Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge cere Ministrului Sănătăţii reformarea sistemului național de transfuzii

0

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge face un apel public către Ministrul Sănătăţii, domnul Vlad Voiculescu, de a începe procesul de reformare a întreg sistemului naţional de transfuzii. În zilele noastre, centrele de transfuzie de la nivelul ţării pot acoperi doar maximum 70% din cazurile ce necesită transfuzie de sânge. Cauzele sunt multiple, dar credem cu tărie că ridicarea subiectului pe agenda publică şi prioritizarea problemei pentru găsirea de soluţii la nivelul Guvernului poate creşte procentul şi salva mai multe vieţi.

Cerem_reformareasistemului_de_transfuzie!_(5)

La aproape 9 luni de la tragedia din Clubul Colectiv, prea puține lucruri s-au schimbat în sistemul național transfuzional din România. Spitalele și centrele de transfuzie apelează des la comunitate pentru atragerea potenţialilor donatori, pentru că stocurile de sânge sunt mereu goale. Personalul implicat este prea puțin pentru a putea face față unei astfel de sarcini, iar centrele de transfuzie sunt puține si slab dotate, aflându-se sub standardele unei astfel de misiuni.

Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS), de 15 ani alături de donatorii de sânge și de cei care îl așteaptă pentru o nouă șansă la viață, cere Ministrului Sănătăţii următoarele:

► Deblocarea posturilor din centrele de transfuzie. Voluntarii nu pot suplini munca pe care doar personalul calificat o poate face, mai ales în momentele critice. Lipsa de personal face, printre altele, ca donatorii să fie primiți doar în cursul dimineții în centrele de donare. Reamintim că până în 2008 se putea dona şi în zilele de sâmbătă.

 

► Modernizarea centrelor de transfuzie, sprijinirea colectelor mobile și deschiderea de noi centre acolo unde s-a dovedit că cele existente nu fac față. Centrul de Transfuzie București are adesea donatori mai mulți decât pot fi preluați, aceștia așteptând ore întregi pe culoarele centrului.

► Finanțarea corespunzătoare a unei campanii de educare şi motivare a membrilor comunităţii, cu privire la necesitatea însuşirii actului donării de sânge ca act civic. Scopul final al acestei campanii este de implicare şi fidelizare a oamenilor pentru a reveni cu regularitate la centrele de transfuzie. Datele existente arată că numărul de unităţi donate la mia de locuitori în România este de 21,5. Prin comparaţie, multe dintre ţările europene au un indice de peste 60  de unităţi la mia de locuitori.

Alături de apelul lansat către Ministerul Sănătății, FDBS roagă cetățenii și presa să sprijine aceste cerințe. Puteți semna și distribui petiția:  http://campaniamea.de-clic.ro/p/donare-sange

Despre Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, activă din 1996, ce a căpătat personalitate juridică în anul 2000, când a fost acceptată în FIODS (Federaţia Internaţională a Organizaţiilor Donatorilor De Sânge). Obiectivul FDBS este îmbunătăţirea percepţiei publice asupra donării de sânge, prin creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra crizei actuale de sânge şi promovarea noţiunilor de benevolat şi donare neremunerată.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.