Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Finantari de pana la 3.500 USD pentru cel putin 10 proiecte jurnalistice

0

Cel putin 10 proiecte de investigatie jurnalistica vor primi finantare in cadrul competitiei nationale “Jurnalism de investigatie in slujba interesului public”.

Concursul este sustinut de Fundatia Soros Romania si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Juriul format din Ioana Avadani (director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent), Mihai Munteanu (jurnalist de investigatie freelancer, Organized Crime and Corruption Reporting Project) si Cristian Lupsa (editor, Decat o Revista) va alege proiecte de investigatie care vor primi sprijin financiar pentru realizarea lor.

Materialele realizate in cadrul programului vor fi publicate pe o platforma dedicata jurnalismului de investigatie si vor fi oferite, fara costuri, oricaror entitati mass-media care vor dori sa le publice.

Bugetul suportat pentru un proiect este de minim 500 USD, maxim 3.500 USD, cu majoritatea proiectelor finantate in valoare de 2.500 USD.

Sprijinul financiar acordat poate acoperi total sau partial cheltuielile bugetare. Decizia privind cuantumul sprijinului pentru fiecare proiect in parte revine juriului si nu poate fi contestata.

Juriul va lua decizia pe baza urmatoarelor criterii:

–       relevanta subiectului din perspectiva interesului public;

–       originalitatea proiectului propus;

–       adecvarea planului de documentare la subiectul propus;

–       adecvarea metodelor de investigatie la proiectul propus;

–       adecvarea bugetului la proiectul propus;

–       utilizarea multimedia si new media in realizarea materialului de investigatie;

–       capacitatea candidatului de a duce la bun sfarsit proiectul propus, demonstrata prin materialul de portofoliu, in termeni de:

o   originalitatea subiectului,

o   respectarea normelor profesionale,

o   expresivitatea scriiturii.

Deciziile juriului privind acceptarea in program vor fi comunicate jurnalistilor participanti, care au posibilitatea de a face apel, in scris, adresandu-se Consiliul Director al Fundatiei Soros Romania, care va audia toate partile.

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, impreuna cu membrii juriului, vor oferi consultanta profesionala castigatorilor concursului pe parcursul derularii investigatiilor.

Cine se poate inscrie:

Se pot inscrie in concurs jurnalisti romani, angajati sau liber profesionisti, care dovedesc ca au avut activitate de presa in ultimul an calendaristic (trimit un material jurnalistic realizat in aceasta perioada).

In acest context, “activitate de presa” se defineste ca orice tip de activitate jurnalistica, remunerata sau voluntara, pentru orice tip de canal mass-media (agentie de stiri, presa scrisa sau online, radio sau TV). In aceasta categorie se incadreaza, fara a fi limitate la, urmatoarele tipuri de functii: reporter, fotoreporter, documentarist, operator, prezentator, realizator, editor, redactor, redactor-sef.

Prin exceptie de la aceasta regula, nu se pot inscrie in competitie: editorialisti/comentatori/invitati permanenti ai unei entitati mass-media.

Un autor se poate inscrie o singura data, cu un singur proiect. Aceasta regula este valabila si pentru inscrierile colective.

Sunt acceptate si inscrieri colective, ale unor echipe de jurnalisti. Nu sunt acceptate inscrieri ale persoanelor juridice entitati mass-media.

Ce poate fi inscris:

Pot fi inscrise proiecte de investigatii jurnalistice, indiferent de canalul mass-media pentru care vor fi create: agentie de stiri, presa scrisa sau online, radio sau TV.

Proiectul poate consta fie intr-un material jurnalistic total nou, fie in continuarea unui proiect de investigatie deja existent/publicat al jurnalistului/echipei de jurnalisti.

Proiectul poate acoperi orice subiect relevant pentru Romania, inclusiv subiecte internationale regionale, punctandu-se in mod deosebit proiectele cu tenta comunitara.

Desi nu exista o durata standard a perioadei de documentare/scriere a materialului de investigatie, data finala de predare a materialului final, revizuit si editat, nu poate fi mai tarziu de 14 octombrie 2011.

Cum te poti inscrie:

Inscrierile se trimit sau depun in plic inchis, pe adresa/la sediul Fundatiei Soros Romania (Str. Caderea Bastiliei, nr. 33, sector 1, Bucuresti, cod postal 010613), pe plic mentionandu-se doar “pentru concursul Jurnalism de investigatie in slujba interesului public”. Data limita de primire/depunere a proiectului este 08 iulie 2011.

Plicul de inscriere va contine: formularul de inscriere, un CV, formularul de descriere a proiectului de investigatie propus si un material de presa realizat in perioada 15 mai 2010 – 15 iunie 2011 (in cazul materialelor multimedia, audio sau video, vor fi transmise in plic pe suport DVD).

Intrebarile si raspunsurile care vor contine clarificari relevante pentru toti potentialii participanti vor fi publicate pe pagina de internet www.soros.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.