Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Efectele muzicii scrise şi cântate bine

0

Dintotdeauna, oamenii au preţuit muzica, investind timp în compunerea, interpretarea şi ascultarea ei. Creierul nostru este complet atras de muzică şi reacţionează la ea, iar motivul este cât se poate de simplu: muzica creează plăcere şi induce o stare de bine!

Pe lângă efectele benefice asupra creierului, muzica are şi o componentă socială foarte importantă. Ea adună oamenii şi creşte apartenenţa în cadrul grupului şi chiar poate face ca oamenii să se placă mai mult ca înainte. Lucru l acesta este valabil mai ales în cazul muzicii a cappella. Pentru că este 100% voce umană, legăturile dinte cei care cântă împreună sunt mult mai puternice. Sunetele se întrepătrund mult mai intim decât în cazul unei formaţii care cântă şi cu instrumente. De aceea, efectul benefic este mult amplificat, atât în cazul celor care interpretează, cât şi al celor care ascultă.

Un astfel de grup a cappella este Blue Noise. Deşi numele te poate duce cu gândul la ceva nostalgic, gri sau melancolic, cei 6 muzicieni, care îl compun, sunt cât se poate de veseli şi de creativi. Ei au adus în spaţiul muzical românesc tradiţia scandinavă a muzicii a cappella. În România, în perioada comunismului (şi mult după), ansamblurile corale erau singurele care cântau în acest stil. Însă Blue Noise avea să ne arate că paleta interpretativă este cu mult mai largă decât ce ştiam noi (sau cea mai mare parte dintre noi). Din 2015, cei 6 muzicieni transpun piese cunoscute din mai multe genuri muzicale (jazz, rhythm & blues, pop și beat box) într-o formă şi stil propriu, a cappella. Un cover a cappella după o piesă renumită poate fi, uneori, mai bun decât originalul. Blue Noise a fost prima formaţie de acest gen care a ajuns în finala pe ţară la Eurovision, ediţia din 2015.

„A fost o experienţă cu totul specială pentru că a trebuit să facem ceva astfel încât să sune şi să arate bine (având în vedere că nu existau instrumente care să ne susţină sau care să facă show)”, spune Bogdan Tudor, basul grupului.

Ana Maria Alexa (sopran), Elena Moroşanu (mezzo soprană), Zoe Flavia şi Ana Cristina Leonte (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (betbox) formează “laboratorul de voci” unde experimentează, explorează şi se joacă cu o gamă diversă de sonorităţi pe care vocea umană le poate produce. Pentru că nu există instrumente care să amplifice sonoritatea, vocea preia tot “greul”, de aceea creativitatea, mişcarea scenică, interpretarea (nu doar la nivel vocal ci şi de gestică) şi ingeniozitatea interpretării sunt cruciale.

Cei 6 au plecat de la ideea de a se juca cu sunetele, de a imagina, chiar de a împinge puţin limitele. Aşa încât a fost nevoie să găsească un nume care să transmită aceste lucruri şi s-a ajuns la Blue Noise. Culoarea albastră, Blue, te duce cu gândul la liniște, armonie, melancolie iar zgomotul, Noise, este elementul perturbator, disonant, este zgomotul urban care dă viaţă. „Nu ascund faptul că, provenind din zona de jazz vocal, ne-am gândit un pic şi la celebrul bar de jazz newyorkez, Blue Note. Deci, am avut câteva pârghii ca să ajungem la „Blue Noise”, spune Bogdan Tudor.

Din 2015, trupa Blue Noise a participat la festivaluri de jazz din ţară (Iaşi şi Focşani în 2016), au colaborat cu diverşi artişti cunoscuţi, dintre care Răzvan Suma la Sala Radio (împreună cu care au interpretat o piesă de mare anvergură, instrumentală, Le Grand Tango de Astor Piazzolla), Alexandra Uşurelu, Adi Despot şi Viţa de Vie (piesa „Luna şi Noi” a ajuns în topurile muzicale), Damian Drăghici (au făcut un bonus track, Până cînd nu te iubeam, pe ultimul lui album, Gypsy Rock (Change or Die), Skizzo Skillz (împreună cu care au scos piesa „Mut Munţii”). Pe lângă aceste colaborări, au susţinut şi concerte proprii la Casa Filipescu, Muzeul Ţăranului, Grădina de Filme, J’ai Bistrot, Jazz Book, Muzeul Naţional al Literaturii (în cadrul proiectului „Noapte Muzeelor”) şi, de curând, la Muzeul Ţăranului Român.  Şi pentru că studiul este un „must” în această meserie, anul trecut au participat la workshop-ul susţinut de King’s Singers la Cluj.

Sunt de 3 ani împreună şi încearcă (până acum cu succes) să aducă în faţa publicului din România o nouă abordare a ceea ce înseamnă muzică a cappella. Compun bine şi interpretează profesionist, iar efectul pe care muzica lor îl are asupra ascultătorilor este cel puţin benefic! J

Dacă vreţi să-i ascultaţi şi să-i urmăriţi, o puteţi face pe site-ul www.bluenoise.ro sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/wearebluenoise/.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.