Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

HOSPICE Casa Speranței anunță public lansarea unui nou sistem de creștere a calității serviciilor de îngrijiri paliative din România

0

Fundația HOSPICE Casa Speranței propune Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) ca din 2017 să includă în sistemul de acreditare a spitalelor, evaluarea furnizorilor de îngrijiri paliative după standarde și instrumente specifice, create în cadrul unui proiect sprijinit financiar de Norvegia, Islanda și Liechtenstein și derulat în parteneriat cu Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Municipal Câmpia Turzii.

Principalul beneficiu adus de acest sistem de evaluare este al pacientului cu cancer sau alta boală cronică progresivă și incurabilă, care odată internat sau vizitat la domiciliu de un serviciu acreditat, va primi îngrijiri paliative de la o echipă multidisciplinară ce va răspunde tuturor nevoilor sale: fizice dar și emoționale, sociale, spirituale.

Clipboard01

Pentru furnizorii de îngrijiri paliative procesul de pregatire pentru obținerea acreditării va duce atât la adoptarea unui set de instrumente pentru evaluarea complexă a nevoilor și simptomelor pacientului, cât și la un proces de învățare pentru membrii echipei de paliație, care va trebui să includă: medic, asistent medical, asistent social, psiholog, infirmier, îngrijitor și optional- terapeut, coordonator de asistență spirituală, dietetician, farmacist, voluntari.

Pentru a veni în sprijinul furnizorilor de paliație și a încuraja inființarea de noi servicii de calitate HOSPICE Casa Speranței pune la dispoziție pe www.studiipaliative.ro iar Asociația Natională de Îngrijiri Paliative preia pe www.anip.ro Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării și Dosarul de observație clinică generală a apacientului în îngrijiri paliative (care a fost propus spre preluare Ministerului Sănătății).

Îngrijirea paliativă este tot mai cunoscută în România, ca soluție pentru menținerea unei cât mai bune calități a vieții bolnavilor suferind de boli cronice grave sau boli incurabile. Ultimii ani au adus o dezvoltare accelerată a numărului de furnizori de îngrijiri paliative atât în sistemul public de sănătate, cât și prin organizații de caritate cu servicii gratuite sau prin societăți comeciale cu servicii private plătite.

Menținerea calității serviciilor este esențială pentru ca noile unități intrate în rețeaua îngrijirilor
paliative să se alinieze la standardele comune de îngrijire a pacienților cu nevoi complexe, diferite de cele din zona curativă a serviciilor de sănătate.

Ideea realizării unui sistem de evaluare a furnizorilor de servicii specializate de îngrijiri paliative a stat la baza proiectului care și-a propus Crearea unui sistem național de evaluare a serviciilor de îngrijiri paliative pentru grupuri vulnerabile, proiect derulat in cadrul Programului RO10 – CORAI, finantat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (valoarea finantarii proiectului : 487.378 lei).

În cadrul proiectului specialiști cu experiență clinică și organizatorică din domeniu (medici de diferite specializări – oncologie, medicina de familie etc., asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi) și reprezentanți ai autorităților au colaborat pentru realizarea a două metodologii specifice de evaluare a furnizorilor de îngrijiri paliative în regim de internare și la domiciliu.

Evaluarea serviciilor pe baza acestor metodologii a fost asumată de Asociația Națională de Ingrijiri Paliative (ANIP), ca asociație profesională, și se estimează că va fi preluată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) în programul de evaluare și acreditare a unităților sanitare și pentru monitorizarea calității în serviciile de sănătate din România.

Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării vine în întâmpinarea celor care doresc să se pregătească și să parcurgă acest proces de acreditare. Sunt prezentați pașii concreți care trebuie urmați in perioada de pregatire a vizitei de evaluare, desfășurarea vizitei propriu-zise și finalizarea procesului prin raportul de evaluare și acordarea acreditării. De asemenea, sunt atașate modele ale diferitelor documente și instrumente de lucru foarte utile.

Un număr de 15 evaluatori independenți au fost instruiți în cadrul proeictului și s-au implicat în evaluarea unităților și serviciilor amintite.

Cinci spitale publice și organizații neguvernamentale au acceptat să contribuie ca unități-pilot în acest proiect, au aplicat criteriile de evaluare și s-au supus voluntar evaluării: Institutul Regional de Oncologie Iași – compartimentul de îngrijiri paliative, Spitalul Municipal Câmpia Turzii – compartimentul de îngrijiri paliative, Hospice Casa Soarelui Constanța – unitate cu paturi de paliație, Hospice Emanuel Oradea – ingrijiri paliative la domiciliu, HOSPICE Casa Sperantei (Brașov și Bucuresti) – unitați cu paturi (adulți și copii) și îngrijiri paliative la domiciliu. Până la preluarea procesului de acreditare de catre ANMCS, certificatele de acreditare vor fi acordate acestor servicii de către Asociația Națională de Îngrijiri Paliative cu ocazia Conferinței Naționale din 27-29 octombrie 2016, la Băile Felix.

La întâlnirea de finalizare a proiectului, din 19 mai 2016, la București au fost invitați la masa dialogului reprezentanți ai Autoritații Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, evaluatorii pregătiți în proiect si furnizori de îngrijiri paliative din București, Brașov, Argeș, Bacău, Bihor, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Sibiu, Timișoara.

„Crearea unui sistem national de evaluare a serviciilor de ingrijiri paliative pentru grupuri vulnerabile”- proiect derulat in cadrul Programului RO10 – CORAI, finantat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (valoarea finantarii proiectului 487.378 lei) http://www.studiipaliative.ro/proiecte/evaluarea-serviciilor-de-ingrijiri-paliative-coerent/
*********
Îngrijirea paliativă îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor care se confruntă cu o boală incurabilă, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale. (Organizația Mondială a Sănătății OMS 2002)
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip.
Organizația își desfășoară activitatea în Brașov și București, având în grijă copii și adulți diagnosticați cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.
HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în domeniu.
Organizația este unul dintre cele șapte modele de îngrijire paliativă recunoscute la nivel mondial și este Centru de Excelență pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.