susținând astfel 3 inițiative ale participanților de inovare a predării – învățării și evaluării cu sprijinul tehnologiei. Bursa va avea un calendar de selecție care va începe în toamna acestui an (2021), urmând ca acordarea burselor să aibă loc în perioada ianuarie – aprilie.

  2. Școala de vară Paulina, de la Sâncel, județul Alba, lângă Blaj, oferind activități de învățare remedială copiilor, precum și programe de dezvoltare profesională cadrelor didactice pentru a oferi activități remediale eficiente elevilor lor. Școala de vară se va derula în comuna Sâncel, locul de suflet al Ralucăi și loc de odihnă în veșnicie. Vor fi invitați să contribuie cu activități dedicate elevilor și profesorilor participanți prietenii, formatorii, profesorii și toți cei care au cunoscut-o și s-au bucurat de prezența energică, optimistă și încrezătoare a Ralucăi.  Raluca a fost cercetaș, astfel că a fost și ea fidelă mottoului cercetașilor – „Să lăsăm lumea aceasta un pic mai bună decât am găsit-o”.

Pentru cine este dornic să se înscrie pe lista de voluntari ai Școlii de Vară, aici este formularul Apel pentru contribuții la inițiativa ”Școala de vară Paulina – Sâncel” în memoria Ralucăi Ana Medeșan (+13 aprilie 2021)

Puteți susține cele 2 proiecte prin donații în contul deschis de către: Fundatia Didactica, cu sediul social în Sibiu, str. Al. Papiu Ilarian nr. 14, cod fiscal CUI 12272289, cont bancar RO30 BTRL RONC RT04 6370 1603 deschis la Banca Transilvania, cu mesajul ”donație bursa RAM”.

Pentru situația în care donația Dumneavoastră poate fi obiectul unui contract, vă rugăm să ne contactați la email: financiar (arond) teachertraining.ro

Despre Raluca Ana Medeșan

A ales de cele mai mult ori roluri şi experienţe profesionale de construcţie şi contribuţie care au avut un impact mai mare decât jobul în sine.

Rolurile ei profesionale au avut ca element central crearea de experienţe de învăţare şi dezvoltare pentru elevi, profesori, zona de business, folosind atât interacţiunile face to face, cât şi mediul online.

Rolurile care au implicat coordonarea de oameni au fost cele mai motivante pentru ea, indiferent dacă vorbim de roluri voluntare sau nu.

Ii placea să îi văd pe oameni având succes şi atingându-şi potenţialul, iar în acest sens capacitatea de conector, motivator şi generator de resurse a contribuit la rezultate seminifcative şi durabile.

Prima experienţă profesinală a început ca voluntar la Asociaţia Euro 26 unde a fost racordată a politicile de tineret şi educaţie la nivel european , a creat programe educaţionale pentru tineri. Acest moment (2009) a fost declanşator pentru cariera ei de contributor la educaţie, pentru că si-am dat seama că pentru a susţine potenţialul elevilor este necesară intervenţia la nivelul profesorilor. A creat şi implementat 2 proiecte nationale de formare a profesorior şi o reţea de profesori formatori. Din acest rol a contribuit şi la consultările legii educaţiei din 2011.

A dorit să își perfecţionez competenţele de formare în zona de Business şi a ales o companie de formare şi consultanţă care creează programe in house- Schultz Consulting. Aici a învăţat ce înseamnă un proiect de creare a unei meserii- Lucrătorul de tineret. Aici a lucrat la validarea standardului ocupaţional, la crearea programului de formare, coordonarea echipei de formare şi a centrului de evaluare a competenţelor, instrumente de monitorizare şi evaluare.

A ales să înveţe zona de digital learning şi organizare în rolul de Instructional Designer şi Project Manager la Microsoft.

A fost alături de echipa Școlii Româno-Finlandeze încă de când doar visau proiectul școlii, a fost cea care ie-a conectat pentru prima dată cu Ambasada Finlandei și zâna bună care și-a dedicat sute de ore școlii, profesorilor ei și inovației în educație, sprijinind ideile lor la modul cel mai practic. Acum 4 ani și-a dăruit ziua de naștere, strângând fonduri pentru formarea profesorilor școlii, formare pe care a și facilitat-o de foarte multe ori.

În 2018 a participat activ la fondarea Finnish Teacher Training Center unde a creat 2 cursuri de dezvoltare personală pentru profesori şi programul Profesorul Digital pentru dezvoltarea competenţelor de pedagogie digitala ale profesorilor, fiind unul dintre cei mai activi formatori. Au urmat contribuțiile la programul EduNetworks, care atinge 114 școli din România și foarte multe proiecte pentru și împreună cu organizații care aduc schimbarea în educație din România – SuperTeach, Teach for Romania sau grupul de lucru pentru educație al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

În 2020 a început un doctorat pe tema pedagogiei digitale și a fost selectată în programul de leadership al prestigiosului Institut Aspen, program care pregătește elitele leadership-ului mondial.

Până în ultimul moment a învățat și a contribuit la educație și la lumina oamenilor din jurul ei. De altfel aceasta era și misiunea ei – să conecteze oamenii cu bucuria lor. Prin sprijinul necondiționat, generozitate, încurajare, acceptare și multă iubire.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.