Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Educația cinematografică în școlile din România – provocări și soluții. Dialog deschis la lansarea CinEd

0

Beneficiile educației cinematografice pentru elevi, provocările cu care se confruntă organizatorii programelor de acest fel din România, precum și soluțiile care ar putea fi implementate pentru a depăși obstacolele sunt temele principale de discuție în cadrul evenimentului de lansare al CinEd.

CinEd_afis WEB

Cine va dezbate aceste subiecte?

Reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Centrului Național al Cinematografiei, Inspectoratului Școlar și din industria filmului, alături de organizații care desfășoară programe de educație cinematografică, jurnaliști, cadre didactice și elevi care au participat deja la programe de acest gen.

Evenimentul de lansare al CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, va avea loc vineri, 8 aprilie, de la ora 11:00 la Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr. 77), în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului NexT. În deschidere, Valentina Miu (coordonatoare a biroului Europa Creativă / MEDIA din România) va prezenta oportunităţile de finanţare oferite de Programul Europa Creativă – Subprogramul MEDIA al UE. Tema centrală a prezentării vizează programele dedicate dezvoltării publicului care beneficiază de suportul MEDIA.

Conferința de presă CinEd va începe la 11:30 și le are ca invitate speciale pe Léna Rouxel (Coordonatoare a proiectului CinEd din partea Institutului Francez din Paris) și Agnès Nordmann (Coordonatoare a departamentului de cinema din cadrul Institutului Francez din Paris). Ele vor prezenta obiectivele CinEd, modul în care platforma poate ajuta la implementarea educației cinematografice în școlile din România, materialele pedagogice și catalogul de filme la care profesorii și elevii vor avea acces anul acesta.

Dezbaterea la masă rotundă va începe la ora 12:30 și îi va implica în dialog, printre alții, pe Christophe Gigaudaut (Director al Institutului Francez din România), Corina Șuteu (Secretar de Stat la Ministerul Culturii), Anca Mitran (Director al Centrului Național al Cinematografiei) și Tudor Jurgiu (regizor de film).
Discuția va fi moderată de criticul de film Ileana Bîrsan.

Începând cu 9 aprilie vor avea loc sesiuni de formare pentru cadrele didactice care doresc să facă parte din program și să organizeze proiecții pentru copii. Primele formări sunt anunțate în București (9 și 16 aprilie), Buzău (10 aprilie) și Galați (13 aprilie). Înscrierile pentru sesiunile de formare se pot face pe adresele de mail cined.macondo@gmail.com (pentru învăţământul primar) şi cined@nexproject.ro (pentru gimnaziu şi liceu).

Toate filmele şi dosarele pedagogice vor fi online şi vor putea fi accesate gratuit de toți profesorii care doresc să participe la acest program, începând cu luna aprilie 2016. Cele 10 orașe în care CinEd va fi implementat în 2016 sunt București, Alexandria, Ploiești, Craiova, Galați, Buzău, Mediaș, Târgu Mureș, Roman și Timișoara.

***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutului Cultural Român, Institutul Cervantes, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti

Sponsor principal: ROMGAZ

Recomandat de RFI România.

Parteneri media: Decât o Revistă, Intuitext, Didactic.ro, România Pozitivă, SuntParinte.ro, CinemaRX, All About Romanian Cinema, SUB25, LiterNet, Iqool, TeenPress, Clopotel.ro, Kids News, Ani de Școală, ExamenulTău.ro.

***
Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie la:
cined.macondo@gmail.com – pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 6 si 10 ani
cined@nextproject.ro – pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 11 si 18 ani

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.